duminică, 7 iunie 2015

Filmulete din Duminica I după Rusalii (a Tuturor Sfinţilor) - (Lasatul secului pentru Postul Sfintilor Petru si Pavel) 7 iunie


Duminica Tuturor Sfintilor
Daca in fiecare zi a anului sarbatorim cate unul, doi, zece, o suta, o mie, 14.000 de prunci ucisi de Irod la 29 decembrie, 20.000 de mucenici ucisi in Nicomidia pe 28 decembrie, iata ca astazi, Sfintii Parinti au randuit sa facem pomenire tuturor sfintilor la un loc. Este Duminica Tuturor Sfintilor, zi potrivita sa ne intrebam cu totii: ce sunt sfintii, cine sunt ei, cine poate ajunge sfant si ce inseamna sfintenia?
Sfintenia nu este rezervata, asadar, doar anumitor categorii de oameni, ci tuturor deopotriva. Nu mai exista popor ales; a fost in Vechiul Testament, si s-a aratat incapabil sa-L recunoasca si sa-L primeasca pe Mesia Hristos, trimis special sa implineasca Legea (Mt. 5,17). Nu mai exista neam ales, rasa privilegiata ori categorie de oameni preferata de Dumnezeu. Cu totii suntem preferati, caci tuturor ne-a adresat cuvintele: „Fiti sfinti, pentru ca Eu sunt Sfant” (I Petru 1,16). Pe toti ne-a chemat sa ne sfintim viata, indiferent de pregatirea intelectuala, de pozitia sociala, ori de munca pe care o prestam fiecare in societate. Toti putem ajunge sfinti daca ne facem datoria, daca ne luam in serios rolul de crestini purtatori ai Duhului lui Dumnezeu, si cu rugaciune, cu postire, cu spovedanie, cu impartasanie si cu pocainta ne sfintim viata si nu ramanem in pacatele noastre, ci ne ridicam si ne luptam ca sa ne curatim si sa ne sfintim. Numai asa putem ajunge si noi sa fim exemple pentru ceilalti, asa cum au fost inaintasii si parintii nostri pentru noi, cu viata lor deosebita.

Asadar, cu totii suntem chemati ca, prin viata noastra aleasa si sfanta, sa aratam si celor din jurul nostru calea catre Dumnezeu si asa ne vom putea adauga si noi incet-incet cetelor dreptilor, ale alesilor, ale sfintilor, pentru ca Dumnezeu ne-a chemat pe toti deopotriva sa ne sfintim viata si sa fim sfinti.

Pentru aceasta, sa ne rugam lui Dumnezeu astazi, cand praznuim pe toti Sfintii, ca prin rugaciunile lor, ale milioanelor de sfinti din istoria bimilenara a Bisericii noastre, sa ne sfintim viata. Sa ne daruiasca putere ca sa postim, putere ca sa ne rugam, indrazneala ca sa ne spovedim curat si sincer, ravna ca sa ne impartasim la vreme cu Sfintele Taine, putere si dragoste ca sa ducem o viata curata si iubitoare de Dumnezeu si de semenii nostri, si asa vom putea inainta si noi pe drumul acesta al sfinteniei.
Sa-L rugam pe Dumnezeu sa binecuvinteze si sa sfinteasca viata noastra, sa ne primeasca rugaciunile cu care am venit fiecare astazi la biserica si ne-am rugat, daruindu-ne toate cele de folos spre mantuire, Amin!”

Predica Parintelui Petru Ciprian Pricop












Niciun comentariu: