”Proorocule si Inaintemergatorule al venirii lui Hristos, dupa vrednicie a te lauda pe tine nu ne pricepem noi, cei ce cu dragoste te cinstim; ca nerodirea celei ce te-a nascut si amutirea parintelui tau s-au dezlegat intru marita si cinstita nasterea ta, si intruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovaduieste”. (Troparul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul)
miercuri, 3 iulie 2013
Sfantul Mucenic Iachint , Sfantul Anatolie, Patriarhul Constantinopolului 3 iulie
Sfantul Mucenic Iachint a fost slujitor al meselor imperiale, in timpul domniei imparatului Traian (98-117). Din cauza neparticiparii sale la o jertfa adusa de imparat idolilor si a aflarii ca este crestin, a fost batut, biciuit si aruncat in temnita. Ca mancare nu i s-a dat decat carnea adusa ca jertfa idolilor. Sfantul Iachint a refuzat sa se hraneasca cu ea si a murit in temnita.
Unul din strajeri intrand dupa obicei in temnita, ca sa-i ofere drept hrana cele jertfite idolilor, a vazut temnita luminata in chip minunat si doi ingeri stand langa Sfantul Iachint. Unul acoperea trupul sfantului cu o haina prealuminoasa, iar altul ii punea pe cap o cununa preaminunata.
Imparatul a poruncit ca trupul Sfantului Mucenic Iachint sa fie aruncat in loc pustiu ca mancare pentru animalele salbatice.
Moastele Sfantului Iachint au fost luate din pustie de preotul Timotei, o ruda a mucenicului Iachint.
Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Anatolie, patriarhul Constantinopolului;
- Sfintilor Mucenici Teodot si Teodota, Diomid, Evlampie, Meliton, Petru, Asclipiodot si Golinduh;
- Sfintilor Mucenici Marcu si Mochian.
Sfantul Anatolie, Patriarhul Constantinopolului
http://nastereasfantuluiioanbotezatorul.blogspot.ro/2011/07/sfmucenic-iachint-sfanatolie-patriarhul_02.html
Acesta, fiind preot, era purtatorul de raspunsuri al Bisericii Alexandriei. A fost hirotonit arhiepiscop al Constantinopolului in vremea lui Teodosie cel Mic, pentru ca ratacitul Dioscor avea nadejde sa-i fie ajutator in erezia sa. Dar nimic n-a reusit acela cu mestesugirile sale, caci, fericitul Anatolie l-a caterisit la Sinodul al IV-lea a toata lumea de la Calcedon din anul 451 si a pus in diptice numele Sfantului Flavian, care fusese caterisit de Dioscor si de talha-rescul lui sinod. Apoi a trimis Sfantul Anatolie epistole episcopilor, indemnandu-i sa-i anatematizeze pe incepatorii eresurilor, adica pe Nestorie, Eutihie si Dioscor.
Sfantul Anatolie a urmat Sfantului Flavian si, pastorind Biserica cu dreapta credinta opt ani, s-a mutat la Domnul, lasand in locul sau pe Sfantul Ghenadie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu