miercuri, 30 martie 2011

Sfantul Cuvios Ioan Scararul(30 martie)


Sfântul Cuvios Scărarul și Sfânta Cuvioasă Euvula, mama Sf. Pantelimon Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași)


Acesta a trăit la sfârşitul secolului al VI-lea şi în prima jumătate a celui de-al VII-lea, fiind pomenit de creştinii de pretutindeni pentru viaţa sa curată, închinată Domnului Iisus Hristos.

"Despre Sfântul Ioan  Scărarul ştim că s-a născut cu puţin timp înainte de anul 579 şi a trăit până spre anul 649. La vârsta de 16 ani a intrat în Mănăstirea Sinai sub supravegherea stareţului Martiriu. După moartea stareţului, Sfântul Ioan Scărarul s-a retras într-o peşteră la poalele Muntelui Sinai trăind timp de aproape 40 de ani în meditaţie rugăciune şi studiu. În anul 639 era stareţ al mănăstirii, însă nu după mult timp s-a retras în vechea lui peşteră unde şi-a trăit viaţa în meditaţie şi rugăciune, aici aflându-şi sfârşitul. După numele Mănăstirii Sinai a mai fost numit şi ioan Sinaitul sau Scolasticul datorită vastei sale culturi, dar mai ales a fost numit "Scărarul", datorită operei sale, nume care a devenit celebru şi care s-a impus definitiv”, a spus părintele drd. Mihai Simion, slujitor la Parohia „Sfântul Gheorghe II” din Râmnicu Vâlcea, după cum informează TRINITAS TV.

Cea mai semnificativă lucrare a Cuviosului Ioan, care a devenit un model de nevoinţă, atât pentru monahi cât şi pentru mireni este „Scara dumnezeiescului urcuş” sau „Scara Raiului”. 

Sfântul  Ioan  a descris urcuşul duhovnicesc către ceruri, ca trecând prin 30 de trepte, referire clară la cei 30 de ani de viaţă ai Mântuitorului Iisus Hristos, înainte de a începe activitatea publică. "Scara" este considerată chiar de autorul ei o scriere ascetică. Primele cuvinte sunt un fel de introducere cu privire la monahism, insistând asupra lepădării de lume şi de sine. Următoarele 23 de capitole formează corpul principal al lucrării, tratând despre păcate şi virtuţi într-o ordine ce prezintă o anumită înlănţuire. Încă din primele cuvintele se observă faptul că treptele sunt privite ca nişte stări ce nu pot fi lăsate în urmă, ci ca stări permanent ce trebuie menţinută şi adâncită, iar în măsura în care este adâncită le poate cuprinde şi pe celelalte.

Cuviosul Ioan Scărarul este pomenit, cu multă cinste, şi în Duminica a patra din Postul Sfintelor Paşti.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Proroc Ioad;
- Sfantului Cuvios Ioan;
- Sfintei Evula, mama Sfantului Pantelimon;
- Sfantului Ioan, patriarhul Ierusalimului;
- Sfantului Mucenic Zaharia cel Nou.


sursa:basilica.ro

Niciun comentariu: