miercuri, 16 martie 2011

Rugaciune catre Sfantul Iona din Odessa


O, Sfinte Iona, mare facatorule de minuni, stand acum la rugaciune catre tine, ca si cand ne-am afla inaintea cinstitelor tale moaste, te rugam sa vezi durerile si necazurile prin care trecem si sa nu ne lasi lipsiti de ajutorul tau.
Tu, care ai cunoscut in viata ta foamea si frigul, ajuta-ne sa scapam de lipsurile care ne apasa. Tu, care ai simtit lipsa dragostei parintesti, ajuta-ne pe noi, cei ce suntem raniti de rautatile celorlalti. Sfinte al lui Dumnezeu, povatuieste-ne pe calea mantuirii. Fii de acum inainte calauza noastra duhovniceasca. Fii de acum inainte ocrotitorul nostru. Fara numar sunt cursele pe care ni le intinde vrajmasul pentru a nu trai cum se cuvine si pentru a ne umple de intinaciune. Dar mare este si puterea mijlocirii tale, care covarseste lucrarile sale.
O, Sfinte Iona, nespusa a fost bucuria noastra cand am auzit de vietuirea ta sfanta. Inimile noastre dornice de curatie s-au desfatat la aflarea nevointelor tale. Tu, care ai aratat ca grijile vietii acesteia nu ii pot rupe pe credinciosi de slujirea iubitorului de oameni Dumnezeu, fii pentru noi pilda si intarire in lupta cu patimile si cu diavolii.
Sfinte Iona, asa cum vedeai oarecand cu duhul cugetele ucenicilor tai, asa si acum vezi incercarile care ne apasa. Din toate partile suntem impresurati, dar nu vrem sa ne lasam biruiti. Tu, sfinte, ai fost prigonit nu numai de oamenii necredinciosi, ci chiar de catre slujitorii nevrednici ai altarului. Prin grele ispite ai trecut, dar ai primit prin ele dar de la Dumnezeu.
Bucura-te, Apostol al sfinteniei in lume! Bucura-te, cununa a familiilor credincioase! Bucura-te, lauda a preotilor vrednici! Bucura-te, izgonitorule al demonilor! Bucura-te, tamaduitorule al bolilor!
Multime de minuni izvorasc din cinstitele tale moaste. Te rugam, Sfinte Iona, sa ne tamaduiesti pe noi si pe cei de aproape ai nostri de toata boala si neputinta. Roaga-te pentru cei adormiti si cere pentru ei mila de la Dumnezeu. Ai grija de toti cei ce cheama numele tau cu evlavie. Ca vazand noi lucrarile tale cele sfinte si vietuind acoperiti de dragostea ta, sa punem inceput bun mantuirii si sa-L laudam cu o singura inima si o singura gura pe Dumnezeul Care te-a proslavit, in vecii vecilor. Amin!
Troparul Sfantului Iona din Odessa (glas 8)
Ravnitorule aparator al Ortodoxiei, dezradaci natorule al schismei si eresului, tamaduitorule din Odessa si fierbinte rugatorule catre Dumnezeu, prin viata si minunile tale te-ai asemuit Facatorului de minuni Ioan din Kronstadt, Sfinte Iona; roaga-L pe Hristos Dumnezeu sa ne mantuiasca sufletele noastre.
Condacul Sfantului Iona din Odessa (glas 8)
Nevointele cele de multe feluri ale vietii tale cine le va spune? Milele lui Dumnezeu cele de multe feluri, aratate prin tine, cine le va socoti? Ci indraznirea ta catre Atotinduratul Dumnezeu si catre Preacurata Nascatoare de Dumnezeu binecunoscand-o, intru umilinta inimii strigam tie: nu ne lipsi nici pe noi de ajutorul si solirea ta, pastorule al lui Hristos si Facatorule de minuni, Iona.

Niciun comentariu: