sâmbătă, 4 iunie 2011

Sfintii Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel (4 iunie)




Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip sunt praznuiti in Biserica Ortodoxa Romana pe 4 iunie. Sfintii Zotic, Atal, Camasie si Filip fac parte din grupul de 36 de mucenici care au patimit pentru Hristos pe pamântul ţarii noastre, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astazi, între sfârsitul veacului al III-lea si începutul veacului al IV-lea. Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip au patimit pentru Hristos sub imparatia lui Diocletian si Maximian. Se crede ca erau ostasi in armata romana, dar, pentru credinta lor in Hristos, au fost osanditi la moarte prin taiere cu sabia. Nu se stie exact data mortii lor, nici locul unde au fost martirizati. Unii cred ca au fost surghiuniti la Gurile Dunarii, in nordul Dobrogei de astazi, unde erau exilati numerosi crestini ai Imperiului Roman, care nu voiau sa jertfeasca idolilor. Dupa traditie, acesti sfinti martiri ostasi au fost judecati de autoritatile romane in orasul Noviodunum, tot in Dobrogea.
de la Niculitel (jud.Tulcea) fac parte din grupul de 36 de mucenici care au patimit pe pamantul tarii noastre, in vechiul Noviodunum, Isaccea de astazi, in perioada 319-324, cand domnea imparatul Liciniu.

Potrivit altor cercetatori, Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel au patimit fie in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363), fie in jurul anilor 370-372, pe vremea domniei regelui got Athanaric.

Trupurile acestor mucenici au fost depuse intr-o cripta din Niculitel. Peste aceasta cripta s-a zidit in timp o biserica din piatra. Din cauza razboaielor, biserica a fost distrusa, iar cripta a fost acoperita de moloz.

In vara anului 1971, cu ocazia unor surpari de teren datorate unor ploi abundente, s-a descoperit cripta martirilor. In interiorul criptei s-a gasit un sicriu cu osemintele a patru barbati. Deasupra sicriului, pe pereti, s-au descoperit doua inscriptii grecesti.

Prima a fost tradusa prin: "Martirii lui Hristos“, iar a doua "Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos“.

Pe 17 ianuarie 1973, arhiepiscopul Dunarii de Jos, Antim Nica, a dat binecuvantare ca aceste moaste sa fie duse la Manastirea Cocos, spre a fi venerate de credinciosi. Ele au fost duse de arhiereul Gherasim Constanteanul pe atunci, actualmente Arhiepiscopul Ramnicului, si preotul consilier Dumitru Capaciurea din Macin.

Moastele celor patru sfinti mucenici sunt prezente si astazi in biserica manastirii Cocosu, din jud. Tulcea.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Mitrofan, primul patriarh al Constantinopolului;
- Sfintei Cuvioase Sofia;
- Sfantului Mucenic Ioan, egumenul Manastirii Monagria;
- Sfantului Cuvios Alonie;
- Sfintelor Maria si Marta, surorile lui Lazar.

sursa:crestinortodox

Niciun comentariu: