vineri, 12 septembrie 2014

Sf. Mc. Autonom; Sf. Mc. Coronatus, episcopul cetății Iconium; Sf. Mc. Iulian și cei 40 dimpreună cu dânsul; Sf. Cuv. Daniel din Thassos; Sf. Mc. Machedonie, Tatian și Theodul (Proloagele de la Ohrida) - 12 septembrie

• Pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Autonom

Troparul Sfântului Mucenic Avtonom
Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Avtonom, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Condacul Sfântului Mucenic Avtonom
Pe cea neadormită...
Trupul tău cu posturi topindu-ţi, cu neadormite rugăciuni pe Făcătorul ai rugat pentru păcatul tău, ca să iei iertare desăvârşită; şi ai luat iertare, calea pocăinţei arătând.
În timpul prigoanelor lui Diocleţian, Sfîntul Autonom a părăsit Italia şi a venit în partea asiatică a Bitiniei, la un loc care se numea Soreoi. Aici, el a adus pe mulţi la Hristos, şi le-a zidit lor o biserică închinată Sfîntului Arhanghel Mihail. La Soreoi Sfîntul Autonom s-a sălăşluit în casa unui creştin evlavios, pe nume Cornelius, pe care mai întîi 1-a sfinţit presbiter, iar mai apoi, episcop. Nu departe de Soreoi se afla cetatea Limnae, locuită în întregime de păgîni. Sfîntul Autonom a mers în această cetate şi îndată a luminat pre mulţi cu Lumina Sfintei Evanghelii. Faptul acesta i-a umplut de ură pe acei idolatri, care au venit la Soreoi, au năvălit în Bierica Sfîntului Arhanghel Mihail în timpul slujirii Sfintei Liturghii şi 1-au ucis pe Sfîntul Autonom în altar, şi pe lîngă el mulţime de creştini care se aflau în biserică. În timpul domniei Marelui Constantin, Severian, un înalt aristocrat de la curtea imperială, a înălţat o sfîntă biserică deasupra moaştelor Sfîntului Sfinţit Mucenic Autonom. La două sute de ani după mucenicia lui, Sfîntul Autonom s-a arătat unui anume soldat pe nume loan. Acest loan a săpat şi a aflat moaştele Sfîntului Sfinţit Autonom cu totul întregi şi neputrezite, şi mulţi care erau bolnavi şi-au aflat vindecarea prin atingerea lor. Aşa proslăveşte Domnul pe aceia care L-au proslăvit în timpul vieţii lor.sf_mc_autonom_aftonom
• Pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Coronatus, Episcopul cetăţii Iconium
El s-a născut în satul Salate din Nicomidia. El era deja vîrstnic cînd au izbucnit persecuţiile lui Decius şi Valerian. Un torţionar sinistru al creştinilor, pe nume Perinius, a venit la Nicomidia pentru a săvîrşi ucideri noi de creştini. Mulţi dintre ei de aceea au părăsit cetatea şi s-au ascuns, dar episcopul lor cel vîrstnic nu a voit să facă aceasta. Ci el a mers înaintea lui Perinius şi i-a strigat tare că este creştin. Torţionarul 1-a legat în lanţuri şi a poruncit să fie tîrît prin cetate, pînă cînd trupul lui s-a făcut o masă sîngerîndă. Atunci, tăiat de sabie fiind, Coronatus şi-a dat sfîntul lui suflet în mîna lui Dumnezeu.
• Pomenirea Sfântului Mucenic Iulian şi a celor patruzeci împreună cu dânsul
Aceştia cu toţii au luat mucenicia cam pe la anul 300. Ei mai întîi au fost torturaţi, iar după aceea decapitaţi. Înaintea uciderii lui, Sfîntul Iulian s-a rugat lui Dumnezeu aşa: „Celor care iau ţărînă din trupul meu, dăruieşte-le, Doamne, iertarea păcatelor şi omorîrea patimilor de care sînt legaţi; dăruieşte-le lor ca nici o gînganie stricătoare, nici o pasăre de pradă şi nici o buruiană să nu le strice roadă ogorului lor; şi odihneşte sufletul meu cu pace”.
• Pomenirea Sfântului Cuvios Daniel din Thassos
Acest Daniel a fost un mare nevoitor, întemeietorul unei vestite mînăstiri şi contemporanul Sfîntului loanichie cel Mare. El a fost de faţă cînd Sfîntul loanichie a cercetat Insula Thasos. Poporul 1-a rugat atunci cu lacrimi pe Sfîntul loanichie ca să le izbăvească insula de şerpi. Sfîntul s-a rugat lui Dumnezeu şi atunci din insulă au ieşit mulţime nenumărată de şerpi care s-au aruncat şi s-au înecat în mare.
• Pomenirea Sfinţilor Mucenici Machedonie, Tatian şi Theodul


Ei au luat mucenicia pentru Hristos Domnul la Myropolis în Frigia, în timpul domniei Apostatului Iulian. Ei au fost torturaţi bestial pentru aceea că au distrus statuia unui idol, şi au fost arşi pe un grătar de fier pînă cînd şi-au dat sufletele în mîna lui Dumnezeu. Pe cînd erau arşi astfel, aceşi viteji 1-au batjocorit cu glas mare pe torţionar, zicîndu-i: „Oare nu vrei să guşti din carnea noastră, să vezi dacă sîntem bine fripţi?”. Apoi, întocmai ca şi slăvitul Arhidiacon Lavrentie altă dată, ei au strigat: „Întoarce-ne acum şi pe partea cealaltă, ca să ne rumenim mai bine!”. Între mucenicii care au fost astfel torturaţi şi torţionar, cel plin de groază a fost torţionarul.
Cântare de laudă la Sfântul Sfinţit Mucenic Autonom
Slăvitul Autonom de torturi nu se teme,
Dar misionar fiind, silit a fost din calea lor să plece.
Din Italia, pe torţionari ocolind,
El în Bitinia a sădit sămînţa Evangheliei.
El pre mulţi în Hristos a botezat,
Şi minuni mari în numele Lui făcut-a.
Lucrarea săvîrşindu-şi, lui Dumnezeu plăcînd,
Ceasul lui a sunat să intre-n veşnicie.
Astfel păgâni sălbatici au năvălit în altar
Şi pe sfint l-au ucis cu lemne şi cu pietre.
Sfîntul atunci Sfînta Jertfa aducea,
Iar Jertfa fără de Sînge S-a amestecat cu sînge.
O, Sfinte Părinte Autonome, Robule al lui Hristos,
Cela ce cu cinste mucenicie pentru El ai purtat!
Izbăveşte-ne pre noi de a chinuitorilor teamă,
Și mîntuirea noastră mijloceşte!
Ajută-ne nouă pentru Cruce toate să îndurăm,
Și bucuroşi să murim pentru Domnul.
O, minunate tămăduitor al bolilor noastre,
Sfinte Sfinţite Mucenice Autonome,
De diavoleştile ispitiri pre noi ne păzeşte!
Ca şi noi să putem mintea la Dumnezeu s-aţintim,
Veşnicei împărăţii învrednicindu-ne!
Întru care tu acum ca un împărat împărăteşti,
Și te bucuri împreună cu îngerii.

Niciun comentariu: