sâmbătă, 11 iunie 2011

Mosii de vara - Datini si credinte (11 iunie)


In sambata dinaintea Pogorarii Sfantului Duh, Biserica face pomenirea de obste a mortilor ca si cei care se odihnesc intru Domnul sa se bucure de darurile Sfantului Duh. Pomenirea mortilor in Sambata dinaintea Rusaliilor a aparut inca din secolul al VIII-lea. De altfel, inaintea fiecarui mare Praznic Imparatesc Biserica a randuit ca, pe langa rugaciunile pentru cei vii sa se faca si pomenirea celor morti, pentru ca si acestia sa fie invredniciti de iertarea pacatelor si de vederea slavei lui Dumnezeu. 



"Mosii de vara", tinuti in sambata Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. Inainte se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi.
De Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn (cofe), impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene "Mosii de vara" incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului.Coliva înseamnă grâu fiert îndulcit (cu zahăr sau cu miere). La orice parastas este bine în primul rând să facem o colivă.  Ea semnifică atât legătura de dragoste între cei vii şi cei morţi, cât şi credinţa că cei morţi vor învia la Judecata de Apoi. Însuşi Hristos a explicat că aşa cum bobul de grâu se pune în pământ şi moare, ca apoi să poată încolţi şi să renască o nouă plantă, aşa este şi cu omul când moare. Zahărul semnifică virtuţile oamenilor care au slujit lui Dumnezeu.


Niciun comentariu: