luni, 18 august 2014

Icoana Maicii Domnului „Pantanassa”, vindecătoarea de cancer -15 octombrie

foto http://www.pemptousia.ro/
Sfânta Icoană făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „Pantanassa” a fost adusă la Mănăstirea Vatoped de către fericitul Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti. Această Icoană este cunoscută pentru multele minuni săvârșite, mai ales pentru vindecarea persoanelor care suferă de cancer.

Sfânta Icoană făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „Pantanassa” a fost adusă la Mănăstirea Vatoped de către fericitul Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti. Mănăstirea Vatoped este una din cele douăzeci de mănăstiri de la Muntele Athos din Grecia și este situată în partea de nord-est a peninsulei. Monahii de aici duc viață de obște (comunitate monahală la comun). La fel ca în 1999, mănăstirea are 80 de călugări și ocupă al doilea loc în rang ierarhic între mănăstirile din Sfântul Munte.
Gheronda Iosif ne istorisește prima mărturie că această Icoană are un har deosebit:
Într-o zi, un tânăr din Cipru a mers să viziteze mănăstirea și a intrat în biserică. În acel moment, Gheronda Iosif a văzut cum deodată din fața Maicii Domnului radia o lumină strălucitoare. În același timp, o putere nevăzută l-a împins pe tânăr la pământ. Când tânărul și-a revenit din căzătură, a început să se pocăiască și să plângă și a mărturisit că era necredincios și că practica vrăjitoria. El și-a schimbat viața, și a devenit creștin ortodox.
Această Icoană este cunoscută pentru multele minuni săvârșite, mai ales pentru vindecarea persoanelor care suferă de cancer. Există multe mărturii recente ale celor vindecați, după ce au participat la citirea Acatistului sau a Paraclisului Maicii Domului „Pantanassa” la mănăstire.
De asemenea, multe minuni au avut loc în ultimii ani în Rusia, unde două copii identice ale Icoanei de la Vatoped au fost trimise la cererea Patriarhului Moscovei. Una dintre aceste copii se află în Biserica Tuturor Sfinților Krasnoe Selo din Moscova, iar a doua copie a fost trimisă la a doua la Mănăstirea Schimbării la Faţă a Mântuitorului din Novospaski.

Prezentăm câteva minuni săvârşite de icoana Maicii Domnului Pantanassa, culese din bogata arhivă a Mănăstirii Vatopedi:

1. Pe data de 30.09.1990, ieromonahul Evdochim, duhovnicul schitului vatopedin Sfântul Dumitru, după ce s-a închinat la icoane, împreună cu ceilalţi monahi în timpul stihoavnei de la Vecernie, s-a aşezat în locul său, în strana aflată in faţa icoanei Pantanassa. Deodată a văzut limpede cum din icoană ies nenumarate raze de lumină. L-a întrebat apoi pe ieromonahul care şedea alături daca vede şi el lumina şi razele care ies din icoana Maicii Domnului.Acesta îi răspunde că nu vede şi îndată strălucirea razelor a încetat. "Razele acelea şi lumina care ieşeau din icoana Maicii Domnului Pantanassa mi-au bucurat inima, căci după 60 de ani în Sfântul Munte, m-a învrednicit Născătoarea de Dumnezeu să văd o asemenea minune”, a mărturisit Părintele Evdochim.

2. Prezvitera Andrula Papahristodoulou, din Nicosia, Cipru, ne relatează următoarea întâmplare, petrecută către sfârşitul anului 1990. Într-o noapte, pe când dormea, a scos un geamăt puternic, s-a întins şi, cu ochii deschişi, a intrat în comă. Membrii familiei au crezut că a murit. După primul ajutor, a început să dea semne de viaţă. La spital i s-au făcut multe analize, câteva zile în şir, decoperindu-se astfel că avea tumoră pe creier, trebuind operată de urgenţă. După ce s-a spovedit şi i s-a făcut Sfântul Maslu, s-a dus la operaţie cu încredere în Maica Domnului Pantanassa, a cărei icoana o avea – chiar şi la spital – mereu cu dânsa. În timpul operaţiei nu s-a reuşit însă extirparea completă a tumorii. Din cauza aceasta avea mari greutăţi (ameţea, nu putea să umble şi să vorbească bine, o deranjau foarte mult zgomotele). A ieşit însă din spital, deoarece se apropia sărbătoarea Crăciunului. Într-o zi, pe când se afla întinsă pe pat, iar deasupra capului avea icoana Pantanassa, a simţit o bună mireasmă inexplicabilă, care a durat în jur de 10 minute, devenind din ce în ce mai puternică. La început, membrii familiei nu au simţit nimic. Apoi însă şi-au dat seama şi ei de mireasmă şi au inţeles emoţionaţi că era vorba de cercetarea Maicii Domnului. După câteva zile, mireasma s-a repetat, lucru care a convins-o pe bolnavă că Maica Domnului o va vindeca. Mergând din nou la spital pentru examinare, medicul a venit la dânsa cu rezultatul tomografiei şi a întrebat-o mirat: "Aţi urmat vreo terapie în afara spitalului?”; "Nu”, i-a răspuns bolnava. "Bine, dar pe tomografie nu se vede nimic!” Atunci bolnava i-a mărturisit că se aştepta să nu mai găsească nici o urmă de tumoră şi le-a povestit ce se întâmplase . Medicul i-a răspuns: "Şi eu cred în minunile Maicii Domnului, pentru că mi-a vindecat si mie fetiţa de 4 ani care suferea de leucemie, iar acum este sănătoasă”. Astăzi, prezvitera este complet restabilită şi îi mulţumeşte Maicii Domnului pentru minune.

3. La Centrul Oncologic Infantil din Moscova era internat un băieţel de 8 ani, pe nume Mihail Iacunin din oraşul Toliati, suferind de cancer la ochi. La capul patului său, în stânga, se afla o iconiţă a Maicii Domnului, copie a icoanei Pantanassa. Pe data de 11.11.1991, mama băiatului, care stătea alături şi se ruga Maicii Domnului pentru vindecarea băiatului, împreună cu o prietenă, pe nume Claudia Ohartina, a văzut cum din icoană ies raze de lumină. Peste câteva zile însă, în timpul nopţii, mama băiatului a constatat cu durere că inima lui Mihail încetase să mai bată. A alergat după infirmieră. Întorcându-se împreună, în timp ce pe culoar şi în salon era întuneric, au văzut cum din icoană două raze de lumină se îndreaptă către trupul copilului mort. Îndată inima băiatului a început din nou să bată. Acest caz a determinat Patriarhia Moscovei să invite o delegaţie vatopedin㸠în frunte cu Arhimandritul Efrem, pentru a aduce la Moscova două copii ale icoanei Pantanassa (la dimensiunile celor aduse în România). Recent, o nouă copie a fost dusă la Mânăstirea Valaam, cu două luni înainte de pelerinajul icoanelor Pantanassa în România.

4. Pavel Ipaspistis din Drama, Grecia, scrie: "Am vizitat Mânăstirea Vatopedi în vara anului 1994. Ghidul mânăstirii ne-a vorbit despre icoana Pantanassa, care vindecă bolile de cancer. Deoarece mama mea avea o astfel de problemă a pielii feţei, m-am rugat în faţa icoanei Maicii Domnului, în genunchi, ca să o vindece, promiţându-i că voi lăsa la icoană cruciuliţa mea de aur. Plecând de la mânăstire am luat cu mine ulei de la candelă, pe care l-am dat mamei. După ce s-a uns cu acel ulei, cancerul de piele a cedat. Mergând din nou la spitalul din Drama pentru obişnuita cauterizare, i s-a spus că nu mai este nevoie, pentru că tumora nu mai există. De atunci, mama s-a vindecat complet.”

Niciun comentariu: