joi, 25 iunie 2015

Reteta pentru prescura


Imagini pentru prescura
Prescura este pâinea de dimensiuni reduse, de formă rotundă, făcută din aluat dospit, pe care o vedem în fiecare duminică la Sfânta Liturghie, şi simbolizează pântecele Maicii Domnului din care s-a întrupat Iisus Hristos. Deşi face parte dintr-o “lege” nescrisă, prescura este făcută, de regulă, de femeile credincioase şi care îşi duc viaţa în curăţie.
Pentru Sfânta Liturghie se folosesc cinci «boabe»: pentru Iisus Hristos, Maica Domnului, pentru vii, morţi, precum şi pentru cele nouă cete îngereşti ce întruchipează cele cinci pâini cu care Mântuitorul a săturat mulţimea în pustie.

Ingrediente: 

1kg faina, 500ml apa calduta, 25g drojdie de bere, 1 lingurita sare, pistolnicul sau pecetea speciala pentru prescura. Preparare: Se dizolva drojdia in apa calda si se pune deoparte. 

Se amesteca faina cu sarea si se formeaza o groapa in mijlocul gramajoarei. Se adauga acolo drojdia dizolvata. Se framanta bine si se poate adauga faina putina pana la o cana, daca aluatul este lipicios. Presarati putina faina pe un dog sau o masa - paralel framantati aluatul (coca) pana devine neteda si compacta. Puneti aluatul intr-un lighenus, acoperiti-l si lasati-l sa creasca o jumatate de ora, intr-un mediu caldut. Formati o minge din aluat, apoi turtiti-o cu palmele si neteziti-o cu un rulou de lemn. Proportionati-l in 9 parti in forma rotunda.
Ca să nu prindă coajă, ud prosopul cu apă. 
Prescura
Când aluatul a crescut, le dau formă cu mâna şi le ştanţez cu un pistornic, care are inscripţionat numele lui Iisus Mântuitorul – IIS.HR.NI.KA. Apoi ung tava cu ceară curată, pun prescurile în tavă şi le pun la cuptor
Introduceti pecetea pristolicului in faina, iar apoi bateti-o usor pentru a indeparta excesul de faina. Presati pecetea pe fiecare forma in parte atat timp cat rostiti rugaciunea “Tatal nostru". Acoperiti formele cu o panza si lasati-le la crescut o ora, pana isi vor dubla dimensiunea. Preincalziti cuptorul la 350 de grade. Coaceti formele 30 de minute. Scoateti prescurile din forme si asezati-le pe un suport pentru a se raci.


În biserică, preoţii fac slujba Proscomidiei, care constă în alegerea, pregătirea şi punerea înainte a darurilor de pâine şi vin aduse de credincioşi la altar. Acestea sunt binecuvântate şi devin cinstite daruri, gata pentru a fi sfinţite şi prefăcute în trupul şi Sângele Domnului în cadrul Sfintei Liturghii.

Niciun comentariu: