sâmbătă, 10 mai 2014

PARACLISUL SFÂNTULUI APOSTOL SIMON ZILOTUL (10 mai)



SFÂNTUL APOSTOL SIMON ZILOTUL, cel ce s-a împărtăşit de binecuvântarea Cuvântului şi lepădând rânduiala cea după lege a alergat spre vieţuirea mai presus de lege prin puterea Mântuitorului nostru, să ne dăruiască nouă arma rugăciunii sale, ca să biruim patimile cele stricătoare de suflet şi să ne ridicăm deasupra valurilor deşertăciunilor lumeşti. SFÂNTUL APOSTOL SIMON ZILOTUL, cel ce a primit la nunta sa în lume pe Cuvântul Ce a binevoit a ni Se arăta în oglinda vederii pământeşti, ca mai apoi primind la fereastra inimii lumina minunii lui Hristos să-I deschidă şi porţile înţelegătoare a cămării tainelor, prăznuind nunta cerească, prin mişcarea rugăciunii să înconjoare şi inima noastră cu legăturile gândurilor iubitoare, ca să nu ne despărţim în veci de dragostea Cuvântului.


Rugăciunile începătoare


Troparul

Apostole Sfinte Simon, roagă pe milostivul Dumnezeu ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.


Slava... Si acum... asemenea:
Nu vom tacea, de Dumnezeu Nascatoare, a spune pururea puterea ta noi, nevrednicii, ca de nu ai fi stat tu inainte rugandu-te, cine ne-ar fi scapat pe noi de atatea primejdii, sau cine ne-ar fi pazit pe noi pana acum slobozi ? Noi de la tine, Stapana, nu ne vom departa, ca tu mantuiesti pe robii tai pururea din toate nevoile.

Psalmul 50
Canonul Sf. Apostol Simon
Cântarea I
Pe Faraon, cel ce se purta în car, l-a cufundat toiagul lui ,,Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind şi despărţind marea şi pe Israel fugăritul şi mergătorul pedestru la izbăvit; pe cel ce cântă cântare lui Dumnezeu”.

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

În Cana Galileii mire cinstit fiind, ai chemat la nunta ta pe mirele Cel ceresc, iar Acesta prin minunea săvârşită te-a chemat tainic la nunta cea îngerească prin propovăduirea Adevărului, pe Care roagă-L să dăruiască şi sufletelor noastre haina cea de nuntă ţesută din firele virtuţilor.

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

De focul dragostei dumnezeieşti aprinzându-te, ai lăsat soţia şi casa ta ca să urmezi Celui Ce este Foc nemistuit şi de scaunul Tatălui nedepărtându-Se, S-a arătat cu trup pe pământ spre ridicarea osândei noastre.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Către Stăpânul având îndrăzneală ca un ucenic şi Apostol, roagă-te ca de ruşinea păcatului să fim noi izbăviţi şi întru curăţia minţii să lăudăm pe Treimea Cea de o fiinţă.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Din întunericul patimilor scoate-mă la lumina pocăinţei, Ceea Ce ai născut tuturor pe Lumina lumii, Care cheamă pe toţi din negura greşelilor.

Cântarea a III-a

,, Tu eşti tăria mea, Doamne, Tu şi puterea mea, Tu, Dumnezeul meu, Tu bucuria mea, Cel Ce n-ai lăsat sânurile părinteşti şi a noastră sărăcie ai cercetat-o. Pentru aceasta, cu profetul Avacum, strig către Tine: Slavă puterii Tale, iubitorule de oameni.”

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel dintâi rugător tainic către Maica Domnului te-ai arătat, dându-ne pildă şi nouă ca prin stăruinţa rugăciunii către Dânsa să dobândim mila Cuvântului.

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Stăpâna lumii roagă-te fericite, ca să dobândim noi înţelepciunea cea de sus, păzindu-ne sufletele de valurile cele învolburate ale cugetelor lumeşti, care ne despart pe noi de Izvorul vieţii.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Cere să se sălăşluiască şi în sufletele noastre pacea lui Hristos, din care însuţi te-ai adăpat la nunta ta, urmând mai apoi pe Cel Ce ţi-a dăruit pecetea dragostei celei veşnice.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Oglindă a darurilor Treimii, zugrăveşte şi în inima mea icoana virtuţilor, ca urmându-o pe aceasta să mă izbăvesc de legăturile gândurilor întinăciunii.

Apoi aceste stihiri:
Candela sufletului tău ţi-ai aprins cu focul râvnei pentru Hristos şi ai luminat printre păgâni, slobozindu-i din întunericul cugetării celei deşarte.

Maica Vieţii, curăţeşte sufletul meu cel rănit de păcat în râul rugăciunii Tale şi haina sufletului meu o luminează cu a Ta purtare de grijă, ca să intru în cămara cea de nuntă cu fecioarele cele înţelepte .

Sedealna
glas 2, podobie: Ceea ce esti rugatoare calda...
Părtaş celei dintâi minuni a lui Hristos ai fost fericite, şi din vinul cel binecuvântat de Hristos te-ai adăpat, umplându-te mai ales de dorul veseliei la masa cea cerească, unde cetele îngerilor slujesc cu cuviinţă moştenitorilor Împărăţiei.

Cântarea a IV-a

,, Nepăzind poruncile Tale Stăpâne, cu mintea mea intrând în patimile desfătărilor, am fost golit de har şi pentru răni zac gol; ci mă rog Ţie, Mântuitorule, mântuieşte-mă !”.
Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu vinul dragostei dumnezeieşti adăpându-te mai mult decât cu vinul cel văzut, ai urmat cu dor pe Cel Ce Sângele Său ne-a dăruit, spălând păcatele noastre şi îndreptându-ne pe cărările mântuirii.

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Razele minunii dumnezeieşti cu totul a luminat inima ta şi ai urmat cu dragoste Sfinţitorului nunţii, pe care roagă-L să reverse binecuvântarea Sa tuturor celor ce se însoţesc prin nuntă cinstită spre mântuire.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Cu totul te-ai umplut de mirul iubirii dumnezeieşti şi ai alergat în toată lumea, ca să o veseleşti cu mireasma cunoştinţei de Dumnezeu, pe care o împărtăşeşte şi nouă pe cărările rugăciunii celei din inimă curată.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Risipeşte toată tulburarea patimilor mele, ca Una Ce ai născut pe Cel Ce prin patima Sa a izbăvit tot neamul omenesc din robia celui rău.

Cântarea a V-a

,, Căutând cu ochiul Tău cel neadormit , milostiveşte-Te spre mine, cel cuprins de dormitarea trândăviei, şi care slujesc somnului desfătărilor în patul patimilor; Cel Ce ţi-ai plecat capul pe Cruce şi Te-ai trezit de bunăvoie, micşorând Hristoase, noaptea păcatului, Cel Ce eşti lumina dreptăţii”.
Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Către pământul cel întunecat al păgânilor ţi-ai îndreptat paşii, dar ai propovăduit pe Lumina lumii, Care alungă întuenricul din temniţa sufletelor noastre.

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Chinuri cumplite ai răbdat pentru Piatra vieţii, dar ai rămas cu suflet nesfărâmat de înşelăciunea păgânilor, pe mulţi aducându-i în cetatea cea cerească prin propovăduirea ta.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Pe Treimea Cea mai presus de minte O ai propovăduit cu înţelepciune, iar acum întreitele virtuţi le întăreşte şi în sufletele noastre slăbănogite de păcat.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Ca Una Ce eşti Pom binecuvântat al Împărăţiei cerurilor, hrăneşte-mă pe mine cu roadele rugăciunii, ca să nu fiu vătămat de viermii patimilor.

Cântarea a VI-a

Rugăciunea mea voi vărsa către Domnul şi Lui voi spune mâhnirile mele; că sufletul meu s-a umplut de răutăţi şi viaţa mea s-a apropiat de iad. Dar ca Iona mă rog: Dumnezeule, din stricăciune scoate-mă.

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dragostea cea pământească o ai trecut cu vederea, punând mai presus de toate dragostea dumnezeiască, cu razele căreia luminează şi sufletele noastre.

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Temniţă ai răbdat pentru Cel Ce a deşertat temniţele iadului, dar ai rămas neclintit pe piatra credinţei, bând paharul lui Hristos cu nădejdea mântuirii.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Adapă brazdele inimii mele cu ploaia rugăciunii tale, fericite, şi învredniceşte-mă a aduce rod binecuvântat dragostea cea dumnezeiască.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Vezi necazul sufletului meu, vezi şi nedumerirea şi dă-mi ajutorul tău cel grabnic, ca să Te cinstesc totdeauna cu mulţumire.

Apoi aceste stihiri:
Pe cărările Vieţii ai alergat, lepădând toată îndulcirea cea lumească, iar acum îndreptează viaţa noastră spre poruncile Domnului, ca să te fericim cu mulţumire.
Preacurată, care, prin cuvânt, negrăit ai născut pe Cuvântul în zilele cele mai de apoi, roagă-te Lui, ca Una Ce ai îndrăznire de Maică.

Condacul

Pe cel ce cu tărie a pus învăţăturile înţelepciunii în sufletele credincioşilor, cu laudă să fericim toţi pe Simon de Dumnezeu grăitorul, că înaintea scaunului slavei acum stă, şi cu cei fără de trupuri se veseleşte, rugându-se neîncetat pentru noi toţi.

Prochimenul, glas 4:
Cinstită este înaintea Domnului moartea cuviosului Său.
Stih: Fericit barbatul cel ce se teme de Domnul...

Evanghelia dupa Matei:

Zis-a Domnul ucenicilor Sai: Toate Mi-au fost date de ca¬tre Tatal Meu si nimeni nu cu¬noaste pe Fiul, decat numai Tatal, nici pe Tatal nu-L cunoaste nimeni, decat numai Fiul si cel caruia va voi Fiul sa-i desopere. Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima, si veti gasi odihna sufletelor voastre caci jugul Meu e bun si povara Mea e usoara.

Stih: Miluieste-ma, Dumnezeule...

Slavă... glas 2:

Pentru rugăciunile Cuviosului Tău, Milostive, curaţeşte mulţimea greşelilor noastre.

Şi acum...

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea gresalelor noastre.

Stihira, glas 6 (forma glasului 2), podobie: "Toata nadejdea..."
Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale curateste faradelegile noastre.
Pentru Mirele ceresc pe mireasa ta ai părăsit şi răsplată însutită ai luat de la Cel Ce te-a chemat, rugându-te acum în lăcaşurile cereşti şi pentru cei ce te cinstesc pe tine cu credinţă.

Mantuieste, Dumnezeule, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta, cerceteaza lumea Ta cu mila si cu indurari, inalta fruntea crestinilor ortodocsi si trimite peste noi milele Tale cele bogate; pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; cu ocrotirile cinstitelor, cerestilor netrupesti Puteri; pentru rugaciunile cinstitului, maritului Prooroc, Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan; ale Sfintilor, maritilor si intru tot laudatilor Apostoli; ale tuturor sfintilor sfintitilor ierarhi; ale sfintilor, maritilor si bunilor biruitori mucenici; ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor Parintilor nostri, ale Sfintilor (N), a caror pomenire o savarsim, ale Sfântul Apostol Simon Zilotul, ale sfintilor si dreptilor dumnezeiesti Parinti Ioachim si Ana si pentru ale tuturor sfintilor; rugamu-ne, Mult-milostive Doamne, auzi-ne pe noi pacatosii, care ne rugam Tie, si ne miluieste pe noi.
Doamne, miluieste (de 12 ori).

Cântarea a VII-a

Chipului celui de aur neînchinându-se tinerii lui Avraam, s-au lămurit ca aurul în topitoare; că, în cuptorul cel de foc, ca într-o cămară luminată, dănţuiau, cântând: Binecuvântat eşti, Dumnezeul părinţilor noştri ! ”.

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un pom roditor te-ai arătat în grădina aleşilor lui Hristos, aducând roadele propovăduirii tale Celui Ce te-a chemat la desăvârşire, însă nu înceta a te ruga ca să ne îndreptăm şi noi, cei ce suntem ca nişte smochini neroditori.

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Crucea lui Hristos ţi-a fost ca o scară pe care ai suit în cetatea cea mare a Ierusalimului ceresc, la care roagă-te să ajungem şi noi, cei istoviţi de alergarea pe căile lumii.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

De la iubirea soţiei la dragostea cea desăvârşită a lui Hristos ajungând, ai părăsit căile cele largi ale lumii şi calea cea strâmtă şi mântuitoare ai urmat, aducându-te jertfă bine primită Stăpânului.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Nu mă depărta pe mine de la faţa Ta, Preacurată, măcar că în multe păcate m-am rătăcit şi mă arată pe mine mai curat prin roua pocăinţei.

Cântarea a VIII-a

,, Văzându-Te soarele întins pe Cruce, şi-a strând razele şi tot pământul s-a clătinat cu cutremur, Împărate al tuturor, văzându-Te de voie pătimind, Cel Ce eşti din fire nepătimitor. Pentru aceasta, Te rog Hristoase: Tămăduieşte ca un doctor patimle sufletului meu !”.

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu flori de cântări te întâmpinăm fericite Apostole Simon, binecuvântatule mire din Cana Galileii, şi către tine aducem stâlpări de rugăciuni, ca să ne izbăvim noi de însoţirea cea păgubitoare a lumii şi să slujim întru curăţie Cuvântului.

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca unul ce eşti ocrotitor tare al familiei, întăreşte Sfinte, dragostea cea dintre noi, ca să ne arătăm vrednici ucenici Celui Ce a poruncit să avem dragoste unul către altul.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Pe Cruce ai fost răstignit pentru Cel Ce moarte de ocară a răbdat ca să slobozească pe Adam din ocara morţii şi înaintea Căruia stând, roagă-Te să uşureze chinul patimilor noastre.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Numai Tu Te-ai învrednicit a odihni în pământul pântecelui Tău pe Cel Ce a zidit tot pământul cu mâna Sa, pe Cel ce primeşte ridicarea mâinilor Tale la rugăciune pentru noi.

Cântarea a IX-a

Eva adică, prin păcatul neascultării, blestem înăuntru a adus, iar Tu Fecioară de Dumnezeu Născătoare, prin odrasla purtării în pântece, lumii binecuvântare ai înflorit; pentru aceasta toţi Te slăvim.
Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu îngerii slujind Stăpânului tuturor, nu uita a face pomenire şi de cei ce te cinstesc pe tine, ca să slujim şi noi lui Hristos, aducând ca pe o mireasă fără prihană inima smerită curăţită cu roua gândurilor dumnezeieşti.

Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca unul ce ai îndrăzneală la judecata cea înfricoşătoare, cere Mântuitorului să treacă cu vederea mulţimea nedreptăţilor noastre şi să ne învrednicească de intrarea în cămările cele veşnice ale Luminii.


Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Cu sângele tău ai pecetluit testamentul iubirii lui Hristos şi ca un înger către lăcaşurile Mirelui ceresc ai zburat, unde roagă-te cu stăruinţă ca să se dăruiască şi sufletelor noastre întunecate de păcat strălucirea cea dintâi a curăţiei.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Cu îndrăzneala Ta de Maică cere lui Hristos să ne dăruiască iertare de multele alunecări în păcat şi risipeşte norul gândurilor celor rele.

Cuvine-se cu adevărat să Te fericim pe Tine, Născătoare de Dumnezeu, Cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea Ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii, Care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe Tine, Cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, Te mărim.

Apoi aceste stihiri, glas 8, podobie:
"Ceea ce esti mai cinstita...".
Bucură-te, lauda cea luminoasă a Apostolilor, râvna cea neschimbată a desăvârşirii, oglinda cea dorită a iubitorilor de vieţuire îngerească, cu mijlocirile tale scoate-ne pe noi din negura greşelilor la lumina pocăinţei.
Răstignire pe cruce ai răbdat pentru Cel Ce a descuiat cu Crucea Sa porţile Raiului şi a slobozit pe Adam la lumina bucuriei celei veşnice, cu razele căreia străluceşte şi sufletele noastre.
Nunta cea după lege ai părăsit pentru nunta cerească la care Mirele doririlor cheamă pe toţi cei ce voiesc a străluci cu neîntinata feciorie, după chipul icoanei îngereşti.
Cu îngerii dănţuind în jurul scaunului făcătorului a toate, cere-I să treacă cu vederea mulţimea nedreptăţilor noastre şi să călăuzească pe toţi la limanul pocăinţei.
Uşa inimii Tale ai deschis-o larg iubirii lui Hristos pentru Care toată îndulcirea acestei lumi trecătoare ai părăsit şi te-ai făcut moştenitor bunătăţilor celor veşnice, de care roagă-te să în împărătăşim şi noi.
Cu sângele tău ai însemnat prin slovele mărturisirii cuvintele Cuvântului celui Ce viaţă dătător şi acum însemnările păcatelor noastre le şterge cu roua rugăciunii tale, fericite Apostole Simon.
Cetele puterilor netrupeşti, cu Botezătorul, cu Apostolii lui Hristos, cu Sfântul Apostol Simon şi cu Născătoarea de Dumnezeu Maria, faceţi rugăciune ca să ne mântuim.

Sfinte Dumnezeule...Preasfanta Treime...Tatal nostru...

si dupa ecfonis cantam Troparul, glas 4, podobie: Degrab ne intampina...

Cu focul râvnei tale pentru Adevăr ai ars toate legăturile înşelăciunii şi cete de oameni ai luminat, făcându-te moştenitor Luminii Celei veşnice.

Apoi cantam aceasta stihira glas 2, podobie: "Cand de pe lemn...", vreme în care ne închinăm icoanei Sfântului:

Limba nu poate povesti mulţimea pătimirilor tale prin care ai intrat în odihna Celui fără de patima, pe Care roagă-L să tămăduiască sufletele noastre rănite de patimi şi să le dăruiască strălucirea pocăinţei.

Stăpână, primeşte rugăciunile robilor Tăi şi ne izbaveşte pe noi de toată nevoia şi necazul.
Toata nădejdea mea spre Tine o pun, Maica lui Dumnezeu, pazeste-mă sub sfânt acoperământul Tău.


Niciun comentariu: