luni, 25 ianuarie 2016

Filmulete din Duminica celor zece leprosi - Sa ne ajute Bunul Dumnezeu ca, dincolo de stiinta si tehnica medicale, sa vedem lucrarea lui Hristos prin medici si prin oamenii care se roaga pentru sanatatea noastra, prin tot ceea ce facem in jurul nostru ca sa contribuim la manifestarea iubirii lui Dumnezeu fata de semeni, spre slava Preasfintei Treimi si a noastra mantuire. Amin. - 17 ianuarie


Evanghelia Duminicii celor zece leprosi: "In vremea aceea, intrand Iisus intr-un sat, L-au intampinat zece barbati leprosi, care stateau departe si care au ridicat glasul si au zis: Iisuse, Invatatorule, fie-Ti mila de noi! Si, vazandu-i, El le-a zis: Duceti-va si va aratati preotilor. Dar, pe cand ei se duceau, s-au curatit. Iar unul dintre ei, vazand ca s-a vindecat, s-a intors, cu glas mare slavind pe Dumnezeu. Si a cazut cu fata la pamant la picioarele lui Iisus, multumindu-I. Iar acela era samarinean. Si raspunzand, Iisus a zis: Oare nu zece s-au curatit? Dar cei noua unde sunt? Nu s-a gasit sa se intoarca sa dea slava lui Dumnezeu decat numai acesta, care este de alt neam? Si i-a zis: Ridica-te si du-te! Credinta ta te-a mantuit!" (Luca 17, 12-19)

Sfanta Evanghelie din Duminica a 29 -a dupa Rusalii ne arata cum zece leprosi s-au vindecat de lepra trupului, dar nu s-au vindecat si de "lepra sufletului", care este nerecunostinta sau uitarea binefacatorului, in afara de unul dintre ei, si anume un samarinean care a fost multumitor si recunoscator Mantuitorului Iisus Hristos pentru vindecarea primita. Cu alte cuvinte, numai unul dintre cei zece leprosi vindecati de lepra trupului avea si sufletul sanatos, adica sensibil si capabil sa arate recunostinta sau sa aduca multumire cu bucurie.

Bolnavul care are nevoie de vindecare cuprinde tainic in el prezenta lui Hristos, Care prin bolnavi ii cheama pe oameni sa exerseze iubirea lor milostiva si smerita fata de semeni. In acelasi timp, cand omul ajuta la alinarea suferintei si la vindecare, Hristos este prezent si in cel ce ajuta. Hristos este Bolnavul care ne cere iubirea noastra si tot El este Doctorul care Se foloseste de iubirea noastra pentru a arata iubirea Lui in lume. Astfel, atunci cand omul lucreaza pentru vindecare si pentru alinarea suferintei, el lucreaza impreuna cu Hristos.
Predica Parintelui Mircea Pricop 











Niciun comentariu: