miercuri, 22 februarie 2012

Evanghelia: Sufletul se bucură de fiecare cuvânt al Mântuitorului (22 februarie) - dezlegare la oua,branza,lapte,peste

In aceasta saptamana sa ne  inarmam cu smerenie si cu dragoste multa si impreuna vom birui pacatul”...








In această săptămână, zilele de miercuri şi vineri sunt aliturgice, adică nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Pericopa evanghelică citită ne atrage atenţia asupra cuvintelor rostite de Domnul Iisus Hristos: "Eu sunt pâinea vieţii; cel ce vine la Mine nu va flămânzi şi cel ce crede în Mine nu va înseta niciodată!" Nu vorbim de o simplă pâine, ci despre Hristos - pâinea vieţii. Cuvintele Mântuitorului nu sunt o promisiune stearpă, ci El ne oferă mijloacele prin care putem să dobândim veşnicia. Când ne împărtăşim, primim Trupul şi Sângele Domnului Hristos, ca merinde pentru drumul spre veşnicie. Atunci când ne împărtăşim, simţim că am primit o picătură de veşnicie şi putem privi spre milostivirea lui Dumnezeu. Trupul se satură cu pâine dospită, sufletul se satură cu fiecare cuvânt al Mântuitorului. Săptămâna aceasta o numim "săptămâna albă". Puritatea este starea în care ne-a creat Dumnezeu. Cu puritate să ne apropiem de Domnul Hristos Cel Înviat!(Pr. D. Păduraru)


Astazi  se rosteste pentru prima data in perioada Triodului, rugaciunea Sfantului Efrem Sirul - "Doamne si Stapanul vietii mele", rugaciune care inceteaza in miercurea din Saptamana Mare.




Postul Pastelui incepe, de fapt, de la Vecernia din Duminica Lasatului sec de branza. Stihurile care urmeaza Psalmului "Doamne strigat-am catre Tine..." anunta venirea Pastelui si, dincolo de Post, apropierea Pastelui! "Vremea postului sa o incepem luminat, supunandu-ne pe noi nevointelor celor duhovnicesti. Sa ne lamurim sufletul, sa ne curatim trupul. Sa postim precum de bucate asa si de toata patima, desfatandu-ne cu bunatatile Duhului. Intru care petrecand cu dragoste, sa ne invrednicim toti a vedea prea cinstita patima a lui Hristos, Dumnezeu si Sfintele Pasti, duhovniceste bucurandu-ne". La sfarsitul slujbei credinciosii se apropie de preot, cerand unii altora iertare. 


Niciun comentariu: