marți, 18 octombrie 2011

Arhitectura umana la Sedlec - Praga - Cehia







Putini dintre voi ati auzit de aceasta Biserica alcatuita din oase de fiinte omenesti, insa foarte putini stiu cate ceva despre aceasta Biserica. 
Sedlec este o suburbie a orasului Kutna Hora din Cehia, situata la 70 km de capitala Praga. Iar cea mai vestita cladire din Sedlec este o biserica. Asta n-ar fi nimic deosebit, daca sfantul locas nu s-ar remarca prin faptul ca este impodobit cu oseminte. Oase sau cranii, in numar de peste 40000 s-au transformat in decoratiuni interioare. Pana a se ajunge la construirea acestei biserici-osuar a fost cale lunga. In anul 1278 un calugar a facut un pelerinaj in Tara Sfanta, urcand si Golgota. La intoarcere, a adus acasa un cos plin cu pamant, pe care l-a imprastiat in cimitirul Sedlec. Astfel, locul de odihna vesnica din localitate a ajuns sa fie considerat o bucatica din Tara Sfanta. Nobilii vremii, dar si enoriasii de rand, chiar si din alte localitati sau tari, doreau sa fie inmormantati in cimitirul din Sedlec, avand credinta ca asa vor ajunge negresit in rai. Prin anul 1318 se consemna ca peste 30000 de corpuri fusesera ingropate in aceste locuri. Din cauza faptului ca cimitirul era supraaglomerat, in 1511 s-a luat decizia de a se construi un osuar care sa adaposteasca ramasitele pamantesti ale celor care fusesera ingropati acolo. Ideea decorarii cu oase a bisericii din localitate a venit mult mai tarziu, prin 1870. Ducele de pe atunci, stapanul tinuturilor in cauza, l-a angajat pe Rindt pentru a indeplini aceasta sarcina bizara. Nu este greu de ghicit ca in zilele noastre lacasul de cult din Sedlec reprezinta o atractie deosebita. Nu stiu insa daca turistii care au fost pe acolo au vise urate….
Si asa se face ca, astazi, bisericuta din Sedlec este faimoasa pentru cutremuratorul ei decor. Boltile sunt marginite cu siruri de cranii, un candelabru impunator e mesterit artistic din oseminte imbinate cu grija, pana si blazonul familiei Schwarzenberg este "interpretat" in os, iar in colturile bisericii, 4 imense gramezi de oseminte reamintesc tuturor vremelnicia existentei pamantesti. Memento mori!

Articol realizat cu ajutorul  wikipedia.org, kostnice.cz, sterf.be si altele.
















Niciun comentariu: