vineri, 11 mai 2012

Povatuire despre ceea ce trebuie facut înaintea examenelor



Tinînd cont de faptul ca examenele sunt momente foarte importante pentru toti elevii caci au o înrâurire deosebita asupra viitorului acestora, vom prezenta unele sfaturi pe care parinti duhovnicesti atât din tara, cât si din Sfântul Munte Athos le dau celor care se afla în fata sustinerii unui examen.
În primul rând trebuie sa se spovedeasca înainte de începerea examenelor, iar daca primeste dezlegare de la duhovnic sa se si împartaseasca. De asemenea, este bine sa aiba pomelnice la manastiri sau biserici unde se face zilnic slujba pentru a se aduce înaintea lui Dumnezeu rugaciuni pentru ajutorul lui.
Astfel, binecunoscutul Parinte Lavrentie de la Manastirea Frasinei sfatuia ca cel care are examen sa citeasca înainte de acesta zilnic Paraclisul Maicii Domnului, iar în timpul examenului, daca este posibil, sa-l citeasca altcineva pentru el. 
Parintele Paisie Aghioritul spunea ca exista numerosi elevi care, desi ar putea sa faca fata cu usurinta examenelor, îsi creeaza ei însisi , din pricina fricii o stare de panica si din aceasta cauza risca sa întâmpine un esec. Pentru acestia solutia este sa-si puna nadejdea în ajutorul lui Dumnezeu si sa se smereasca cerând rugaciunile altora: „Daca ei ar spune cu smerenie: «Rugati-va pentru mine ca sa merg bine la examen, pentru ca singur nu cred ca o sa reusesc, dar cu rugaciunile voastre voi încerca», atunci, prin faptul ca se smeresc, vor primi si harul lui Dumnezeu si iluminarea dumnezeiasca. Pe lânga aceasta, înainte de a începe examenele sa se roage Sfântului lor ocrotitor, iar acela îi va ajuta potrivit cu credinta si evlavia pe care o au”. 
Sfântul ocrotitor este cel al carui nume îl poarta persoana respectiva. Daca este un sfânt care are Acatist, este de foarte mare ajutor citirea acestuia, iar pe lânga aceasta, sau daca elevul nu are Acatistul Sfântului respectiv, se poate repeta de mai multe ori o rugaciune scurta de felul urmator: „Sfinte (numele Sfântului ocrotitor), roaga-te lui Dumnezeu pentru mine pacatosul (sau pacatoasa)” sau „Sfinte (numele Sfântului ocrotitor), roaga-te lui Dumnezeu sa ma ajute la acest examen” sau „Roaga-te lui Dumnezeu pentru mine, Sfinte (numele Sfântului ocrotitor), caci eu cu osârdie alerg catre tine, cel grabnic ajutator si rugator înaintea lui Dumnezeu pentru sufletul meu.” Aceste rugaciuni scurte se pot alcatui de fiecare dupa cum simte ca se potriveste mai bine sufletului sau. Daca elevul nu are nume de sfânt, poate citi Paraclisul Maicii Domnului sau un acatist al Maicii Domnului.
De mare ajutor pentru luminarea mintii si reusita la examene este si „Acatistul Prea Sfântului si de Viata Facatorului Duh, Dumnezeul nostru”. Unii copii sau chiar oameni maturi nu au nici memorie buna, nici coerenta în gândire si prin aceasta întâmpina multe greutati în viata. Aceste defecte pot fi determinate de lipsa prezentei Duhului Sfânt în sufletul persoanei respective, lipsa nascuta din cauza neîmpartasirii acesteia cu Tainele Bisericii. Sf. Serafim de Sarov a aratat ca dobândirea Duhului Sfânt este însusi cel mai profund sens al vietii, caci a dobândi Duhul Sfânt înseamna a dobândi totul, înseamna împlinirea umanului, desavârsirea.
Duhul Sfânt este Cel Care ne da toata întelepciunea si luminarea desavârsita a mintii noastre, de aceea este bine ca cel care învata pentru examene sa citeasca în fiecare zi acest acatist. De asemenea pot sa-l citeasca si cei din familia sa, precum si cei apropiati ai sai.
Acatistul Duhului Sfânt poate fi însa citit nu numai pentru ajutor la examene, ci în orice moment al vietii, caci viata este un urcus continuu spre desavârsire, iar Cel Care ne sfinteste este Duhul Sfânt.
În încheierea acestui scurt îndrumar pentru reusita la examene trebuie precizat faptul ca toate rugaciunile despre care am vorbit nu înlocuiesc efortul personal de a învata al elevului, nici nu reprezinta vreo „reteta miraculoasa a succesului”. Prin ele însa cerem ajutorul Mult Milostivului Dumnezeu si daca ne rugam cu credinta si nadejde vom primi negresit acest ajutor si împlinirea cererilor noastre fiindca nemincinos este cel care a zis: „Cereti si vi se va da, cautati si veti afla, bateti si vi se va deschide; caci oricine cere va primi, cel care cauta va afla si cel care bate i se va deschide”.
Rugaciune de chemare a Duhului Sfânt
Împarate ceresc, Mângîietorule, Duhul Adevarului, Care pretutindenea esti si toate le împlinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de Viata, vino si te salasluieste întru noi si ne curateste pe noi de toata întinaciunea si mântuieste, Bunule, sufletele noastre.
Rugaciune catre Prea Sfântul Duh – Dumnezeu a Parintelui Sofronie
O, Duhule Sfinte, Împarate vesnic, Datatorule de viata nestricacioasa, în nesfârsita Ta milostivire pogoara-Ti privirea asupra betesugurilor firii noastre, lumineaza-ne si sfinteste-ne. Lumina cunostintei Tale straluceasca în inimile noastre cele întunecate. Si în vasele de lut ale firii noastre arata puterea Ta cea nebiruita. Amin.

Niciun comentariu: