vineri, 29 aprilie 2011

Fotografii si filmulete - Izvorul Tamaduirii - Sfanta Liturghie si Sfintirea apei - Aghiazma Mica care protejează de farmece,boala,rele (29 aprilie 2011)


In fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, după Învierea Domnului, se prăznuieşte Izvorul Tămăduirii, una dintre marile sărbători dedicate Maicii Domnului. Praznicul aminteşte de o minune săvârşită de Maica Domnului la Constantinopol. 
Cu puţin înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457 – 474) se plimba printr-o pădure de la marginea oraşului, când întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă. Ostenelile lui Leon sunt zadarnice: nici un fir de apă. Atunci aude glasul Maicii Domnului: „Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi luând cu mâinile apă tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”. Leon face cum i se spune şi îşi recapătă vederea. În amintirea acestei minuni, când ajunge împărat Leon ridică lângă acel izvor o biserică.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii ,credinciosii prezenti au participat pe platoul din curtea bisericii la  sfintirea apei  şi au cântat  „Hristos a înviat din morţi/ Cu moartea pe moarte călcând/ Şi celor din morminte/ Viaţă dăruindu-le“.
Preotii care au oficiat slujba le-au explicat credinciosilor ce semnificatie are sarbatoarea "Izvorul Tamaduirii" la crestini-ortodocsi. „Iubiti credinciosi si credincioase, in Saptamana Luminata sa ne aducem aminte de vindecarile pe care Iisus Hristos Le-a înfaptuit la Constantinopol. Apa aceasta sfintita astazi sa fie izvor de sanatate si sa  luati cu credinta , cu dragoste aceasta apa sfintita cu care se poate stropi  casa in locurile curate,se poate bea dimineata si e buna impotriva bolilor, farmecelor si impotriva raului“, au spus acestia.
„Se spune ca daca iei cu credinta aghiasma de la Izvorul Tamaduirii, aceasta este vindecatoare de boli,dar trebuie sa crezi cu adevarat“,sopteau cei prezenti la slujba, in timp ce preotii ii stropeau  pe credincioşi cu buchete de busuioc  inmuiate in aghiasma.





































Niciun comentariu: