Rugaciunile incepatoare:
Imparate Ceresc... Sfinte Dumnezeule... Prea Sfanta Treime... Tatal Nostru... Ca a Ta este Imparatia... Doamne miluieste de 12 ori... Slava si acum... Veniti sa ne inchinam si psalmul 142... Doamne auzi rugaciunea mea... apoi: Dumnezeul este Domnul... si troparul acesta:
Glas 8
Intru tine Parinte, cu osardie s-a mantuit, cel dupa chip, ca luand crucea ai urmat lui Hristos si lucrand ai invatat sa nu se uite la trup caci este trecator, ci sa poarte grija de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta si cu ingerii se bucura, Prea Cuvioase Dimitrie, duhul tau.
Slava, tot aceasta...
Si acum... al Nascatoarei de Dumnezeu...
Nu vom tacea niciodata noi nevrednicii a spune puterile tale, Maica lui Dumnezeu; ca de n-ai fi fost tu, rugandu-te pentru noi, cine ne-ar fi izbavit pe noi dintru atatea nevoi, sau cine ne-ar fi pazit pe noi pana acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine Stapana, ca tu mantuiesti pe robii tai din toate nevoile.
Apoi psalmul 50. Miluieste-ma Dumnezeule… si indata incepem canonul catre Sfantul, cantandu-l cu umilinta si cu inima infranta.
Cantarea I
Stih: Prea Cuvioase Parinte Dimitrie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Dumnezeu, nu pe cele tari, nici pe cele intelepte si de bun neam ale lumii acesteia, ci pe cele slabe si de neam slab a ales ca sa-i slujeasca, pentru ca puterea Lui intru neputinta se savarseste.
Unde a prisosit smerenia si nerautatea, acolo si lucrarea darului dumnezeiesc a prea prisosit; ca aflandu-ti inima curata, Cuvioase Parinte, Dumnezeu s-a inchipuit intru tine, savarsind fapte pe care intelepciunea veacului acesta nu poate sa le implineasca.
Slava Tatalui...
Nascutu-te-ai din parinti bine cinstitori si saraci, iar prin viata ta cea imbunatatita, nu numai pe sineti te-ai prea marit, ci si pe parintii tai Sfinte, pentru ca din roade se cunoaste pomul.
Si acum... a Nascatoarei...
Fiind noi bolnavi cu trupul si cu sufletul, cercetarii celei dumnezeiesti si purtarii tale de grija invredniceste-ma Maica lui Dumnezeu, prin rugaciunile Cuviosului Tau, ca ceea ce esti buna si Nascatoarea Celui Bun.
Cantarea III
Stih: Deprinsu-te-ai din copilarie nu cu ademenitoarele graiuri ale omenestii intelepciuni ci curata avandu-ti mintea, te-ai luminat cu stralucirea luminii Prea Sfantului Duh, prin care ai cunoscut vrerile lui Dumnezeu.
Pasunatul dobitoacelor, vechea indeletnicire a patriarhilor, ai urmat Cuvioase Parinte, pascand turmele satului tau, precum odinioara si Iacov pe cele ale lui Lavon.
Slava Tatalui...
Cu grabnic picior trecand raul cel infuriat al patimilor trupesti si al necazurilor sufletesti, te-ai inaltat Prea Cuvioase la muntii faptelor bune, incarcat de nepretuita bogatie duhovniceasca, ca si patriarhul Iacov in Galaad.
Si acum... a Nascatoarei...
Cu boli cumplite si cu nevoi indurerate fiind cuprinsi Fecioara, ajuta-ne prin nemijlocirea Cuviosului Tau si parintele nostru, ca pe Tine te stim comoara de tamaduiri neimputinata si necheltuita, ceea ce esti cu totul fara prihana.
Apoi: Mantuieste din nevoi si din necazuri pe fii tai Sfinte, prin rugaciunii tale, ca unul ce ai indraznire catre Cel intru tot puternic, Cuvioase.
Cauta cu ochi binevoitori spre noi, Fericite Parinte si vezi necazul mintii, intru care suntem invaluiti, si te roaga ca sa se vindece durerea sufletelor noastre.
Apoi: Ectenia cea obisnuita, pomenind preotul pe cei ce fac paraclisul Ecfonisul: "Ca milostiv esti..." si pe urma sedelna glas IV. Podobie: "Spaimantatu-s-a Iosif..."
Cela ce esti osardnic rugator si al nostru mijlocitor, fantana curgatoare de tamaduiri prin Darul Domnului, cu sarguinta strigam catre tine Sfinte Dimitrie: intampina degrab sa ne izbavim din nevoi, ca unul ce ai indraznire catre Cel Atotputernic.
Cantarea IV
Stih: Lepadandu-te de rudenii, prieteni si cunoscuti, ti-ai tuns perii capului tau Cuvioase si impreuna cu acestia ai lepadat toate grijile lumesti cele simtite si gandite.
Slobod de toate bunatatile pamantului facandu-te, ca un viteaz luptator ai alergat catre luptele cele mai anevoioase si duhovnicesti, de unde ai dobandit curatia mintii sismerita cugetare intru vrerile dumnezeiesti.
Slava Tatalui...
Cum vom incerca, cu ingustimea mintii noastre, sa masuram noianul nevointelor tale, Cuvioase? Sau cum vom povesti umilinta sufletului, zdrobirea inimii si lepadarea de sine, prin care ai dobandit de la Dumnezeu proslavirea si a sufletului si a trupului tau.
Si acum... a Nascatoarei...
Tamaduieste Prea Curata, neputinta patimilor noastre, invrednicindu-le cercetarii Fiului Tau si Dumnezeului nostru, dandu-ne sanatate prin rugaciunile Cuviosului Tau.
Cantarea V
Omorarea cea din fiecare zi a poftelor, topirea trupului, supunerea celui rau catre cel bun, suirea privirii tale catre cele mai inalte, si-au umplut, inima de veselie duhovniceasca; de care invredniceste-ne sa ne impartasim si noi prin rugaciunile tale.
Cunostinta de Dumnezeu pe cat este de incapere firii omenesti si stralucirea faptelor bune urmand, ai castigat sfintenia sufletului si nestricaciunea trupului dupa moarte.
Slava Tatalui...
Vrand Dumnezeu sa proslaveasca pe robul Sau si pe Pamant, precum l-a proslavit in cer, a daruit Sfintelor lui Moaste, darul nestricaciunii si al savarsirii minunilor.
Si acum... a Nascatoarei...
Celor care zac in patul neputintei si al durerilor, ajuta-le Fecioara ca o Nascatoare de Dumnezeu, pentru rugaciunile Cuviosului Tau.
Cantarea VI
Imputernicire de la Dumnezeu luand Sfinte Dimitrie, multimea vrajmasilor demoni o goneste, tamaduind de asupririle lor pe toti care alearga la sicriul Moastelor tale, cu credinta.
Precum s-a izbavit din moarte si din slabanogire Episcopul Ioanichie langa racla Moastelor tale Sfinte, asa si pe noi ce suntem slabanogiti de neputintele cele sufletesti si trupesti, vindeca-ne Cuvioase prin rugaciunile tale catre Dumnezeu.
Slava Tatalui...
Pe tine fericite Parinte te-am dobandit, cu vrerea lui Dumnezeu, aparator si ocrotitor al patriei noastre in vremea navalirii vrajmasilor, ci si acum de toata imbulzeala o pazeste nevatamata.
Si acum... a Nascatoarei...
In multe neputinte si slabanogiri fiind cazuti Fecioara, n-avem nadejde de mantuire, ci Tu, ceea ce ai nascut pe Mantuitorul lumii si Tamaduitorul bolilor, pentru rugaciunile Cuviosului Dimitrie, ridica-ne din slabiciunea a toata neputinta.
Si apoi: Mantuieste-ne din nevoi, si din necazuri... Cauta cu ochiul binevoitor... preotul pomeneste precum s-a aratat mai sus, iar dupa aceea zice: Ectenia cu Ecfonisul: "Ca Tu esti imparatul pacii..."
Condac glas II
Cela ce esti floare duhovniceasca nevestejita a patriei noastre si rugator neincetat catre Facatorul de bine, ia aminte la nevrednicile noastre cereri si sarguieste ca un bun parinte spre ajutorul nostru, care cu nadejde nazuim catre Dumnezeu, prin tine. Deci, ca unul care ai indraznire catre Domnul, roaga-te ca sa mantuiasca sufletele noastre.
Prochimen glas IV
Scumpa este inaintea Domnului, moartea Cuviosului Sau:
Stih: Ce vom rasplati Domnului pentru toate cate ne-a dat noua...
Apoi: Evanghelia: Cu intelepciune drepti... Din Sfanta Evanghelie de la Luca citire. Sa luam aminte!
Cap. VI, v. 17-23
In vremea aceea a stat Iisus la loc ses si multimea multa de popor, din toata Iudeea si din Ierusalim si de pe langa marea Tyrului si a Sidonului, venea sa-L auda pe El si sa se tamaduiasca de neputintele lor. Si cei ce se chinuiau de duhuri necurate se vindecau; si tot poporul cauta sa se atinga de El, ca puterea iesea din El si vindeca pe toti.
Si El ridicandu-Si ochii Sai spre ucenicii Lui, zicea: "Fericiti sunteti saracilor, ca a voastra este Imparatia lui Dumnezeu. Fericiti voi care flamanziti acum, ca va veti satura. Fericiti cei ce plangeti acum, ca veti rade. Fericiti veti fi cand oamenii va vor uri pe voi si va vor izgoni dintre ei, si va vor batjocori si vor lepada numele voastre ca rau din pricina Fiului Omului. Bucurati-va in ziua aceea si va veseliti, ca iata plata voastra multa este in cer."
Sau :"Evanghelia lui Matei": Cap. VII, v.7-11
"Zis-a Domnul: cereti si se va da voua, cautati si veti afla, bateti si se va deschide voua: Ca tot cel ce cere va lua, si cel ce cauta va afla si celui ce bate i se va deschide. Sau care om este dintre voi, de la care va cere fiul lui paine, piatra ii va da lui? Si de-i va cere peste, sarpe ii va da lui? Deci, de vreme ce voi, rai fiind, stiti a da daruri bune fiilor vostri, cu atat mai mult, Tatal vostru cel din ceruri va da cele bune, celor ce cer de la Dansul."
Sau: "Evanghelia lui Luca" : Cap. XVIII, v. 2-8
"Zis-a Domnul pilda aceasta: Intr-o cetate era un judecator care de Dumnezeu nu se temea si de om nu se rusina. Si era in cetatea aceea, o vaduva care venea la el zicand: Fa-mi dreptate fata de potrivnicul meu. Si un timp n-a voit, dar dupa aceea a zis intru sine: Desi de Dumnezeu nu ma tem si de om nu ma rusinez, totusi fiindca vaduva aceasta imi face suparare, ii voi face dreptate, ca sa nu vina mereu sa ma supere. Si a zis Domnul: Auziti ce spune judecatorul cel nedrept? Dar dumnezeu, oare, nu va face dreptate alesilor Sai care striga catre El ziua si noaptea si pentru care el rabda indelung? Zic voua, ca le va face dreptate in curand."
Sau: "Evanghelia lui Marcu": Cap. XI, v. 23-26
"Zis-a Domnul: Adevarat zic voua ca oricine va zice acestui munte: Ridica-te si te arunca in mare si nu se va indoi in inima lui si va crede ca ceea ce va spune se va face, fi-va lui orice va zice.
De aceea va zic voua toate cate cereti, rugandu-va, sa credeti ca le-ati primit si le veti avea. Iar cand stati de va rugati, iertati orice aveti impotriva cuiva, ca si Tatal vostru Cel din ceruri sa va ierte voua greselile voastre. Ca de nu iertati voi, nici Tatal vostru Cel din ceruri nu va va ierta voua greselile voastre."
Slava Tie Doamne... si apoi Slava Tatalui...
Glas II
Pentru rugaciunile Cuviosului Tau Dimitrie, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.
Si acum si pururea...
Stih: Miluieste-ma Dumnezeule dupa mare mila Ta...
Stihirea glas I: Mormantul tau mantuitorule, Aparator al sau nebiruit si neinfricat ca cela ce prin tine de nevoi s-a izbavit, te pune inainte ostasul Tau Dimitrie ci ca cel care ai indraznire catre Dumnezeu, de toate nevoile izbaveste-l pe el ca sa strigam tie: Bucura-te facatorule de minuni, Sfinte Dimitrie.
Apoi: Mantuieste Doamne; Doamne miluieste de 12 ori; Ecfonis: Cu mila si indurarile...
Cantarea VII
Stih: Cand a binevoit Dumnezeu sa te daruiasca noua Sfinte, ca sa risipesti noianul nevoilor, atunci flacara razboiului s-a potolit si boala ciumei a incetat, iar noi toti folositori te-am dobandit, spre lauda Dumnezeului parintilor nostri.
Cu toiagul cel duhovnicesc al imbunatatitei tale vieti, ca pe niste lupi rapitori ai gonit patimile ce se incuibeaza in slabiciunea firii omenesti, ci si acum prin rugaciunile tale goneste de la noi toata supararea si necazul ca sa strigam Celui Prea Inalt: "Bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri."
Slava Tatalui...
Frumusetile cele de jos urand le-ai defaimat si Pastorului, Celui Mare urmand saracia, te-ai bucurat in lipsuri si nevoi, cu dragoste slujind Celui ce-I cantam: "Bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri."
Si acum... a Nascatoarei...
De neputinte trupesti si de pacate sufletesti, pe cei ce vin cu dragoste catre racla Moastelor Cuviosului Tau, invredniceste-i sa se tamaduiasca, Nascatoare de Dumnezeu care ai nascut pe Mantuitorul si Dumnezeul parintilor nostri.
Cantarea VIII
Stih: Luand aminte, noi credinciosii, la minunile savarsite de Dumnezeu prin tine, placutul Sau si, cugetand la razele stralucirii cu care esti impodobit, trimite-ne noua raza cea duhovniceasca a mangaierii sufletesti celor ce cantam: "Pe Domnul, toate fapturile laudati-L si-L prea inaltati intru toti vecii."
Si acum... a Nascatoarei...
Stih: Sa laudam, bine sa cuvantam...
Prin Tine fiind izbaviti de multe, nevoi Fecioara, cu rugaciunile Cuviosului Tau, pe Tine te si marturisim, Nascatoare de Dumnezeu.
Cantarea IX
Irmos: Pe Imparatul ceresc, pe care-L lauda ostile ingeresti, laudati-L si-L prea inaltati intru toti vecii.
Stih: Cu rugaciuni nesfarsite imblanzind pe Dumnezeu, intunecatul nor al nevoilor si al intristarii noastre, risipeste-l preaCuvioase, cela ce stai plin de veselie si de mangaiere, in camara cea de taina a Imparatului tuturor.
Ca pe o comoara intelegatoare, ascunsa, Dumnezeu te-a descoperit noua, Dimitrie, ca nu se cadea ca fapta buna si proslavirea ta sa se tainuiasca in parau si sa se acopere.
Pentru aceasta, ca pe un sfetnic de lumina purtator, Stapanul a toate te-a daruit noua.
Slava Tatalui...
Doctor iscusit si lesne vindecator al celor neputinciosi, prin tine Parinte, te-a daruit Hristoase noua romanilor, si invatator celor nepriceputi si saracilor partinitor.
Si acum... a Nascatoarei...
Stapana, Maica Izbavitorului, risipeste intunericul cel negru al necazurilor si al stramtorarilor la cei ce cu credinta Te marturisesc pe Tine, Nascatoare de Dumnezeu.
Catavasie glas VI
O, Prea Cuvioase Parinte cine va putea spune dupa cuviinta, multimea ostenelilor, a durerilor si a trudelor tale cele mari? Ci cu rugaciunile tale catre Dumnezeu, cele bine primite prin darul Sfant, mijloceste noua ca sa ne invrednicim a trece cu lesnicios pas, puntea cea ingusta de pe infuriatul val al nevointelor celor mai presus de fire, care se ostenesc asupra noastra; si laudand ajutorul tau sa castigam indraznire in ceasurile cele de primejdie ale acestei vieti, dimpreuna cu chezasia mostenirii vietii de vecii.
Apoi: Cuvine-se cu adevarat... si laudele...
Glas I
Veniti credinciosilor sa laudam viata cea dupa Dumnezeu, a Sfantului Cuviosului Dimitrie, prin care neincetat Facatorul la toate se arata minunat si preaslavit.
Laudam cu bunacredinta visteria cea neimputinata a minunilor Domnului, spre lauda preotilor si crinul cel pururea locuitor si nevestejit al Tarii Romanesti.
Sfinte Dimitrie, pe noi toti izbaveste-ne, care cu evlavie iti aducem aceste cantari de lauda, de cerere si de multumire.
Cantam toti, dupa cum se cade, cantari lui Dumnezeu, celui minunat intru Sfintii Sai, care ne-a dat noua pe acest ales al Sau, ca impreuna cu ceilalti sfinti sa se roage pentru noi.
Apoi: Sfinte Dumnezeule de trei ori... Slava, Prea Sfanta Treime... Tatal nostru... si Ecfonisul Ca a Ta este Imparatia... dupa aceea Miluieste-ne Doamne... si indata pomeneste preotul pe cei ce fac rugaciunile catre sfantul AMIN.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu