luni, 22 noiembrie 2010

TAINA POCAINTEI

Am auzit de foarte multe ori in jurul meu o serie de intrebari simple la care orice credincios ar fi trebuit sa stie raspunsurile...

Ca de exemplu....


CE ESTE POCAINTA ?

Pocainta este acea sfanta taina in care crestinul dobandeste iertare de pacatele pe care le marturiseste duhovnicului.

CAND A ASEZAT MANTUITORUL ACEASTA TAINA ?

Atunci cand a zis Sfintilor Apostoli :" Luati Duh Sfant ; carora le veti ierta pacatele,iertate vor fi si carora le veti tinea,tinute vor fi " (Ioan 20,22-23)

CE SE CERE DE LA CEL CE SE POCAIESTE ?

Pentru ca taina pocaintei sa dea roada in suflet,este de neaparata trebuinta ca cel care se pocaieste sa simta parerea de rau pentru pacatele savarsite,sa se hotarasca cu tarie sa nu mai pacatuiasca, sa-si marturiseasca pacatele la duhovnic si sa implineasca intocmai canonul ce i se da. crestinul trebuie sa se spovedeasca mereu la acelasi duhovnic.

CE ESTE CANONUL ?

Canonul,certarea sau epitimia ,este doctoria sufleteasca pe care o da duhovnicul ,pentru a feri de pacate si a tine pe calea cea dreapta pe cel care pocaieste.Postul, rugaciunea  si milostenia sunt cel mai potrivit si mai de folos canon care se da de obicei de catre duhovnic. Crestinul este dator sa implineasca cu sfintenie canonul dat lui de duhovnic la marturisire si daca poate sa faca chiar mai mult si sa se lupte din toate puterile sa dezradacineze din sufletul sau obisnuinta de a pacatui,caci altfel Taina Pocaintei nu-i va fi de mare folos.


valentinaghidculinar.blogspot.com

Niciun comentariu: