sâmbătă, 6 decembrie 2014

Sfântul Nicolae - 6 decembrie La multi sanatosi si binecuvantati ani!



Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Betleem. Istoria şi legendele legate de Sfântul Nicolae se întrepătrund, dar se cunoaşte cu certitudine că a trăit în secolul al IV-lea, a fost episcop de Myra (acum aflată pe teritoriul Turciei) şi a fost recunoscut ca sfânt începând cu secolul al VI-lea. Sfântul Nicolae a devenit recunoscut pentru credinţa, zelul şi dragostea pentru semeni şi în special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea părinţilor săi a moştenit întreaga avere, pe care s-a hotărât să o împartă oamenilor nevoiaşi.
De-a lungul secolelor au apărut poveşti şi legende despre viaţa şi binefacerile Sfântului Nicolae. Toate acestea au ajutat la înţelegerea caracterului extraordinar al acestuia şi de ce a fost atât de mult îndrăgit şi considerat protector al celor neajutoraţi şi neputincioşi.
Una dintre cele mai cunoscute legende este a celor trei surori, fetele unui om sărac, care datorită situaţiei financiare precare nu se puteau mărita. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Sf. Nicolae a lăsat noaptea, la uşa casei omului, un săculeţ cu aur. Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de-a doua fată. Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, omul a stat de pază să afle cine-i cel care le-a făcut atâta bine fetelor lui. În noaptea cu pricina, a stat de pază şi l-a văzut pe episcop cum a lăsat săculeţul cu aur. Se spune ca Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şosetă pusă la uscat şi de aceea a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu. Când tatăl fetelor a văzut una ca asta, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, dar bineînţeles că acesta nu a putut fi ţinut. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi de aur făcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur.
Sfântul Nicolae
O alta legenda spune că, după călătoria pe care a făcut-o in Ţara Sfântă, Nicolae s-a întors în ţara lui pe mare. O furtună foarte mare s-a abătut atunci pe mare, iar corabia era pe ce să se scufunde. Sf. Nicolae s-a rugat îndelung la Dumnezeu, iar marinarii au rămas uluiţi de puterea pe care a avut-o atunci când s-a oprit pe neaşteptate furtuna. Din acel moment, el a devenit patronul marinarilor şi al călătorilor.
In Romania, Sfântul Nicolae, cunoscut ca Moş Nicolae, vine in fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie cu daruri atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. În seara zilei de 5 decembrie, ghetele şi cizmele sunt curăţate, lustruite şi puse la uşă în casa fiecărui român. Sf. Nicolae are grijă de fiecare membru al familiei şi el pune câte un cadou mic (în general dulciuri sau fructe) în ghetele sau cizmele fiecăruia. În unele părţi ale ţării, Moşul aduce şi nuieluşe argintii (crenguţe subţiri ce se dau cu un strat de bronz) odată cu darurile. Copiii neascultători sunt atenţionaţi de părinţi că vor primi doar nuieluşe dacă nu sunt cuminţi (de aici şi asocierea dintre băţ şi Sfântul Nicolae, folosit la cuminţirea obraznicilor). Obiceiul acesta, al venirii lui Sf. Nicolae, este foarte vechi la romani şi este unul dintre cele mai importante sărbători ale anului, în special pentru copii.
De-a lungul secolelor Sfântul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinţi, în amintirea şi celebrarea lui fiind ridicate mii de biserici (câteva sute sunt doar în Anglia), iar chipul lui a fost pictat mai mult decât al oricărui alt sfânt (excepţie făcând Sfânta Fecioara Maria).
Aniversarea morţii Sfântului Nicolae, pe 6 Decembrie (345 A.D. sau 352 A.D.) este aproape de sărbătoarea Crăciunului, de aceea, în multe ţări, acestea s-au contopit. În Germania însă, Olanda, Elveţia, România, şi alte câteva ţări europene aceste două sărbători au continuat să se sărbătorească separat.
La sate, ziua de 6 decembrie este considerată data începerii iernii şi se spune că în această zi va ninge, căci Sf. Nicolae îşi scutură barba lungă şi albă.
Sf. Nicolae ne dă un exemplu demn de urmat! Iubeşte-ţi, respectă-ţi şi ajută-ţi aproapele, căci generozitatea îţi va fi răsplătita!

Niciun comentariu: