duminică, 28 august 2011

Traditii si obiceiuri in ziua praznuirii sarbatorii Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul 29 august



In ziua de 29 august, cand praznuim Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, exista credinta in popor ca nu trebuie sa se foloseasca cutitul, totul se rupea cu mana. In popor se vorbea si de inceperea unui post, numit "de la cruce pana la cruce", un post care tinea pana pe 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci), neconsemnat in calendarul crestin, care avea rolul de a-i curati pe cei care au savarsit omoruri ,furturi sau alte pacate grave.

Tot in popor era intalnita  interdictia de a taia si manca fructe , legume cu forma rotunda si de culoare rosie , care seamana cu un cap sau cu o cruce si  in memoria sangelui care a fost varsat la taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. Nu se consuma varza,deoarece Sfantului Ioan i-au taiat capul de sapte ori pe varza si iar a inviat,ne spune traditia.

Se spune despre copilul născut în această lună că:

- va fi frumos,  cu ochii mari, iubit de mai-marii lui, puţini la număr ca dânsul, aplecat la buna rînduială, la adevăr şi dreptate, cu bună înţelegere în viaţa sa
- părinţii nu-l vor iubi, de alţii va fi căutat şi îngrijit, iar faptele lui nu vor aduce mulţumire unora
- va avea mare mânie, va fi om vrednic şi va face lucrurile sale spornice, va avea mari norociri şi vrednicii
- va fi bun povăţuitor pentru alţii şi lucrător de multe lucruri bune, deştept, fără de nici un rău
- îi va plăcea mult dreptatea, cinstea şi mîndria şi va fi om voinic.

 Folcloristul Ion Ghinoiu ne aminteşte că tradiţia spune despre Sfântul Ioan că era un tânăr sărac, cuminte şi foarte frumos, şi tocmai pentru această frumuseţe o femeie bogată îşi puse ochii pe dânsul. Într-o zi se întâlneşte şi-i spune că peste noapte îl va aştepta la dânsa acasă. Sfântul Ioan, ştiind din ce pricină îl paşte acest greu păcat, se întrista adânc şi se ruga lui Dumnezeu să-i ia ceea ce-i provoacă atâta scârbă, adică frumuseţea cea ademenitoare şi să-l facă urât. În acest chip socotea el că femeia aceea îşi va întoarce faţa şi gândurile cele rele de la dânsul. Dumnezeu se milostivi de fecior şi-l învaţă, se zice, ca să scoată cuţitul şi să-şi taie capul. Sfântul Ioan făcu întocmai în această zi de toamnă şi în locul capului său se pomeni cu un cap de oaie. Astfel a plecat spre casa femeii care îl chemase. Când aceasta l-a văzut, s-a cutremurat de spaimă şi cu ocări l-a dat afară. În acest chip, Sfântul Ioan a fost scutit de păcat. Frumosul lui Cap a fost aflat tocmai mai târziu, la 25 mai,când biserica şi poporul serbează chiar Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.



Sursa - Credinte populare ,traditii,semne - Profesor Ion Ghinoiu 

Niciun comentariu: