joi, 16 aprilie 2015

Izvorul Tamaduirii - Sfanta Liturghie si Sfintirea apei - Aghiazma Mica care protejează de farmece,boala si rele; Harti (17 aprilie 2015)


Accesati linkul mai de jos pentru Acatistul  Izvorului Tamaduirilor Nascatoarei de Dumnezeu

http://nastereasfantuluiioanbotezatorul.blogspot.ro/2015/04/acatistul-izvorului-tamaduirilor.html


Accesati linkul mai de jos pentru Canonul de rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la Praznicul Izvorului Tămăduirii

http://nastereasfantuluiioanbotezatorul.blogspot.ro/2015/04/canon-de-rugaciune-catre-preasfanta.html


In fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, după Învierea Domnului, se prăznuieşte Izvorul Tămăduirii, una dintre marile sărbători dedicate Maicii Domnului, cea care este izvor tămăduitor al tuturor bolilor sufletești și trupești.
Praznicul aminteşte de o minune săvârşită de Maica Domnului la Constantinopol. 
Cu puţin înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457 – 474) se plimba printr-o pădure de la marginea oraşului, când întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă. Ostenelile lui Leon sunt zadarnice: nici un fir de apă. Atunci aude glasul Maicii Domnului: „Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi luând cu mâinile apă tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”. Leon face cum i se spune şi îşi recapătă vederea. În amintirea acestei minuni, când ajunge împărat Leon ridică lângă acel izvor o biserică.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii ,credinciosii prezenti au participat pe platoul din curtea bisericii la  sfintirea apei  şi au cântat  „Hristos a înviat din morţi/ Cu moartea pe moarte călcând/ Şi celor din morminte/ Viaţă dăruindu-le“.
Preotii care au oficiat slujba le-au explicat credinciosilor ce semnificatie are sarbatoarea "Izvorul Tamaduirii" la crestini-ortodocsi. „Iubiti credinciosi si credincioase, in Saptamana Luminata sa ne aducem aminte de vindecarile pe care Iisus Hristos Le-a înfaptuit la Constantinopol. Apa aceasta sfintita astazi sa fie izvor de sanatate si sa  luati cu credinta , cu dragoste aceasta apa sfintita cu care se poate stropi  casa in locurile curate,se poate bea dimineata si e buna impotriva bolilor, farmecelor si impotriva raului“, au spus acestia.
„Se spune ca daca iei cu credinta aghiasma de la Izvorul Tamaduirii, aceasta este vindecatoare de boli,dar trebuie sa crezi cu adevarat“,sopteau cei prezenti la slujba, in timp ce preotii ii stropeau  pe credincioşi cu buchete de busuioc  inmuiate in aghiasma.

Maica Domnului vindecă toate neputințele

Şi îndată, o minunile tale, Stăpână! a văzut cel mai dinainte fără vedere, şi a luat atâta veselie, pe cât poate fiecare să o înţeleagă.
(Extras Din minunile Maicii Domnului, Editura Doxologia, Iași, 2013)
Se vede în Penticostar, în vinerea cea dintâi, că în Ţarigrad era un ostaş milostiv foarte şi om îmbunătăţit, Leon cu numele, Machelie cu prenumele, care pentru bunătatea lui l-a învrednicit Dumnezeu de s-a făcut împărat mai pe urmă. Deci, când era încă ostaş, s-a întâmplat într-o pădure deasă, aproape de cetate, şi acolo a văzut un orb, care era din călătorie şi arşiţă foarte însetat. Pentru aceasta s-a întristat Leon, şi îl trăgea de mână ca să-l ducă mai înainte, nu cumva va afla apă ca să-l adape.
Dar după ce s-a dus o puţină depărtare de loc, a căzut orbul, neputând mai mult să umble de sete, iar Leon căută multe ceasuri în pădure apă, şi n-a aflat. De care s-a întristat foarte, temându-se nu cumva va muri orbul din împuţinarea lui. Cercând dar în părţile cele mai dinăuntru, a auzit un glas, zicându-i: „Nu te scârbi, o! Leone, că aproape de tine este apa, şi adapă pe orb. Apoi să-i speli ochii lui cu dânsa, ca să cunoşti puterea mea. Iar tu să ştii că te vei face împărat, şi atunci îţi adu aminte ca să-mi faci aici o biserică, ca să locuiesc într-însa, să vină câţi au trebuinţă de ajutorul meu, ca să afle mântuirea sufletului şi a trupului”. Acestea auzindu-le Leon, cu totul îngrozit, s-a bucurat, că a aflat trei daruri dintru unul pe care l-a căutat. Deci, ducându-se înainte trei paşi a aflat apă într-un lac, când a cunoscut întru sine şi multă veselie şi putere. Şi luând din apa aceea, a adăpat pe orb, şi şi-a venit în fire. Apoi a spălat ochii lui, după porunca Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Şi îndată, o! minunile tale, Stăpână! a văzut cel mai dinainte fără vedere, şi a luat atâta veselie, pe cât poate fiecare să o înţeleagă.
După puţină vreme s-a suit Leon la vrednicie împărătească şi a zidit o biserică în locul întru care a aflat apa cea vindecătoare, în numele Prea Sfintei Fecioare Maria, şi a numit-o pe biserică, ca să se zică Izvorul cel primitor de viaţă. Fiindcă apa aceea era dăruire de la Izvorul cel adevărat al vieţii, adică de la Împărăteasa cea atotputernică.
Şi nu numai această facere de minune a săvârşit, ci şi altele nenumărate, care covârşesc la număr stelele cerului. Ca durerile de piept, şi încuierile udului, patimile funiceilor, şi curgerile de sânge, frigurile, lepra, lingoarea, fierbinţelile, albeţele ochilor, zgârcirile vinelor şi alte multe feluri de boale a vindecat Împărăteasa cea atotputernică prin apa aceea purtătoare de viaţă, şi în fiecare zi vindecă pe cei ce pătimesc. Şi morţii i-a înviat, întru slava Dumnezeului nostru, Care din dânsa S-a născut negrăit. Căruia I se cuvine toată cinstea şi închinăciunea în veci. Amin.

Niciun comentariu: