vineri, 11 martie 2011

CREDINCIOSII SUNT DATORI SA ASCULTE DE PREOTI

Cuvant al Sfantului Ioan Gura de Aur pentru demnitatea preotiei

      Cei ce  asculta de episcopi, de preoti si de slujitorii bisericesti,impreuna cu acestia,partea lor va fi cu Dumnezeu.Fara de episcop nimic sa nu faci,ca unde va fi prezent episcopul acolo va fi si multimea darurilor.Pentru ca unde se numeste Hristos,acolo se va aduna si soborniceasca Biserica. Nu se cuvine fara arhiereu,ca cel ce cinsteste pe arhiereu,va fi cinstit de Dumnezeu. Iar a face ceva,adica slujbe,fara episcop,este necuviincios.
Se cade credinciosilor a se supune preotilor,ca cei ce sunt apostolii lui Hristos,prin nadejdea ce o avem ca sa fim vazuti de dansii.Se cuvine inca a ne supune diaconilor,adica slujitorilor Tainelor lui Hristos,si intru toate a bineplacea,dupa toata randuiala.Pentru ca nu slujesc bucatelor,nici bauturii,ci Bisericii lui Dumnezeu si sunt slujitori. Deci se cuvine a pazi hotararea lor ca focul.
Asadar sa cinstiti pe slujitorul (diaconul) Bisericii,ca pe un parinte;iar pe episcop,ca pe singur Hristos;iar pe preoti,ca pe cei de o cinste si impreuna lucratori cu apostolii,ca fara de dansii nu se sfinteste Biserica. Aceasta o marturiseste insusi pazitorul Legii:”Toate cate-ti va zice tie preotul,fa-le;nu te abate nici la stanga,nici la dreapta,din cele ce-ti spune.” Pentru ca de va trece omul cu vederea cele spuse de preot si nu va asculta de el,este vrednic de moarte.
Aceasta a spus-o si proorocul Maleahi:”Cuvintele din gura preotului sa le pazesti;intelegerea si legea din gura lui sa le cauti”;pentru ca este vestitor al lui Dumnezeu Atottiitorul.La fel si Pavel scrie asa catre Timotei :”Preotii care se ostenesc bine,de indoita cinste sa se invredniceasca”.Iar Isaia zice:”Si voi,preotii,va veti numi slugile Domnului”.Iar Ieremia zice:”Voi mari si voi adapa sufletul preotului”.Pentru ca se cade,iubitilor,a cinsti pe preoti ca pe niste prieteni ai lui Dumnezeu,pe care  i-a ales si i-a preamarit domnul.Deci datori sunt oamenii sa-si respecte indatoririle catre preoti.

Niciun comentariu: