luni, 16 mai 2016

Brâul Maicii Domnului ,Moaștele Sf. Împărătese Elena,Capul Sf. Ioan Valahul şi încălţămintea Sf.Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei din insula Corfu,Grecia vor sta la Biserica “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Constanţa (lângă Cambridge School / în spatele Pieței Brotăcei) în perioada 18.05.2016, orele 18.00 - 20.05.2016, orele 18.00


PROGRAMUL LITURGIC după care toți credincioșii se pot închina la Brâul Maicii Domnului adus din Mănăstirea Kato Xenia din Mitropolia de Volos, Grecia la Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din municipiul Constanța

MIERCURI 18 MAI 2016, ORA 18,00 , Zona Campus Universitar-Întâmpinarea Raclei cu Brâul Maicii Domnului însoţită de către delegaţia greacă va fi întâmpinată de către Înaltpreasfinţia Sa TEODOSIE - Arhiepiscopul Tomisului.
-       Procesiune pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, până la Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul situată pe Aleea Capidava nr.7, unde Sfântul Brâu va rămâne până în 20 mai 2016, orele 18.00,iar fanfara militară va intona cântece patriotice.
-       ORA 19,00 – Soborul de Ierarhi, preoţi şi diaconi români şi greci vor oficia Taina Sfântului Maslu cu Dezlegările mari; Cuvânt de Învăţătură rostit de IPS Teodosie; Slujba de Priveghere




JOI 19 MAI 2016

ORA 8,00   – Sfânta Liturghie şi Acatistul Maicii Domnului
ORA 17,00  - Un sobor de preoţi şi diaconi vor săvârşi Taina Sfântului Maslu  şiRugăciunile de dezlegare  
ORA 23,00 – Miezonoptica şi Priveghere




VINERI 20  MAI 2016

ORA 8,30   – Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de IPS Teodosie şiMitropolitul Nikiforos de Amorion  împreună cu un sobor de preoţi şi diaconiromâni şi greci
ORA 18,00 - Procesiune de la Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul până la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena(Aleea Capidava – Bd. Alexandru Lăpuşneanu – Str. Ţepeş Vodă – Str. Ştefan Mihăileanu)
Credincioșii vor primi pachețele cu prinoase binecuvântate .


Ce mare nădejde au creştinii care recunosc şi cinstesc cum se cuvine pe Născătoarea de Dumnezeu şi Maica noastră, a tuturor…
Vă aşteptăm să o rugăm împreună pe Maica Sfântă să nu ne părăsească niciodată, să vegheze asupra întregii ţări şi să ne ierte de toate răutăţile noastre…
Să stăruim în rugăciune și de acum încolo pentru că drumul este încă lung.


PREOT PAROH PRICOP PETRU CIPRIAN - TEL: 0766488281
PREOT PRICOP MIRCEA - TEL: 0766359033
PREOT PRICOP MIRCEA CRISTIAN - TEL: 0767284753
PREOT VIRIVEŞ GEORGEL - TEL: 0767146446

Brâul  Maicii Domnului  Domnului adus din Mănăstirea Kato Xenia din Mitropolia de Volos, Grecia va sosi în Constanţa în data de 18.05.2016, orele 18.00  însoţit de o delegaţie specială condusă de Mitropolitul Nikiforos de Amorion şi va rămâne la Biserica “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul(lângă Cambridge School / în spatele Pieței Brotăcei) până în data de 20.05.2016, orele 18.00. Evenimentul este organizat de Biserica “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Constanța cu binecuvântarea ÎPS Teodosie,Arhiepiscopul Tomisului.
Un alt motiv de bucurie pentru parohia noastră este să avem spre închinare Moaștele Sf.Împărătese Elena,Capul Sf.Ioan Valahul şiîncălţămintea Sf.Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei din insula Corfu,Grecia-mare făcător de minuni şi singurul sfânt care, potrivit tradiţiei, îşi părăseşte racla pentru a veni în ajutorul oamenilor care îl cheamă prin rugăciuni.
Brâul Maicii Domnului este izbăvitor de duhuri necurate,a vindecat nenumărați bolnavi de boli incurabile, în special pe cei suferinzi de boala cancerului, și a ajutat să nască mulțime de femei care nu puteau avea copii. Sfântul Ioan Valahul este mucenicul care, copil fiind, şi-a uimit persecutorii prin maturitatea cu care şi-a primit dumnezeiescul sfârşit. Curajul, fermitatea, frumuseţea sufletului şi a trupului, discernământul duhovnicesc şi stăpânirea de sine sunt virtuţile cu care el a pătruns în evlavia poporului român şi în conştiinţa a numeroşi tineri din toată ţara, care l-au luat ca ocrotitor.
Cinstitul Brâu al Maicii Domnului se păstrează în Mănăstirea de maici Kato Xenia din Grecia şi este o foarte preţioasă relicvă a lumii creştine, care ne aminteşte de vieţuirea simplă, dar plină de sfinţenie a Sfintei Fecioare Maria, fiind cinstit cu multă evlavie de credincioşii ortodocşi din întreaga lume. 

 Conform tradiţiei, Cinstitul Brâu a fost ţesut de însăşi Maica Domnului, cea care l-a şi dăruit Sfântului Apostol Toma. Până în secolul al IV-lea, cinstitul odor s-a păstrat la Ierusalim, apoi Capadocia. Împăratul Teodosie cel Mare (379-395) l-a readus în Ierusalim. În anul 380 Arcadie, fiul împăratului, a fost salvat de la înec în mod minunat de Maica Domnului. Peste 15 ani va fi dus la Constantinopol şi păstrat, pe rând, în mai multe biserici. Începând cu anul 458 a fost depus şi la biserica din Vlaherne, biserica vlahilor. În această biserică, prin descoperire dumnezeiască, Maica Domnului a fost văzută de către Sfinţii Andrei şi Epifanie ţinând un acoperământ în mâini, din care ieşeau raze de lumină. De atunci această minune a fost inclusă în calendarul creştin la 1 octombrie, ca zi a Acoperământului Maicii Domnului. Din biserica Vlaherne, brâul a fost dus la biserica „Sfintei Sofia” din Constantinopol. După ce împărăteasa Zoe, soţia lui Leon cel Înţelept (886-912), a fost vindecată prin puterea Cinstitului Brâu, l-a cusut cu fir de aur, formă în care se păstrează şi astăzi. Cu multă evlavie l-a aşezat din nou în racla dăruită cu mult timp înainte de împăratul Arcadie, iar ziua în care a fost reaşezat în raclă a fost consemnată în calendarul creştin în ziua de 31 august. Timp de secole, Brâul a fost păstrat în Constantinopol, după care trimişii regelui bulgar Ioniţă Caloian, l-au luat pentru a fi dăruit mai apoi Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos de către cneazul sârb Lazăr I (1372-1389). Datele istorice sunt consemnate de bizantinologul rus Theodor Uspenski, însă alte surse spun că Brâul a fost dăruit Mănăstirii Vatoped de către împăratul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355), care, mai târziu, s-a şi călugărit la această mănăstire. Din cele trei fragmente ale Brâului, o parte a rămas la Vatoped, în timp ce celelalte două au fost dăruite, în anul 1522, Mănăstirii Kato Xenias, situată la 50 de km de Volos - Grecia. Conform tradiţiei, această mănăstire a fost întemeiată în timpul împăratului bizantin Andronic II Paleologul (1282-1321). Iniţial, se numea Mănăstirea „Sf. Nicolae”, fiind, ca şi astăzi, metoc al Mănăstirii Ano Xenias. Numele mănăstirii - Kato Xenias (Străina de Jos) - provine de la icoana făcătoare de minuni ajunsă în mod miraculos aici. Icoana a fost numită Xenia (Străina) deoarece venea din altă parte.
Românii şi Brâul Maicii Domnului
Evlavia pentru Brâul Maicii Domnului a domnitorului Ţării Româneşti, Neagoe Basarab s-a materializat, între anii 1512-1520, suportând cheltuielile de înnoire a incintei mănăstirii şi ridicarea unui paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului”, reparat în 1794, tot cu sprijin românesc. Apropierea de români a acestui odor este şi faptul că Brâul Maicii Domnului este păstrat într-o raclă de argint confecţionată în secolul XVIII în Ţara Românească, raclă aflată la Mănăstirea Vatoped. În anul 2001 Brâul Maicii Domnului a fost adus în România, ocazie cu care a poposit pentru scurt timp şi în Constanţa.


Niciun comentariu: