miercuri, 18 aprilie 2012

Saptamana Patimilor - Vinerea Mare din Saptamana Patimilor - PROHODUL DOMNULUI - 13 aprilie

Vinerea Mare este zi de mare doliu, pentru ca in aceasta zi a fost rastignit si a murit Mantuitorul lumii, o zi aliturgica (nu se slujeste Sfanta Liturghie), pentru ca Liturghia reprezinta jertfa nesangeroasa a lui Hristos, in chipul painii si al vinului, iar cele doua jertfe nu se pot aduce in aceeasi zi.

În cursul acestei zile, credincioşii se adună în biserici la Prohodul Domnului şi prin cântarea aparte Îl preaslăvesc pe Cel ce S-a răstignit pe Cruce pentru păcatele noastre cele multe şi grele, în ideea şi speranţa că prin credinţa şi dragostea noastră vom învia şi noi în lumea de apoi. 
Prohodul Domnului este cel mai frumos poem bizantin care ne relatează despre momentul punerii în Mormânt a Fiului lui Dumnezeu. Este un imn de tânguire şi de mărturisire a învăţăturii Sfinţilor Părinţi că Hristos, din dragoste de oameni, a dat cea mai înaltă lecţie de dragoste: S-a Întrupat, S-a Răstignit, a Înviat şi S-a Înălţat la ceruri. 
Astăzi, la ceas de lumină lină, cu lumânări aprinse în mâini, creştinii înconjoară biserica şi trec pe sub Sfântul Epitaf care preînchipuie punerea în mormânt a lui Hristos.
În noaptea zilei de sâmbătă, din întunericul Mormântului, Hristos ne va chema să primim Lumina lină a Prea Sfintei Treimi. 


















































Niciun comentariu: