duminică, 5 februarie 2017

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Aflarea celor pierduți” Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este cinstită ca făcătoare de minuni nu doar pentru cei care sunt cu trupul pe moarte, ci și pentru cei a căror suflete sunt în pericol de a muri duhovnicește. Nu se cunoaște originea icoanei „Aflarea celor pierduți”, însă există mai multe icoane vechi făcătoare de minuni cu acest nume, prin care Maica Domnului și-a arătat mila față de cei aflați în pericol de moarte.. 5 februarie

Icoana Maicii Domnului Aflarea celor pierduţi este cinstită de poporul rus din vremuri îndepărtate ca făcătoare de minuni nu numai pentru cei care sunt cu trupul pe moarte ci şi pentru cei ameninţaţi de moartea duhovnicească.
Originea icoanei este necunoscută, însă există mai multe icoane vechi făcătoare de minuni cu acest nume, prin care Maica Domnului a săvârşit minuni celor aflaţi la un pas de moarte.
La mijlocul veacului al XVIII-lea, în satul Bor din guberia Kaluga, un ţăran evlavios pe nume Teodot Obukov a pierdut calea în timpul unui viscol puternic în ziua praznicului Botezului Domnului. Nemaiavând nădejde să fie salvat, Obukov se aşeză în sania sa unde începu să îngheţe.
În acele moment de groază, acesta se rugă Preacuratei Maici a Domnului să îl ajute făgăduind că dacă va scăpa cu viaţă va dărui o copie a icoanei Maicii Domnului Aflarea celor pierduţi bisericii satului. Maica Domnului auzi rugăciunea lui şi îl izbăvi curând. Astfel, un ţăran din satul vecin auzi o voce la fereastra venind de afară spunându-i:
– Ia-l.
Acesta ieşi afară şi îl găsi pe Obukov pe jumătate îngheţat pe sania sa. Când îşi reveni în puteri, Obukov îşi împlini fără zăbavă făgăduinţa comandând o copie a icoanei Maicii Domnului Aflarea celor pierduţi din biserica Sfântului Gheorghe din oraşul Bolkov, guberia Orlov. De atunci icoana Maicii Domnului începu a face mulţime de minuni.
Mai multe icoane ale Maicii Domnului Aflarea celor pierduţi săvârşiră, de-a lungul vremii, minuni în locurile unde se aflau, de pildă, izbăvirea în mai multe rânduri de holeră.
Icoana Maicii Domnului aflată în biserica Naşterii Domnului fu obţinută de un bogătaş care curând după primirea acesteia rămase văduv şi sărăci. După rugăciuni fierbinţi către Maica Domnului de a fi iertat şi returnarea icoanei, fiicele sale se căsătoriră, iar dânsul fu izbăvit de lipsuri.

În anul 1812, biserica Palaşevsk  fu devastată. Icoana Maicii Domnului Aflarea celor pierduţi aflată aici spartă în trei bucăţi sub dărâmături se dovedi a fi făcătoare de minuni, săvârşind multe tămăduiri. Tot mai mulţi oameni veneau să se închine dinaintea ei, cei cuprinşi de patima beţiei, pierind de sărăcie sau suferind de boli fără leac, toţi veneau precum fiii pierduţi să primească alinare şi izbăvire.


sursa https://invitatielaortodoxie.wordpress.com/2012/08/13/icoana-maicii-domnului-aflarea-celor-pierduti-5-februarie/

Niciun comentariu: