luni, 18 decembrie 2017

„Concert caritabil de Crăciun” la biserica „Sf. Vasile cel Mare” din Constanța

Duminică, 10 decembrieora 18.00, la parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța (cartier Inel II, str. Ion Neculce, nr. 2 A) a avut loc cea de-a treia ediție a „Concertului caritabil de Crăciun”, în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Concertul a fost susținut de către Grupul bizantin „Sf. Vasile cel Mare” (dirijor: protopsalt prof. drd. Marian Bostan),  Corala „Teodoxa” a Arhiepiscopiei Tomisului (dirijor: Valeriu Croitoru), Corul „Nihil Sine Deo” al parohiei „Sf. Cuvioasa Parascheva” – Dăeni, jud. Tulcea (dirijor: pr. Alexandru-Octavian Balaban), Corul „Sf. Dionisie Exiguul” al Seminarului Teologic Ortodox din Constanța (dirijor: arhid. prof. Ioan Adrian Clinciu) și Corul „Belcanto” al Școlii gimnaziale, nr. 39, „Nicolae Tonitza” din Constanţa (dirijor: arhid. prof. drd. Calinic Savin).
Colindătorii și toți copiii prezenți la concert au primit cadouri de Crăciun. Evenimentul a fost susținut de către ADIVIN și grupul de firme DACRIS și RIK, parteneri media fiind: Radio Dobrogea, Constanța News și Radio România Constanța.
Proiectul a fost coordonat de către pr. Jean Ion pentru a ajuta doi copii cu probleme medicale: Denis Marian Țipu (4 ani și 6 luni) și Eduard Andrei Spoială (2 ani și 6 luni).
Primul, Denis Marian Țipu, s-a născut prematur, cu o greutate de nici 2 kg. La doar o săptămână Denis a făcut un hematom pe creier, apoi, la 6 luni, au început primele semne de îndoială în privința sănătății (copilul era foarte rigid, nu avea nicio reacție la jucării), a făcut și strabism convergent. La vârsta de 9 luni, a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică, diagnostic confirmat și de către medicii Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din București. De la 10 luni Denis umblă prin spitale de recuperări, făcând tratament și terapii costisitoare. Denis este foarte ambițios, puternic și se vede cât de mult își dorește să poată merge, să poată vorbi, să devină cât mai independent. Va reuși acest lucru numai dacă orele de kinetoterapie, fizioterapie, logopedie, hidro-kinetoterapie şi alte terapii vor continua, posibilitățile financiare ale familiei fiind, acum, depășite.
Eduard Andrei Spoială suferă de autism și crește într-o familie monoparentală, împreună cu bunica și mătușa. Până la vârsta de 2 ani s-a dezvoltat normal, apoi a început să nu mai folosească cuvinte, să nu mai răspundă la nume, să nu se mai joace adecvat cu jucăriile și cu alți copii, pe care nu îi mai privea în ochi. După diagnosticare au început terapiile de recuperare, câte 3 ședințe pe săptămână, planul de recuperare recomandat fiind de 2 ședințe/zi, pe care mama nu îl poate susține financiar.

Niciun comentariu: