sâmbătă, 11 iunie 2011

Rusaliile - Pogorarea Duhului Sfant (12 iunie)



Duminica Cincizecimii, numita in popor si Duminica Mare, este sarbatoarea anuala a pogorarii Duhului Sfant peste Sfintii Apostoli, asa cum ni se istoriseste in Noul Testament. Acest eveniment, care are loc la 50 zile de la Invierea Domnului, incheie descoperirea fata de lume si de creatie a lui Dumnezeu, prin Mantuitorul Iisus Hristos, si se intemeiaza Biserica. Conform Traditiei, in zilele urmatoare marilor Praznice Imparatesti sarbatorim persoanele care au slujit ca instrumente in iconomia mantuirii sau care au avut un oarecare rol in desfasurarea acesteia. De aceea, luni, a doua zi dupa Rusalii , praznuim Sfanta Treime, plinatatea dumnezeirii.


Credinta populara spune ca sarbatoarea Rusaliilor ar tine trei zile,dar unele scrieri arata ca Rusaliile se serbeaza numai in Duminica Cincizecimii, singurul Praznic Imparatesc care tine trei zile este Invierea Domnului.


Sarbatoarea Rusaliilor, impreuna cu Sfintele Pasti, reprezinta cele mai vechi sarbatori crestine, inca de pe vremea Sfintilor Apostoli (Sfantul Apostol Pavel, Sfantul Apostol Luca, Sf. Irineu, Tertulian, Origen, Sf. Epifanie) .
Rusaliile sunt considerate zane rele,zanele apelor care iau mintile oamenilor, sau ii pocesc pe cei care le ies in cale sau nu este bine ca in aceasta zi lumea sa mearga la scaldat. Se spune ca oamenii trebuie sa poarte asupra lor si in casele lor frunze de pelin,frunze de tei si de nuc pentru a se apara de acestea,dar mai ales nu este bine sa le vorbeasca daca cumva le intalnesc.



Duhul Sfant se coboara. Acum harul desavarseste neputinta. Rusaliile constituie o chemare catre potir. Ce putini ne impartasim...
Liturghia fara oameni care sa se impartaseasca este o ofensa adusa lui Hristos (IPS Serafim), este o liturghie "ratata" (IPS Andrei). Ce atmosfera dumnezeiasca: copiii la san vin spre potir in bratele mamelor lor...
Limbi ca de foc vin asupra apostolilor. Ei vorbesc in limbi. Petru tine un discurs impecabil. Rusaliile azi inseamna a nu minti pe Duhul Sfant, a nu trada iubirea. Rusaliile sunt revarsarea de har peste har. Sunt expresia harului inmultit.

Rusaliile sunt reechilibrarea noastra spirituala, promisiunea indeplinita, pelerinajul la altarul sacrului.
Rusaliile reprezinta purificarea prin limbi de foc, iluminarea prin harisme, indumnezeirea prin botezarea a mii de oameni.
Da, reprezinta si bucuria de a te desfata din nou in Gradina. Si deschiderea Imparatiei. Inaugurarea Bisericii in chip vazut.
Primim binecuvantare ingereasca. Rusaliile sunt o liturghie cosmica. Iertare si iubire divina. Minune de nepatruns.

Niciun comentariu: