miercuri, 27 mai 2015

Filmulete din Duminica a VII-a dupa sarbatoarea Sfintelor Pasti - Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic - Astazi s-a celebrat casatoria dintre Valentin Corniciuc si Mihaela Zincu, doi tineri a caror relație de prietenie s-a legat in cadrul parohiei si a crescut sub ochii nostri. Parintii spirituali au fost Parintele Ciprian si Preoteasa Mariuca - Le dorim din toata inima casa de piatra, dar mai ales le dorim sa aiba mereu incredere unul in celalalt si in lucrarea pe care Domnul a inceput-o in viata lor din clipa in care s-au cunoscut, a binecuvantat-o in ziua casatoriei si vrea sa o faca rodnica in viata de familie pe care au inceput sa o construiasca. La multi si cat mai frumosi ani impreuna! - 24 mai 2015


Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic
Cei 318 Sfinti Parinti de-Dumnezeu-purtatori de la Sinodul I Ecumenic, de la Niceea au depus mari eforturi ca sa asigure unitatea Bisericii in adevarul si acrivia dogmei, l-au rusinat pe Arie pierzatorul, au facut de ras pe diavolul, tatal minciunii, si ne-au daruit primele sapte articole ale Crezului.

Duminica inchinata Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic ne cheama sa pastram dreapta credinta, sa marturisim Crezul ortodox, asa cum ni l-au daruit noua Sfintii Parinti de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), si cei de la Sinodul al II-lea Ecumenic, din Constantinopol (381).

Evanghelia Duminicii Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic (Niceea, 325) ne prezinta Rugaciunea lui Iisus (Ioan 17, 1-13), care a fost rostita inaintea Sfintelor Sale Patimi. De ce citim aceasta rugaciune in Evanghelia de astazi? Sfantul Nicolae Velimirovici spune ca este rostita aceasta rugaciune pentru ca ea si-a aratat lucrarea la Primul Sinod Ecumenic. Prin puterea acestei rugaciuni, Dumnezeu a facut pe Sfintii Parinti de la acest Sinod aparatori credinciosi si neinfricati ai adevarului, si biruitori asupra iscodirii si rautatii oamenilor si dracilor.


PREDICA PARINTELUI PETRU CIPRIAN PRICOP











 O zi speciala pentru VALENTIN SI MIHAELA, in care destinele s-au unit pentru totdeauna. Astfel orice relatie frumoasa de prietenie, care conduce in cele din urma la gestul suprem al daruirii totale in Sfanta taina a casatoriei este semnul lucrarii lui Dumnezeu .
Dumnezeu v-a binecuvantat deja cu dragostea pe care o impartasiti.
Fie ca El sa va binecuvinteze si cu darurile Lui: Speranta si Fericirea atat in ziua 
nuntii voastre, cat si todeauna de acum inainte!

 Va dorim binecuvantare de la Dumnezeu ! 

Parintele Petru Ciprian Pricop impreuna cu dna Preoteasa Mariuca au devenit parintii spirituali ai mirilor Valentin si Mihaela, doi tineri frumosi , crescuti si educati in dreapta credinta.


Cei doi tineri s-au spovedit, au participat la Sfanta Liturghie si  au primit Sfanta Impartasanie , dupa care  Valentin si Mihaela au jurat in fata Sfantului Altar si
cu mainile pe Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce, credinta, intelegere, dragoste si fidelitate vesnica unul altuia si impreuna lui Dumnezeu.

Iubirea îndelung rabdă; iubirea este binevoitoare, iubirea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
Iubirea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
Iubirea nu cade niciodată.

Corinteni 13:4-8
Cununia religioasa este una din cele sapte Sfinte Taine ale Bisericii, prin care un tanar si o tanara, de aceeasi credinta, ortodoxa, se unesc de bunavoie in fata Sfantului Altar, pentru a convietui pana la moarte, in vederea nasterii si cresterii de copii.
Mirii trebuie sa plece de la biserica cu dorinta de a pazi legatura dragostei si a unirii dintre ei „curata, neintrerupta, dreapta si cinstita“, sa nu se abata de la datoriile lor, nici unul, nici altul, urmand in viata ce este placut lui Dumnezeu. 
Intemeierea unei noi familii crestine este un eveniment de maxima importanta in viata Bisericii. Tinerii care au hotarat sa-si pecetluiasca haric unirea sufletelor prin binecuvantarea lui Dumnezeu trebuie sa constientizeze ca Taina Cununiei reprezinta momentul de cotitura al existentei lor. Este inceputul vietii lor, ca familie, intru Iisus Hristos, „sfintitorul nuntii celei tainice si preacurate”, asa cum este numit intr-una dintre            inaltatoarele rugaciuni ale slujbei. De aceea, primirea Tainei Cununiei presupune o anumita stare sufleteasca a mirilor, pe masura semnificatiilor si a realitatii duhovnicesti la care vor deveni partasi prin oficierea ei în biserica. Asadar, mirii sunt chemati la o pregatire spirituala pentru a-L primi pe „Hristos in familie” si, totodata, pentru a fi primiti de El in comuniunea marii familii eclesiale.

















Casatoria civila a avut loc cu o zi inaintea cununiei religioase... 
23 mai 2015 . 








Niciun comentariu: