luni, 20 octombrie 2014

Duminica a XX a dupa Rusalii - Invierea fiului vaduvei din Nain - 19 octombrie


Din Evanghelia de azi mai invatam ca avem datoria sa fim alaturi de toti oamenii indoliati, care plang pe mortii lor. Prezenta noastra langa familiile sau persoanele indoliate este foarte necesara si benefica pentru acestea. De aceea, Biserica a randuit ca la anumite soroace, adica la intervale de timp bine definite, dupa inmormantarea celor decedati sa se faca rugaciuni de pomenire a lor, iar preotul si credinciosii sa fie prezenti alaturi de familiile indoliate sau de persoanele indoliate, pentru a-i mangaia pe cei intristati, pentru a spune cu multa compasiune 'Nu mai plange!' celor care, fiind coplesiti de durere, plang necontenit. Trebuie, asadar, sa aducem consolare parintilor indurerati sau indoliati care plang pe copiii lor decedati fie din pricina unei boli, fie din pricina unui accident, fie din alta cauza.
Prin urmare, trebuie sa fim alaturi de cei indurerati, asa cum Mantuitorul Iisus Hristos a fost prezent alaturi de femeia vaduva din Nain. Astfel noi aratam ca iubirea milostiva a lui Hristos lucreaza in noi si prin noi, in sufletele noastre si prin prezenta noastra alaturi de cei care plang pe cei dragi ai lor care au decedat.
Sa ne rugam Domnului Hristos, Imparatul Cel fara de moarte, Lumina lumii (Ioan 8, 12), Care a zis: 'Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine viu va fi, chiar daca va muri' (Ioan 11, 25), sa daruiasca lumina si bucurie, pace si odihna sufletelor celor adormiti in Domnul, sa mangaie si sa intareasca sufleteste pe toti cei intristati si indoliati, avand nadejde in invierea lui Hristos si in iubirea Preasfintei Treimi. Amin.









PREDICA PARINTELUI PETRU CIPRIAN PRICOP







Niciun comentariu: