miercuri, 28 ianuarie 2015

Filmulete din Duminica a 32-a dupa Rusalii - a lui Zaheu Vamesul , Sfantul Grigorie de Nazianz; Sfantul Bretanion - 25 ianuarie



La Biserică ne întâlnim cu Mântuitorul Hristos aşa cum
s-a întâlnit Zaheu.

La Sfânta Liturghie, în toate bisericile ortodoxe s-a citit pericopa evanghelică de la Sf. Ev. Luca (cap.19, vs.1-10) în care ni se prezintă întâlnirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos cu Zaheu vameșul. 


Textul Evangheliei din Duminica a XXXII a dupa Rusalii ne descopera ca nu exista indepartare si ratacire atat de mare, incat sa nu poata fi iertata de Dumnezeu. Un singur lucru trebuie sa faca omul: sa-si vina in fire, sa constientizeze indepartarea si sa-si doreasca sa-L vada pe Hristos, asa cum a facut-o Zaheu.
Sa nu uitam niciodata ca oricat de pacatosi am fi, Domnul vrea sa intre si sa ramana in noi, caci "Fiul Omului a  venit sa caute, sa mantuiasca pe cel pierdut" (Matei 18, 1-11).

Doamne Iisuse Hristoase, Care ai intrat în casa lui Zaheu, pogoară-Te şi în inimile şi sufletele noastre, ale tuturor, ca să fim mai buni, mai drepţi şi milostivi! Amin!




Predica Parintelui Petru Ciprian Pricop


Troparul Sfantului Grigorie de Nazianz
Fluierul cel pastoresc al Teologiei tale a biruit trambitele ritorilor; ca tie, celui ce ai incercat adancurile Duhului, ti s-au adaugat si frumusetile Cuvantului. Ci roaga pe Hristos Dumnezeu, parinte Grigorie, sa mantuiasca sufletele noastre.
Troparul Sfantului Bretanion
Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarhe Bretanion, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Niciun comentariu: