luni, 8 februarie 2016

Filmulete din Duminica a XVI-a dupa Rusalii - Pilda talantilor - Noi trebuie sa ne facem datoria unde ne-a randuit Dumnezeu. Asa cum slujitorii care au primit cinci, respectiv doi talanti, i-au dublat, tot asa trebuie sa procedam fiecare dintre noi, acolo unde suntem pusi. Dumnezeu nu asteapta de la nici unul dintre noi sa schimbam fata lumii, dar daca fiecare si-ar implini bine datoria acolo unde se afla, si ar implini poruncile lui Dumnezeu, pamantul ar deveni un adevarat rai terestru.; 7 februarie

„Si dupa multa vreme a venit stapanul acelor slugi si s-a socotit cu ele. Si apropiindu-se cel care primise cinci talanti, a adus alti cinci talanti, zicand: Doamne, cinci talanti mi-ai dat; iata alti cinci talanti am castigat cu ei. I-a zis stapanul: Bine, sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost credincioasa, peste multe te voi pune; intra intru bucuria domnului tau. Apropiindu-se si cel care primise doi talanti, a zis: Doamne, doi talanti mi-ai dat; iata alti doi talanti am castigat cu ei. I-a zis stapanul: Bine, sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost credincioasa, peste multe te voi pune; intra intru bucuria domnului tau” (Matei 25,19-23).
Pericopa evanghelica citita astazi la Sfanta Liturghie ne prezinta „pilda talantilor”, in care Mantuitorul spune ca imparatia lui Dumnezeu „este asemenea unui om care, plecand departe, si-a chemat slugile si le-a incredintat avutia sa: unuia i-a dat cinci talanti, altuia doi, altuia unul, fiecaruia dupa puterea lui, si a plecat. Indata plecand cel ce primise cinci talanti, a lucrat cu ei si a castigat alti cinci talanti. De asemenea, si cel cu doi a castigat inca doi. Iar cel care primise un talant s-a dus, a sapat in pamant si a ascuns argintul stapanului sau” (Matei 25,14-18). Pe cata vreme cei care primisera mai multi talanti, i-au sporit, cel cu unul singur nu l-a pus in valoare, ci l-a ascuns, facandu-l nelucrator.
Stapanul din aceasta parabola Il reprezinta pe Dumnezeu, slugile pe oameni, iar talantii sunt darurile oferite de Dumnezeu oamenilor. In atotstiinta Sa, Dumnezeu cunoaste viitorul, deci stie faptele pe care le vor savarsi oamenii in viata, de aceea, in functie de ele, le ofera darurile Sale. Dumnezeu i-a grait in acest sens proorocului Ieremia: „Inainte de a te fi zamislit in pantece, te-am cunoscut, si inainte de a iesi din pantece, te-am sfintit si te-am randuit prooroc pentru popoare” (Ieremia 1,5). De aici constatam ca Dumnezeu ofera talantii in functie de ce va face fiecare. Nici un om nu este trecut cu vederea, chiar daca primeste daruri mai putine sau mai mici.

PREDICA PARINTELUI PETRU CIPRIAN PRICOP 











Intrucat in data de 8 februarie  Parintele Petru Ciprian, isi sarbatoreste ziua de nastere, dand slava lui Dumnezeu pentru darul vietii si pentru toate binefacerile revarsate asupra Sfintiei Sale, Il rugam si noi pe Bunul Dumnezeu sa ii faca parte de ani multi si buni in via Lui, sa ii daruiasca sanatate deplina, precum si cat mai multe realizari, spre slava lui Dumnezeu si spre mantuirea oamenilor.
La multi ani sanatosi si binecuvantati!AMIN!



Niciun comentariu: