vineri, 30 decembrie 2011

Anul Nou, moment al multumirii, innoirii si sperantei - Slujbe speciale la cumpana dintre ani - Va asteptam sa ne rugam impreuna!

Sa va  dea Dumnezeu sanatate, un an si mai bun, binecuvantat de la Dumnezeu si ajutor sfant pentru tot lucrul cel folositor.
Noul an ii va gasi pe multi credinciosi in biserica, unde, la cumpana dintre ani, se vor oficia slujbe speciale. Dupa miezul noptii,  preotii si enoriasii vor face rugaciuni de multumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu in 2011.  
Impreuna sa Il rugam pe Dumnezeu ca la cumpana dintre ani sa avem intelepciune, sa participam la slujba de noapte si sa-i multumim impreuna pentru darurile si binefacerile primite de la Dumnezeu in 2011. 
In prima zi a anului 2012, pe 1 ianuarie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Taierea imprejur cea dupa Trup a Domnului si pe Sfantul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, incepand cu ora 8.00, se vor savarsi Slujbele Utreniei si  Sfanta Liturghie , dupa care se  va oficia un Te-Deum de multumire adusa lui Dumnezeu pentru anul ce a trecut si, totodata, ne vom ruga impreuna  pentru ca in noul an Dumnezeu sa reverse peste intreaga lume pace si binecuvantare. Te-Deum-ul va fi urmat de oficierea Molitfelor Mari ale Sfântului Vasile cel Mare, slujba ce are ca scop invocarea milostivirii lui Dumnezeu pentru a-i intari pe cei credinciosi in urcusul duhovnicesc.
Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic în noaptea de 31 decembrie - 1 ianuarie este numit la români "Îngropatul Anului", denumirea de "Revelion" aparţinând timpurilor moderne.
Potrivit lui Ion Ghinoiu, autorul cărţii "Zile şi mituri", asemănător divinităţii, timpul se naşte anual, întinereşte, se maturizează, îmbătrâneşte şi moare, pentru a renaşte după alte 365 de zile. Ciclul sărbătorilor de Anul Nou este unul ritualic, împărţit simetric de Revelion în două segmente: perioada dintre Crăciun şi miezul nopţii de 31 decembrie şi apoi până la Bobotează. În prima parte a ciclului, timpul se degradează: se măreşte noaptea, sporeşte frigul şi întunericul şi, odată cu acestea, spaima oamenilor că lumea merge spre pierzanie, că va veni momentul când Soarele va dispărea definitiv de pe cer. Se face apoi simţit fenomenul solstiţiului de iarnă, când Soarele începe să urce pe bolta cerului şi ziua să crească puţin câte puţin, "cu cât sare cocoşul pe pragul casei" sau "cu cât se mişcă puiul în găoacea oului". Prin multe obiceiuri şi credinţe care exprimă iniţial teama, dezordinea şi haosul, iar, după miezul nopţii de Revelion, optimismul, veselia, ordinea şi echilibrul, oamenii acordă diverse semnificaţii fenomenelor naturale.

Niciun comentariu: