În Duminica a IV-a după Rusalii, a vindecării slugii sutaşului, ierarhii ardeleni au îndemnat pe credincioşi să îşi sporească rugăciunea şi să acorde o atenţie mai mare slujirii aproapelui.
Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care ne-a fost prezentată vindecarea slugii sutaşului, un argument scripturistic în favoarea universalităţii mântuirii.
Mântuitorul a identificat la sutaşul roman o credinţă mai puternică decât a evreilor, decât a poporului ales. Credinţa sutaşului a fost una iubitoare, pentru că el s-a apropiat de Mântuitorul Iisus Hristos cu certitudinea că, aşa cum a făcut atâtea minuni, îi va vindeca şi sluga. Sutaşul a crezut deplin că Mântuitorul va face minunea şi, smerindu-se pe sine, s-a înălţat, s-a ridicat la demnitatea la care suntem toţi chemaţi atunci când ne rugăm. Mântuitorul a spus atunci că mulţi vor veni şi se vor odihni în Împărăţia Cerurilor înaintea celor chemaţi, iar aceia vor merge în întunericul cel din afară, unde este plângerea şi scrâşnirea dinţilor. Este un cuvânt profetic ce se referă la universalitatea mântuirii în Iisus Hristos. El n-a venit doar pentru poporul ales, ci a respectat o rânduială pe care Dumnezeu a urmărit-o în planul veşnic de mântuire, în care toţi suntem cuprinşi.
Să ne rugăm pentru întărirea dreptei credințe și a unității creștine în lume. Să ne rugăm cu credință pentru cei bolnavi care suferă greu și așteaptă rugăciunea și mângâierea noastră. Să ne rugăm pentru săraci, pentru orfani, pentru toți oamenii și pentru credința și dragostea noastră îi va milui Dumnezeu. Iar Dumnezeul dragostei, al milostivirii și al iubirii de oameni va primi rugăciunea și credința noastră, va intra în casele și inimile noastre, va întări credința și pacea în lume, va vindeca și va alina suferințele noastre sufletești și trupești, va binecuvânta pământul cu ploaie timpurie și târzie, va ajuta pe cei pentru care ne rugăm, ne va ierta și nouă păcatele și va mântui în dar sufletele noastre. Amin.
Boala e sluga lui Dumnezeu şi când Dumnezeu spune: „Pleacă”, se duce, iar când spune: „Vino”, vine. Bolnavul s-a făcut sănătos fără leacuri şi unsori, pentru că slujitorul a auzit porunca Stăpânului şi s-a dus. Nu doctoriile şi unsorile vindecă: ci Dumnezeu. Dumnezeu vindecă, fie nemijlocit prin cuvântul Său, fie mijlocit prin leacuri — după credinţa omului. Nici un leac din lume nu poate stârpi boala fără puterea, prezenţa şi cuvântul lui Dumnezeu.
Slavă Dumnezeului Celui Viu pentru fără de număr tămăduirile Sale asupra credincioşilor Săi prin cuvântul Său cel puternic, din vremurile trecute şi din ziua de astăzi.
Ne închinăm sfântului şi puternicului Său cuvânt, cu care zideşte iarăşi, vindecă bolnavii, ridică pe cei căzuţi — toate în Iisus Hristos Fiul Său cel Unul-născut, Domnul
şi Mântuitorul nostru şi în puterea Sfântului Duh. Cu ostile îngerilor şi ale sfinţilor ne închinăm Tatălui, şi Fiului, şi Sfântului Duh, Treimea cea deofiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
PROGRAMUL SĂPTĂMÂNII ŞI INVITAŢIE LA HRAM - În fiecare an pe data de 8 iulie este pomenit Sfântul Mare Mucenic Procopie, ocrotitorul bisericii noastre. Cu această ocazie , biserica noastră îşi serbează cel de al treilea hram.
AJUTOR UMANITAR PENTRU VLADUŢ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu