marți, 27 iunie 2017

Filmulete din Duminica a treia dupa Rusalii - Despre grijile vietii; 25 iunie

PREDICA  PARINTELUI MAXIM
















Evanghelia acestei duminici, una dintre cele mai frumoase si mai pline de substanta, face parte din Predica de pe munte a Mantuitorului. Atunci si-a prezentat programul de reforme doctrinare si de viata, si a delimitat invatatura si traditia Vechiului Testament, de invataturile noi, revelate de Dansul, in fata unei multimi uimite care se afla in continua "mirare", "caci El ii invata ca unul ce avea putere, iar nu ca fariseii si carturarii". E o Evanghelie-poem, opera a unui autor divin!
Sfantul Clement Romanul invata:
"Ziua si noaptea sa va luptati pentru binele tuturor fratilor... Sa nu va caiti pentru nici o binefacere. Fiti gata pentru tot lucrul bun" (Epistola I Cor. 2). Si Sfantul Bamaba spunea: "Aveti imprejurul vostru oameni carora puteti sa le faceti bine. Nu incetati a-l face" (Epistola, 2).
A ne preocupa si "de celelalte", nu e interzis. Mantuitorul stabileste doar prioritatile. El zice: "mai intai" imparatia Iui Dumnezeu, dar dupa aceea si "celelalte", pentru care ne promite si concursul Sau. Iata cum, citite cu atentie, chiar cuvintele aparent grele din Sfanta Scriptura isi lumineaza intelesurile.
Auzind acestea, "sa fim nu numai auzitori, ci si implinitori ai cuvantului" (Iacov 1, 22).


Niciun comentariu: