duminică, 12 iunie 2011

Fotografii si filmulete -Sfanta Liturghie unita cu Vecernia (sfintirea frunzelor de nuc - rugaciuni cu plecarea genunchilor, speciale) Pogorarea Sfantului Duh (Prima saptamana dupa Rusalii)

In duminica de astazi, numita Duminica Rusaliilor (Duminica Mare) sau Duminica Cincizecimii, praznuim minunea Pogorarii Duhului Sfant peste Apostolii Domnului si, de asemenea, ziua intemeierii Bisericii crestine in lume.
Inainte de inaltarea Sa la cer, Mantuitorul a poruncit ucenicilor Sai sa nu se desparta de Ierusalim, ci sa astepte implinirea fagaduintei Tatalui ceresc, adica primirea Duhului Sfant. Si li s-a spus ca atunci vor fi imbracati cu putere de sus, vor fi luminati si intariti sa predice Evanghelia in toata lumea, sa invete toate neamurile si sa le boteze in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh si astfel sa-I fie martori pana la marginea pamantului (Fapte 1, 8) si pana la sfarsitul veacului.

 In aceasta sfanta zi, dupa Sfanta Liturghie, s-a savarsit slujba Vecerniei, in cadrul careia s-au sfintit frunzele de nuc si de tei, ce simbolizeaza flacara credintei, a Sfantului Duh, care s-a pogorat peste Sfintii Apostoli in forma de limbi de foc si pe care credinciosii le duc acasa si le pun la sfintele icoane si la intrarea in case.

In continuare,Sfintii Parinti au prezentat  semnificatia frunzelor  sfintite in cadrul Vecerniei oficiate dupa slujba Sfintei Liturghii.  Slujba Vecerniei a cuprins cele sapte rugaciuni spuse cu voce tare si a opta rugaciune in taina si fiecare credincios din cei prezenti au primit la sfarsitul slujbei frunze binecuvantate si sfintite, fie de tei, fie de nuc. Aceste frunze simbolizeaza lucrarea Duhului Sfant in toata lumea, limbile ca de foc impartite Apostolilor, ca sa poata vorbi tuturor neamurilor si in acelasi timp reprezinta focul care este luminator, incalzitor si curatitor. Este luminator pentru sufletul nostru, incalzitor pentru evlavia noastra si curatitor de pacate. Este simbolizat prin aceste ramuri sau frunze de tei si nuc,iar Duhul Sfant este si apa cea vie, fiind simbolizat prin apa sfintita si sfintitoare. 
















































Niciun comentariu: