luni, 27 iunie 2016

Luni, 27 iunie 2016, a început Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Pe lângă faptul că ne prilejuiește încă un pas către înălțarea spirituală, curățenia sufletească și trupească, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este un rit ce trebuie respectat cu sfințenie. Anul acesta, ține doar două zile, pe 27 și 28 iunie. Sfânta Scriptură ne spune că Însuşi Iisus a ţinut post, învăţându-şi ucenicii că rugăciunea are un rol-cheie. Să ții Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel înseamnă să-i cinstești cum se cuvine şi să readuci în atenția lumii obiceiul lor de a ţine post înaintea momentelor importante din anul bisericesc.Ca să-i cinstim cum se cuvine şi pentru a ne reaminti obiceiul lor de a ţine post înaintea momentelor importante. Totodată, prin acest post se cinstesc darurile Sfântului Duh, pogorâte peste Sfinţii Apostoli, care se revarsă peste Biserică de Rusalii.


Această perioadă de post a fost rânduită de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii. Primele mărturii despre Postul Apostolilor Petru şi Pavel le avem din secolul al IV-lea, fiind consemnate în Constituţiile Apostolice. Ulterior, informaţii referitoare la acest post se vor găsi şi la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului, dar şi la Leon cel Mare. Dacă în timpuri străvechi acest post obişnuia să se ţină doar în cercurile monahale, mai târziu, el s-a extins şi în rândul credincioşilor. Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel are o durată variabilă, stabilită în funcție de praznicul Învierii. Pentru a află durata Postului Sâmpetrului din orice an, se foloseşte următoarea regulă - se calculează câte zile sunt de la data Învierii din anul respectiv până pe 3 mai. Anul acesta, spre exemplu, postul ține doar două zile (27 și 28 iunie), situație similară cu cea din 1983, 1994 și 2005. Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii - Pogorârea Sfântului Duh.
În această perioadă ar trebui să ne abținem nu numai de la mâncare de dulce, ci și de la fapte și cuvinte urâte.
Pe 29 iunie, Biserica îi cinstește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care sunt ocrotitorii celor din penitenciare. În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară, care marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului. Tradiția spune că demult, când viețuia printre oameni, Sfântul Petru ar fi fost acuzat că a furat o pereche de opinci de la un om. Căutându-le, a avut marea surpriză să le găsească în traista așa-zisului păgubaș. Supărat foarte tare pe oameni, Sfântul Petru i-a osândit la post. În popor se spune că, pe durata postului, femeile nu au voie să lucreze în casă pentru că e vremea când trec ielele și strâmbă trupul femeii pe care o găsește lucrând. Tot acum, în zilele de post ale Sânpetrului, există obiceiul ca, la țară, mamele să lege la gâtul fetelor usturoi sau pelin ori să le pună aceste plante pe tălpi, pentru ca, atunci când trec ielele, să nu zăpăcească mințile copilelor.

 Zi de sărbătoare la Constanţa - Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din cartierul constănţean Brotăcei şi-a sărbătorit hramul.


Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din cartierul constănţean Brotăcei şi-a sărbătorit astăzi hamul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi, în prezenţa a sute de credincioşi. Sărbătoarea a început încă din ajun, atunci când Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit slujba Vecerniei.
Parohia constănţeană a fost înfiinţată în anul 2001.
Preoţii parohiei intenţionează să înceapă lucrările de pictură a bisericii, ca apoi să înalţe, în apropierea locașului de cult, un complex educaţional socio-filantropic pentru copii.

Filmulete din Duminica I dupa Rusalii - Duminica Tuturor Sfintilor ; 26 iunie

Biserica Ortodoxă prăznuieşte Duminica Tuturor Sfinţilor în prima Duminică după Duminica Pogorârii Sfântului Duh pentru a arăta că rostul venirii Sfântului Duh în lume este sfinţirea oamenilor. Dacă nu serbăm Duminica Tuturor Sfinţilor imediat după Duminica Pogorârii Sfântului Duh nu înţelegem nici lucrarea Duhului Sfânt în lume şi nici rostul Bisericii lui Hristos, şi anume sfinţirea oamenilor. 
Credința în sfinți nu trebuie pusă la îndoială. Sfinții trebuie să fie pentru noi exemple de urmat, să le citim cărțile, să le urmăm învățăturile și să ne rugăm la ei să fie mijlocitori pe lângă Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, totdeauna acum și pururea și în vecii vecilor, Amin !







Predica Parintelui Petru Ciprian Pricop


Filmulete - Sfanta Liturghie de hram - Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, cunoscuta in popor si cu denumirea de Dragaica sau Sanziene.-24 iunie









Predica Parintelui Mircea Cristian Pricop

Cuvant de Invatatura - Parintele Jitariu Gheorghe de la Biserica Sfantul Ilie Constanta

Sfintirea florilor de sanziene 

Filmulete si fotografii- Vecernia pentru Hramul Parohiei noastre - Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Înaltpreasfinţitul Teodosie,Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba VECERNIEI MARI UNITĂ CU LITIA. La finalul slujbei IPS dr.Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a rostit un Cuvânt de Învăţătură .23 iunie




sursa fotografiilor - Arhiepiscopia Tomisului







Filmulete din Lunea Rusaliilor - Lunea Sfantului Duh; 20 iunie

In a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu...". Insa, in calendarele romanesti aceasta zi este trecuta ca sarbatoare a Sfintei Treimi. Se pare ca aceasta denumire a fost data sub influenta catolica. La catolici, Sfanta Treime e sarbatorita in prima Duminica dupa Rusalii. In calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de dupa Rusalii este numita Lunea Sfantului Duh, ca in Penticostar.











luni, 20 iunie 2016

RUGACIUNE CATRE SFANTA TREIME - Poezie crestina scrisa de Neli Mihail Cu pace si cu bunavoire sa traim spre viata ce va sa vie intru TRINITATE, Amin!

Pentru citirea poeziei accesati urmatorul link. http://nastereasfantuluiioanbotezatorul.blogspot.ro/2014/06/rugaciune-catre-sfanta-treime-poezie.html

Duhul Sfânt - Poezie creştină scrisă de Neli Mihail


Accesati linkul mai de jos pentru citirea poeziei :
http://nastereasfantuluiioanbotezatorul.blogspot.ro/2014/09/duhul-sfant-poezie-crestina-scrisa-de.html

Duhul Sfant Sfintitorul - Poezie scrisa de Neli Mihail .Pogorarea Duhului Sfant sa se reverse peste sufletele noastre intarindu-ne credinta ca sa avem inimile vii si lucratoare. Amin!


Pentru citirea poeziei accesati linkul urmator :

http://nastereasfantuluiioanbotezatorul.blogspot.ro/2014/06/duhul-sfant-sfintitorul-poezie-scrisa.html

duminică, 19 iunie 2016

Filmulete - Sfanta Liturghie unita cu Vecernia plecarii genunchilor - Rusaliile - Pogorarea Duhului Sfant-19 iunie 2016

La zece zile dupa Inaltarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Invierea Sa, praznuim Rusaliile - Pogorarea Sfantului Duh, cunoscuta si sub denumirea de Cincizecime. Ca vechime, Rusaliile coboara pana in veacul apostolic. In primele secole crestine, praznicul Cincizecimii era o dubla sarbatoare: a Pogorarii Duhului Sfant si a Inaltarii lui Hristos. In jurul anului 400, cele 2 sarbatori s-au despartit una de cealalta.Pogorarea Sfantului Duh sau Rusaliile rememoreaza si actualizeaza in fiecare an trimiterea de catre Dumnezeu a Sfantului Duh peste Apostolii Mantuitorului adunati in Ierusalim. Pogorarea Sfantului Duh alaturi de sarbatoarea Pastilor si de ziua Duminicii, acest praznic imparatesc este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine. In vechime, bucuria sarbatorii era amplificata de catehumenii care primeau botezul in aceasta zi, intr-un cadru solemn si festiv. Tot de timpuriu se aduceau la biserici flori si ramuri de copaci, amintind de obiceiul similar practicat de catre iudei la Sarbatoarea Cincizecimii in care se aducea multumire lui Dumnezeu pentru strangerea recoltei. Pogorarea Sfantului Duh marcheaza intemeierea Bisericii prin trimiterea de catre Dumnezeu a Sfantului Duh in lume ca sa imputerniceasca pe Sf. Apostoli sa vesteasca Evanghelia. Biserica devine o realitate vazuta prin pogorarea Duhului Sfant, iar a fi crestin inseamna a avea pe Duhul Sfant.
Astăzi, noi aducem la Biserică frunze de tei sau de nuc pentru că au forma unor limbi și prin aceasta noi binevestim bucuria răspândirii Evangheliei lui Hristos în toată lumea prin propovăduirea tainei mântuirii oamenilor în iubirea lui Hristos și în iubirea Preasfintei Treimi, dar și pentru că noi dorim ca toate să fie sfințite. Ducem aceste frunze de nuc sau de tei acasă după ce ele sunt sfințite pentru că dorim să se sfințească toată natura și locul unde noi viețuim și muncim toate sunt chemate să intre sub binecuvântarea, lucrarea și luminarea Duhului Sfânt. În această zi deci, noi chemăm pe Duhul Sfânt în mod deosebit prin îngenunchiere la Vecernia care urmează imediat după Liturghie și cerem iertarea păcatelor și arvuna vieții veșnice. Cerem curățire și sfințire prin lucrarea Duhului Sfânt.













Predica Parintelui Mircea Cristian Pricop

Vecernia plecarii genunchilor; Slujba de sfintire a 

frunzelor de nuc si de tei...

Vecernia de luni dupa Rusalii (Vecernia plecarii genunchilor) se savarseste in ziua Pogorarii Sfantului Duh, indata dupa Sfanta Liturghie.Stand in genunchi in fata Sfintelor Usi, preotul citeste sapte rugaciuni, impartite in trei grupe. Ele invoca ajutorul Sfintei Treimi, amintind de cele sapte daruri ale Sfantului Duh care s-a pogorat in ziua Cincizecimii. De asemenea, in ele sunt prezente si cereri pentru cei adormiti in Domnul. Datorita faptului ca cele sapte rugaciuni se citesc in genunchi, slujba aceasta se mai numeste si Vecernia plecarii genunchilor. Se incheie cu otpustul sarbatorii ("Cel Ce din parintestile si dumnezeiestile sanuri…).





vineri, 17 iunie 2016

Cineva a reusit sa sparga si sa blocheze vechiul cont de facebook - Postarile de pana acum le puteti accesa pe contul vechi Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Constanta ,urmand ca toate noutatile sa le gasiti pe noul cont : Parohia Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Constanta . Pace și bucurie

Cineva a reusit sa sparga si sa blocheze vechiul cont de facebook - Postarile de pana acum le puteti accesa pe contul vechi Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Constanta https://www.facebook.com/Biserica-Nasterea-Sfantului-Ioan-Botezatorul-Constanta-791141857578178/?fref=ts,,urmand ca toate noutatile sa le gasiti pe noul cont : Parohia Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Constanta  https://www.facebook.com/Parohia-Nasterea-Sfantului-Ioan-Botezatorul-Constanta-196712290728974/

Pace și bucurie !

Invitaţie la Hram - Biserica ” Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din municipiul Constanţa (situată în zona piaţa Brotăcei),Aleea Capidava nr.7 lângă Cambridge School îşi serbează HRAMUL Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul - 24 IUNIE 2016

Invitaţie la Hram

Biserica ” Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din municipiul Constanţa (situată în zona piaţa Brotăcei),Aleea Capidava nr.7 lângă Cambridge School îşi serbează  HRAMUL .        

             
Cu ajutorul lui Dumnezeu, miercuri, 24 iunie vom sărbători hramul parohiei noastre „NASTEREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZATORUL ”. Hramul bisericii este  sărbătoarea întregii comunităţi, ziua întâlnirii tuturor celor credincioşi la sfânta biserică, aşa cum onomastica este „hramul” fiecărui creştin, iar cei dragi vin să-l felicite şi să sărbătorească împreună cu el. De aceea pentru parohia noastră 24 iunie  este ziua bisericii şi întreaga comunitate este chemată să o cinstească şi să o sărbătorească prin participarea la slujba de hram.
Vă facem cunoscut, de asemenea, programul slujbelor de hram:

JOI 23 iunie 2016, începând cu orele 18.00, Înaltpreasfinţitul
Teodosie,Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoţi
şi diaconi va săvârşi slujba VECERNIEI MARI UNITĂ CU LITIA.

La finalul slujbei IPS dr.Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va rosti un
Cuvânt de Învăţătură .

- Slujba de priveghere în cadrul căreia se vor citi Acatiste, paraclise şi citiri biblice 

VINERI 24 iunie 2016 ,începând cu ora 7,30 – SLUJBA UTRENIEI ŞI SFÂNTA LITURGHIE ARHIREASCĂ.

La finalul Sfintei Liturghii se va oficia Parastasul pentru cei adormiti, ctitori si binefacatori.

 Astfel, vă invităm pe toti cei care puteți și aveți dragoste față de Dumnezeu și Sfinții Săi, să încununați acest eveniment prin prezența dumneavoastră!                            


Preot Pricop Mircea          tel.0766/359.033
Preot Petru - Ciprian         tel.0766/488.281 
Preot Mircea - Cristian      tel.0767/284.753
Preot Georgel                    tel.0767/146.446

Filmulete - Inaltarea Domnului - Ziua Eroilor - Hristos s-a Inaltat! - 9 iunie

Predica Parintelui Mircea Pricop










Filmulete din Duminica a VI-a dupa Pasti - Vindecarea orbului din nastere - 5 iunie

Predica Parintelui Mircea Pricop








joi, 2 iunie 2016

Filmulete din Duminica a V-a dupa Pasti sau Duminica Samarinencii; 29 mai

Predica Parintelui Gheorghe Vlad Pricop (Biserica Nasterea Maicii Domnului din Parohia Dofteana - Cucuieţi, Protopopiatul Onești) la Duminica  a V-a dupa Pasti sau Duminica Samarinencii