Sfantul Mucenic Eusebie s-a afirmat mai ales ca aparator al dreptei credinte in fata ereziei ariene. Sfantul Mucenic Eusebie, in calitate de Episcop al Samosatelor, a fost cel care l-a sustinut pe Sfantul Meletie pentru a fi numit Episcop al Antiohiei.
In timpul domniei lui Iulian Apostatul, cand crestinii au suferit noi persecutii, Sfantul Eusebie si-a dezbracat vesmintele arhieresti, inlocuindu-le cu cele ale unui simplu soldat simplu, cutreierand astfel Siria, Fenicia si Palestina. In tot acest timp, Sfantul Eusebie a cercetat situatia crestinilor si a bisericilor. A hirotonit preoti, diaconi, citeti, iar in unele locuri a sfintit ierarhi.
In anul 361, dupa moarte lui Iulian Apostatul, la indemnul Sfantului Eusebie, Sfantul Meletie a convocat un sinod la Antiohia, impotriva ereziei ariene. Sinodul s-a tinut in vremea domniei imparatului lovian. Insa, dupa moartea acestuia, a urcat pe tron Valens, iar prigoanele impotriva Bisericii au izbucnit din nou.
In timpul domniei acestuia, Sfantul Meletie a fost trimis in exil in Armenia, iar Sfantul Eusebie in Tracia. Urmand la tron Gratian, persecutiile asupra crestinilor au incetat. Astfel, cei doi mari ierarhi au fost rechemati din exil.
In timp ce se afla in cetatea Doliche spre a sfinti un episcop, un eretic a strivit capul sfantului cu o tigla. Sfantul Eusebie s-a mutat la Domnul in anul 379.
Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul a fost mitropolit al Tarii Romanesti intre anii 1823-1834. Intreaga viata si lucrare a Sfantului Grigorie Dascalul in slujba Bisericii a fost un exemplu de sfintenie si de iubire jertfelnica pentru pastoritii sai de sprijinul sau material beneficiind numerosi saraci, vaduve, orfani oferind hrana, adapost si carti de invatatura. La moartea Sfantului Grigorie Dascalul au ramas o multime de carti pregatite spre a fi oferite in dar scolarilor. Pentru viata, activitatea si stradania sa duhovniceasca, Sfantul Ierarh Grigorie a ramas in istoria Bisericii si a poporului roman drept cel mai de seama intaistatator al scaunului mitropoliei Tarii Romanesti din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de "Dascalul".
Sfantul Ierarh Grigorie Dascalu s-a nascut la Bucuresti in 1765 si a fost mitropolit al Tarii Romanesti intre anii 1823-1834. Dupa ce a studiat la renumite scoli din Bucuresti, a ajuns ucenic al Sf. Paisie Velicicovschi, fiind calugarit la Manastirea Neamt. Canonizarea acestui sfant a fost aprobata de catre Sf. Sinod in august 2005. Proclamarea oficiala a canonizarii a avut loc pe 21 mai 2006, in cadrul Sf. Liturghii oficiata la Catedrala patriarhala din Bucuresti. Principalele virtuti ale Sf. Ierarh Grigorie Dascalu care au stat la baza canonizarii sale ne-au fost evidentiate de catre parintele Florin Serbanescu, consilier patriarhal pe probleme de patrimoniu: 'Ortodoxia neindoielnica a credintei, pastrata pe parcursul intregii vieti, si marturisirea dreptei credintei in toata viata, trairea aceasta moral-religioasa ireprosabila, sfintenia vietii care a fost o adevarata pilda pentru contemporani, fiind renumit chiar in epoca prin felul sau de a fi foarte smerit, prin disponibilitatea catre aproapele chiar si cand era in cea mai inalta demnitate bisericeasca, in demnitatea de mitropolit'.
Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Pombian;
- Sfantului Mucenic Galation;
- Sfintei Mucenice Iuliani (Iuliana) si Satornin fiul ei;
- Sfantului Paulin, episcop de Nola;
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu