miercuri, 20 mai 2015

Praznuirea Sfintilor Constantin si Elena - Procesiune religioasa la Constanta

Sfântul Împărat Constantin cel Mare, de numele căruia se leagă și actuala denumire a cetății Tomis, este cinstit de locuitorii Constanței ca fiind ocrotitorul orașului. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe marele împărat, împreună cu mama sa Elena, în fiecare an pe 21 mai. În pragul acestei mari sărbători creștine, Arhiepiscopia Tomisului organizează, începând de miercuri, 20 mai 2015, o serie de evenimente religioase.
Cel mai insemnat dintre acestea va fi tradiționala procesiune religioasă, desfășurată pe străzile Constanței, cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion.

Evenimentul va începe la ora 18.30, de la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, și se va desfășura pe următorul traseu: str. Revoluției, str. Mircea cel Bătrân, b-dul. Mamaia, str. Mihai Viteazul, str. Călugăreni, Str. Ştefan Mihăileanu, având ca punct final biserica „Sf. Împăraţi Constantin și Elena” (str. Mihăileanu, nr. 104).
Seara, de la ora 20.45, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la capela militară „Sfinții Împărați Constantin și Elena III” (zona Doraly).
Pe data de 21 mai, Biserica îl cinstește pe primul și cel mai mare împărat creștin, Constantin, dar și pe mama sa, Elena. Ei sunt considerați ,,întocmai cu apostolii”, deoarece, cu ajutorul lor, Biserica a dobândit libertate, s-a extins, au fost combătute primele erezii, s-au redeschis şi zidit biserici în Imperiul Roman, a fost descoperit lemnul Sfintei Cruci şi au fost ridicate multe lăcașuri la Locurile Sfinte. Mai mult, a trimis misionari în Europa, Asia şi Africa, pentru a vesti Evanghelia. Pe patul de moarte, Constantin a acceptat botezul şi, astfel, încă un sfânt se alătură cetei mărturisitorilor lui Hristos.
 

sursa arhiepiscopiatomisului.ro

Niciun comentariu: