luni, 25 iulie 2011

Comunicat de presă Arhiepiscopia Tomisului - Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon

Pe 27 iulie Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe SFÂNTUL MARE MUCENIC ŞI TĂMĂDUITOR PANTELIMON, ale cărui moaşte se află la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa si sunt aduse din Orientul Apropiat de către Preotul Dimitrie Popescu în anul 1931.


Cu această ocazie, în ajunul prăznuirii, maţi, 26 iulie, începând cu ora 17.00 Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei în Catedrala Arhiepiscopală, urmată de procesiunea religioasă cu raclele ce conţin moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrala Arhiepiscopală, pe următorul traseu: strada Revoluţiei – popas de rugăciune la Biserica Greacă, strada Mircea cel Bătrân, Bulevardul Mamaia – Spitalul Militar (popas de rugăciune), strada Nicolae Iorga, Bulevardul Tomis – Capela Militară, Piaţa Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.


Miercuri, 27 iulie, începând cu ora 6.15 vor fi oficiate Taina Sfântului Maslu şi slujba de sfinţire a apei (Agheasma Mică), iar de la ora 8.30, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice vor fi date de corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.


Tot miercuri, 27 iulie, la ora 19.00,la Casa de cultură din Constanţa sunt programate concertul susţinut de tenorul Costel Busuioc, cu participarea orchestrei simfonice „Nae Leonard” (Galaţi) şi spectacolul de poezie The Word is love. 





Pe capacul raclei ce adaposteste moastele Sfantul Pantelimon se afla urmatoarea inscriptie: „Facutu-s-a aceasta racla cu cheltueala credinciosilor din Constanta, in primul an de domnie a A.M.S. Regelui Carol II si al VI-lea de pastorie a P.S. Episcop Gherontie, pentru pastrarea Sfintelor Moaste al Marelui Mucenic Pantelimon Tamaduitorul, aduse din Orient de catre Preotul Dimitrie Popescu, si s-a asezat in Catedrala Episcopala a Constantei in ziua Floriilor din anul mantuirei 1931. Lucrata de Dimitrie D. Popescu, argintar Buc.”
In anul 1960, odata cu desfiintarea Episcopiei de Constanta si unirea acesteia cu Episcopia Galatilor, moastele Sfantului Mare Mucenic Pantelimon au fost duse de la Catedrala Episcopala din Constanta la cea din Galati. Prin adresa nr. 329/1992, IPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului il ruga pe IPS Antim Nica, al Dunarii de Jos sa „cedeze moastele Sf. Pantelimon catre Catedrala Arhiepiscopala din Constanta, careia ii apartin de drept si de fapt”.

Pe data de 2 septembrie 1992, o delegatie a Episcopiei Dunarii de Jos (condusa de Protoiereul de Galati Ioan Postolache) a adus la Constanta moastele Sfantului Pantelimon si a luat de la Constanta icoana Maicii Domnului „Facatoare de Minuni” si o cutie cu moaste ale unor sfinti, odoare sfinte ce apartineau manastirii Adam din Galati si care au fost pastrate in custodie la manastirea Celic-Dere din Tulcea. Schimbul de moaste a avut loc la Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta, in prezenta IPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, a preotilor si a credinciosilor prezenti, dupa oficierea Acatistelor Maicii Domnului si a Sfantului Mare Mucenic Pantelimon.
Sfantul Pantelimon este originar din Nicomidia, nascut dintr-un tata pagan si o mama crestina. La nastere a primit numele de Pantoleon, adica „cel intru toate puternic, ca un leu”. Dupa moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin deprinzand tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a descoperit invatatura de credinta apoi l-a botezat, punandu-i numele Pantelimon, adica „cel cu totul milostiv”. Sfantul Pantelimon a tamaduit trupurile si sufletele multor bolnavi prin puterea credintei. Dupa chinuri grele a fost decapitat in jurul anului 305, in vremea persecutiilor declansate de imparatul Diocletian.

Niciun comentariu: