joi, 31 octombrie 2013

Mosii de toamna 2 noiembrie

De ce se numesc aceste zile de pomenire a celor trecuti la Domnul, ”Mosi”?


La fiecare Sfanta Liturghie preotul cand iese cu Cinstitele Daruri in mijlocul bisericii pomeneste pe stramosi, mosi, parinti, frati si surori si pe toti cei adormiti din neamul nostru. Constientizam si stim ca atunci cand plecam din lumea aceasta nu facem altceva decat sa ne adaugam la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta. 

Din aceasta cauza amintim despre cei care fac parte din semintia noastra, ne gandim la ei, ii pomenim si cel mai important lucru pe care il putem face este sa savarsim Sfanta Liturghie pentru ei.

In prima sambata din luna noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea celor adormiti, zi cunoscuta in traditia populara ca „Mosii de toamna”. In toate lacasurile de cult, dupa Sfanta Liturghie, se vor oficia parastase de obste pentru cei trecuti la Domnul.

Exista mai multe zile de pomenire a mortilor in Biserica Ortodoxa.

In afara de faptul ca in calendarul nostru crestin fiecare sambata este considerata zi de pomenire a mortilor cele mai cunoscute sambete de peste an sunt: 
Mosii de vara - in sambata dinaintea Pogorarii Duhului Sfant si Mosii de iarna - in sambata dinaintea Infricosatei Judecati.

Paraclis ridicat din donaţia regretatului Bucur Braşoveanu

Paraclis ridicat din donaţia regretatului Bucur Braşoveanu la data  6 mai 2010
Paraclis ridicat din donaţia regretatului Bucur Braşoveanu














Chiar şi după trecerea la cele veşnice a regretatului Bucur Braşoveanu, luptător anticomunist, scriitor, filantrop şi fondator al Bibliotecii Cultural-Creştine „Petre Ţuţea” din Constanţa, faptele din timpul vieţii sale continuă să aducă speranţă în sufletele însetate de pace şi lumină creştină. În această săptămână, la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanţa, s-a sfinţit locul unde se va ridica Paraclisul cu hramul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. Locul de închinăciune în beneficiul celor ce-şi alină bătrâneţile în cadrul instituţiei amintite este construit din ultimii bani cu care Bucur Braşoveanu ar fi putut să îşi îngrijească greaua suferinţă prin care a trecut înainte de a deceda, la vârsta de 95 de ani, când Dumnezeu l-a chemat la ceruri chiar de Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Slujba a fost oficiată de un sobor alcătuit din şapte preoţi, condus de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în prezenţa a aproximativ 100 persoane.

miercuri, 30 octombrie 2013

Fotografii si filmulete - Duminica a 24-a dupa Rusalii - Invierea fiicei lui Iair - Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov 27 octombrie




PREDICA PARINTELUI MIRCEA CRISTIAN PRICOP















Fotografii si filmulete de la REDESCHIDEREA BIBLIOTECII CULTURAL-CREŞTINE "PETRE ŢUŢEA" CONSTANŢA

S-a oficiat o slujbă religioasă pentru sfinţirea bibliotecii si a obiectelor de cult religios, aflate în bibliotecă .Totodata s-a oficiat un parastas pentru cei adormiti.




Bucur Brasoveanu  a supravietuit persecutiilor declansate de catre comunisti.  In 1997, a infiintat la Constanta Asociatia Culturala National-Crestina Petre Tutea. Conform statutului, scopul asociatiei era editarea de carti si publicatii culturale proprii, infiintarea unei librarii si a unei biblioteci, organizarea de conferinte, simpozioane si excursii si amenajarea unui studio video pentru filme documentare. 

Biblioteca Petre Tutea a functionat mai multi ani acasa la Brasoveanu. Ulterior, el a reusit sa obtina de la autoritati un sediu pe bulevardul Bratianu, in zona Policlinica CFR. In 2002, biblioteca s-a mutat din nou, pe strada Eroilor, numarul 25, unde functioneaza si acum. 


























Fotografii si filmulete - Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir 26 octombrie


PREDICA PARINTELUI PETRU-CIPRIAN PRICOP