miercuri, 21 ianuarie 2015

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Înjunghiata” de la Vatoped 21 Ianuarie



traducere şi adaptare: Mihai-Alex Olteanu
sursa: http://oca.org

El a lovit chipul Maicii Domnului în obraz cu un cuțit. Din rana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a izvorât îndată sânge, iar chipul Maicii Domnului a devenit palid.
Icoana Maicii Domnului „Înjunghiata” (Esfagmeni) datează din secolul al XIV-lea și se află în Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, în paraclisul închinat Sfântului Dimitrie din Tesalonic. Icoana este pictată pe pânză și poartă denumirea de „Înjunghiata” datorită următoarei întâmplări:
Un ierodiacon ce împlinea funcţia de ecleziarh, datorită treburilor pe care le avea de împlinit ajungea întotdeauna la terminarea mesei. Odată a ajuns după terminarea mesei, iar bucătarul a refuzat să îi dea de mâncare amintindu-i că ar fi trebuit să vină la timp dacă dorește să mănânce. Ofensat, diaconul a plecat mâniat în biserică şi îndreptându-se către icoana Maicii Domnului, nu se gândi să o roage să îl ajute, ci îi spuse:
- De câtă vreme îţi slujesc? Am trudit, însă nu am cum arăta aceasta. Nu te îngrijeşti dacă am sau nu să mănânc?
Apoi, el a lovit chipul Maicii Domnului în obraz cu un cuțit. Din rana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a izvorât îndată sânge, iar chipul Maicii Domnului a devenit palid. Înfricoşat, călugărul orbi şi căzu în faţa icoanei părăsit de simţuri, precum Cain, ucigaşul din vechime. El rămase în starea aceasta vreme de trei ani. Apoi, datorită rugăciunilor stăruitoare ale stareţului şi călugărilor, Maica Domnului i-a apărut stareţului şi i-a spus că diaconul este vindecat. Revenindu-și, diaconul s-a căit pentru fapta sa, aşezându-se în faţa icoanei, a petrecut restul vieţii sale în pocăință.
La trei ani după plecarea din lumea aceasta, osemintele diaconului au fost dezgropate, după rânduiala athonită, descoperind trupul său descompus după rânduiala firii, însă mâna sa dreaptă a rămas neatinsă de stricăciune, fiind toată neagră. Aceasta se păstrează până astăzi ca semn al negrăitei iubiri a Maicii Domnului pentru întreaga făptură omenească.

Niciun comentariu: