joi, 1 mai 2014

Sfântul Prooroc Ieremia; Sfinţii Cuvioşi Mucenici Eftimie, Ignatie şi Acachie; Sfânta Cuvioasă Isidora - 01 mai

In prima zi din luna mai, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Prooroc Ieremia. Acesta este unul dintre cei 4 mari prooroci ai poporului evreu, si s-a nascut in localitatea Anatot, in apropierea cetatii Ierusalimului. 


Sfantul Proroc Ieremia, alaturi de Isaia, Ezechiel si Daniel, face parte dintre marii profeti ai Vechiului Testament. Sfantul Proroc Ieremia a trait in jurul anului 600 i.d.Hr., cand evreii au fost luati in robia babilonica sau persana de catre imparatul Nabucodonosor. Numele sau inseamna “Iahve inalta”, era preot, iar profetia sa a fost trecuta in scris de Sfantul Proroc Baruh. A fost supranumit profet al lacrimilor sau al plangerilor, deoarece a plans pentru poporul iudeu care se departase de Dumnezeu si slujea idolilor si care a atras astfel pedeapsa divina. Sfantul Proroc Ieremia a trait sub patru regi din tara lui Iuda: Iosia, Ioachim, Iehonia si Sedechia. El a inceput sa proroceasca de la varsta de cincisprezece ani, in timpul imparatului Iosia, predicand pocainta catre rege si catre nobilii sai, catre prorocii cei mincinosi si catre preotii templului. In timpul regelui Ioachim, Ieremia a prorocit ca inmormintarea acestuia va fi ca ingroparea unui magar, adica, ca dupa ce va muri trupul lui va fi aruncat in afara zidurilor Ierusalimului, apoi tarat pe pamint, fara cinstea unei ingropari omenesti. Cuvantul prorocesc s-a implinit intocmai. Despre regele Iehonia, fiul lui Ioachim, regele din Iuda, Ieremia a prorocit ca va fi luat rob in Babilon impreuna cu toata casa lui si ca va muri acolo. Toate acestea s-au implinit la scurt timp dupa ce prorocul si-a rostit cuvantul. In timpul regelui Sedechia, Ieremia a profetit ca babilonienii vor cuceri cetatea in anul al unsprezecelea al imparatului Sedechia, adica anul 586 i.Hr. Ieremia a fost totodata profetul decaderii imparatiei Iuda. Babilonienii au capturat la scurt timp dupa aceea Ierusalimul, l-au ucis pe regele SZedechia, au jefuit si au trecut cetatea prin ascutisul sabiei, si au taiat capetele unei mari multimi de iudei. Ieremia a profetit si anii adevarati ai robiei, 70 de ani, spre deosebire de falsii profeti care vorbeau de o robie de scurta durata. Ieremia a ajuns apoi in Egipt unde a trait vreme de patru ani. Egiptenilor Ieremia le-a prorocit caderea idolilor lor si sosirea Fecioarei impreuna cu Pruncul in Egipt. Sfantul Proroc Ieremia a fost omorat cu pietre de catre iudei. In Proloage este amintita traditia potrivit careia imparatul Alexandru cel Mare, a dat porunca mutarii moastelor Prorocului Ieremia si a ingroparii lor la Alexandria.

Manastirea Sfantul Ieremia – Sahara

Manastirea Sfantul Ieremia - Sahara
Manastirea Sfantul Ieremia este una dintre cele mai vechi manastiri care pot fi vizitate in Egipt. Este situata in Sahara, in unul dintre cele mai vechi necropole ale Egiptului. Sahara este locul in care se gaseste faimoasa Piramida in trepte a lui Djoser. Aceasta se gaseste la 15 kilometri de piramidele din Giza, din apropierea orasului Cairo. Manastirea Sfantul Ieremia este situata in partea de sud a necropolei, la 500 de metri de Piramida in Trepte. Aceasta manastire a fost descoperita de catre James E. Quibell. Intre anii 1906-1910, acesta realiza sapaturi in aceasta zona a Egiptului. El a descoperit o biserica, o caldire funerara, chilii si alte dependinte. La acea vreme, o mare parte din elementele decoratice, coloane si fragmente arhitecturale au fost mutate la Muzeul Crestinatatii din Cairo. Dupa aceasta descoperire, sit-ul a fost abandonat de catre arheologi pana in anul 1970.
Manastirea Sfantul Ieremia - Sahara
In acest an, Peter Grossmann, un arheolog german, a realizat cateva excavatii in zona, insa curand a abandonat proiectul. Situl manastiresc a fost curand acoperit cu nisip. Cu toate aceastea, in zilele noastre mai pot fi vazute cateva ramasite ale manastirii. Calugarul si istoricul Ioan din Nicosia povesteste despre un localnic din Alexandria pe nume Ieremia. Ieremia a fost staretul unei manastiri din apropierea orasului Memphis. Inca din cele mai vechi timpuri, manastirea din apropierea piramidei cu trepte a fost inchinata Sfantului Ieremia. Acest lucru este atestat si de numeroasele inscriptii gasite in situl manastiresc. Nu se stie cu certitudine data exacta a constructiei acestei manastiri. Se pare ca dateaza din secolul al VI -lea. De-alungul timpului insa, manastirea a suferit numeroase lucrari de modificare, pentru a sustine cresterea numarului de calugari si pelerini care existau aici. Cel mai probabil, manastirea a fost abandonata in secolul al IX-lea.
Manastirea Sfantul Ieremia - Sahara
In zilele noastre, din biserica manastirii mai sunt vizibili doar cativa pereti exteriori, baza coloanelor si pardoseala. Se pare ca intreg complexul manastires a fost construit cu materiale ramase de la edificiile faraonice din zona. Investigatiile arheologice au aratat ca prima biserica a manastirii a fost construita la mijlocul secolului al VI-lea. Biserica era foarte modesta ca dimensiuni, construita din caramizi. Mai tarziu, calugarii au prelucrat materialele de constructie gasite in apropierea piramidelor faraonice si au construit o biserica mult mai mare, cu decoratiuni luxuriante. Biserica a fost decorata cu numeroase coloane, infrumusetate cu motive florale.7


Pomenirea Sfântului Cuvios Mucenic Acachie pantofarulacachie
Acest sfint Acachie era din satul Neohorion de lîngă Tesalonic. Maltratat cumplit de către stăpînul lui la Serres, Acachie a trecut la mahomedanism. Mai tîrziu, pocăindu-se cu amar şi luînd asupră-şi chipul monahicesc, al a vieţuit la Muntele Athos la Mîntăstirea Hilandar. Biata lui maică, o femeie săracă şi iubitoare de Hristos, 1-a povăţuit astfel: „Aşa cum de bună voia ta te-ai lepădat de Domnul, aşa acum trebuie tot de bună voia ta să iei asupră-ţi cu curaj mucenicia pentru El.” Fiul a urmat sfatul maicii lui. Cu binecuvîntarea Părinţilor de la Sfîntul Munte, Acachie a călătorit la Constantinopole, unde turcii 1-au prins şi i-au tăiat capul în ziua întîia a lunii mai, în anul 1816. Sfîntul cap al acestui cuvios mucenic se păzeşte în Mînăstirea Sfîntul Pantelimon din Sfîntul Munte Athos.
Pomenirea Sfântului Cuvios Pafnutie din Borovskpafnutie


Pafnutie fusese fiul unei mari căpetenii tătare, care mai tîrziu a trecut cu toată inima la credinţa creştină. La vîrsta de douăzeci de ani el a fost tuns monah, trîind în acest chip într-o mînăstire pînă la vîrsta de nouăzeci şi patru de ani, cînd a răposat întru Domnul. Pafnutie a fost în tot timpul vieţii lui feciorelnic şi mare nevoitor, din care pricină a fost învrednicită de Dumnezeu cu darul facerii de minuni şi al străvederii. Sfîntul Cuvios Pafnutie a trecut la Domnul la anul 1478.









sursa vietile sfintIlor SI CRESTINORTODOX

Niciun comentariu: