Sistemul de învățământ Montessori este recunoscut și acreditat de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și are o tradiție de peste 15 ani în România post-comunistă. În perioada interbelică, printre adepții filozofiei și pedagogiei inițiate de Maria Montessori s-au aflat personalități marcante precum Constantin Rădulescu Motru și Nicolae Titulescu.
Program Secretariat:
Luni – Vineri : 9:00 – 16:00
Telefon Secretariat:
0371 084 787
0757 433 398
Ne propunem sa lucram cu copiii imbinand pedagogia traditionala cu filozofia, materialele si metoda Montessori, asa cum a evoluat aceasta pana acum, atingand totodata obiectivele din programa scolara nationala in ceea ce priveste rezultatele copiilor. Ne dorim sa pregatim copiii social, emotional, moral si academic pentru lumea in care traiesc.
Avantajele aplicarii metodei Montessori in educatia copiilor mici
Grupa se compune din copii de varste diferite,aceasta componenta fiind maiapropiata de mediul social obisnuit, din familie, din societate, unde comunitat ea este formata din persoane de varste diferite. Aceasta situatie creeaza posibilitatea de a se stimula invatarea pentru ca cei mai mici vad ceea ce realizeaza cei mari si sunt atrasi spre activitati mai complexe; cei mari capata responsabilitatea de a arata o activitate bine facuta, de a ajuta sau de a exersa impreuna cu cei mai mici. Oricand ei pot sa refaca o activitate pentru a se antrena si a capata siguranta.
- Este incurajata cooperarea, intrajutorarea.
- Activitatile nu vizeaza recompense sau pedepse! Sunt evitate competitia si sanctiunile pozitive sau negative, acestea fiind piedici in educatia copilului, in asumarea libertatii si a responsabilitatii pentru propria dezvoltare, in formarea motivatiei interioare si a caracterului.
- Accesibilitate, libertate
- mobilierul are dimensiuni mici astfel incat copilul poate ajunge la orice material cu care doreste sa lucreze
- are libertate de miscare si de alegere a activitatii
- copilului nu i se impune o anumita activitate, ci are libertatea de a alege cu ce lucreaza si cat timp lucreaza, fiind coordonat si supravegheat de educatoare
- Se lucreaza individual, sau in grupuri mici
- Educatoarea face prezentari si lectii individuale pentru tot ceea ce copilul realizeaza individual: ingrijirea personala, a mediului, dezvoltarea senzoriala, punerea in corespondeta a obiectelor naturale sau culturale cu semnificatia si simbolul (denumirea), asimilarea limbajului (inclusiv scris-citit), dezvoltarea gandirii si abilitatilor pentru matematica, stimularea curiozitatii si creativitatii, expresia artistica.
- Materialele Montessori
- seturile de materiale sunt destinate utilizarii de catre copii;
- sunt asezate pe rafturile din cele patru arii de dezvoltare: viata practica, dezvoltare senzoriala, dezvoltarea limbajului, matematica;
- reprezinta curriculum materializat;
- dau copiilor posibilitatea sa lucreze independent, cu placere si interes, stimuleaza atentia si autocontrolul;sunt importate de la firme producatoare specializate si respecta normele de calitate si de siguranta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu