duminică, 5 ianuarie 2014

Fotografii si filmulete - Ajunul Bobotezei - Duminica dinaintea Botezului Domnului " Toata valea se va umple si tot muntele si orice deal se va pleca" (Luc. III, 5). Cea mai buna pregatire pentru o sarbatoare bisericeasca este impacarea cu vrajmasii. 05 ianuarie


Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu curateste-ne de toate faradelegile noastre si sfinteste sufletele si trupurile noastre, ca sa te slavim si sa-ti multumim pentru toate binefacerile Tale ! Amin.


Ajunul Bobotezei, din 5 ianuarie, este prima zi de post prevăzută în Calendarul Ortodox 2014, după 11 zile în care nu au mai fost restricţii alimentare, cu ocazia sărbătorilor Naşterii Mântuitorului şi Anului Nou. Pentru a întâmpina cum se cuvinte această mare sărbătoare, a Bobotezei, credincioşii ţin post aspru sau chiar post negru.

Credincioşii se pregătesc pentru a preîntâmpina cum se poate mai bine marea sărbătoare şi de aceea, înaintea zilei de Bobotează avem o zi în care se ajunează, adică Ajunul Botezului. Este o zi de pregătire duhovnicească prin post asprusau post negru  pentru a preîntâmpina această mare sărbătoare a Botezului Domnului.
Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul. După ce erau botezaţi, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească.
Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălţarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie, şi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomenită la 29 august.
Botezul Domnului sau Boboteaza este sărbătorită, ca în fiecare an, la 6 ianuarie, când în toate lăcaşurile de cult ortodoxe se oficiază slujba Aghesmei Mari, şi aminteşte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului.
La 7 ianuarie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului.
Pe 10 ianuarie, în calendar este menţionat Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti.  O parte din moaştele sale aflându-se în biserica noastră. 
Apoi, Cuviosul Antonie cel Mare, ocrotitor al multor lăcaşuri de cult din ţara noastră, este cinstit la 17 ianuarie. Pe 21 ianuarie este pomenit Cuviosul Maxim Mărturisitorul, pe 25 ianuarie, Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, iar, în penultima zi a lunii, este sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.































IN CEL MAI SCURT TIMP VOR FI INCARCATE SI RESTUL FILMULETELOR...VA MULTUMIM PT INTELEGERE


PREDICA PARINTELUI MIRCEA PRICOP


















Niciun comentariu: