marți, 16 noiembrie 2010

Particele din Moastele Sfantului Ioan Botezatorul, descoperite de arheologi in Bulgaria





Valentina Ionita
preluare foto: antena 3
sursa: Wall Street Journal




Arheologii si preotii bulgari au declarat in luna iulie a.c ca  au  descoperit  fragmente din Moastele Sf.Ioan Botezatorul . Arheologii faceau la vremea respectiva sapaturi  în largul insulei Sozopol, la Marea Neagra descoperind astfel  o mică racla -  zidita in Altarul unei biserici vechi care poarta hramul Sfantului  Ioan Botezatorul.        
Racla continea particele mici din bratul si piciorul sfantului si chiar un dinte.
Racla are forma unui  sarcofag si a fost descoperita de catre echipa renumitului Prof. Kazimir Popkonstantinov.
De-a lungul secolelor, au existat controverse legate de localizarea Moastelor Sfantului Ioan Botezatorul . Arheologii au precizat ca Moastele Sfantului Ioan Botezatorul au fost aduse aici din Constantinopol, conform unei declaratii date ulterior de ministrul Bojidar Dimitrov. "Presupunem ca, in antichitate, cineva din Patriarhia de Constantinopol a donat o parte din sfintele moaste manastirii "Sfantul Ioan  Botezatorul", ulterior adaugand  ca interesul arheologic asupra insulei Sfantului Ioan  a inceput in urma cu cca 25 de ani.
Prof. Kazimir Popkonstantinov, a predat Racla cu Moastele Episcopului de Sliven, Ioanikii, care probabil va decide locul în care vor fi depuse. Potrivit ministrului bulgar, moastele ar trebui să fie asezate în  Biserica Sfantul Gheorghe, aflata langa Sozopol.
La deschiderea oficiala a raclei, seful echipei de arheologi, prof. Kazimir Popkonstantinov, declara ca racla este realizata din alabastru, si nu din marmura, asa cum se anuntase anterior.
Ministrul bulgar Bojidar Dimitrov  este convins ca, de acum inainte, Sozopol va fi Noul Ierusalim fara sa tina insa cont de faptul ca Moastele Sfantului Ioan Botezatorul se afla in mai multe locuri din lume,inclusiv in Romania...
Guvernul bulgar  spera ca turismul religios  va deveni  cu aceasta ocazie o sursa buna de venituri si se doreste a fi o mina de aur
pentru oricare dintre aceste locuri si  autorităţile bulgare sunt foarte optimiste, consemneaza  Wall Street Journal.

Sursa : Wall Street Journal


Niciun comentariu: