luni, 11 aprilie 2011

POVESTEA CELUI MAI OCUPAT OM

Aceasta povestioara este scrisa de Leon Magdan





  Dragul meu,iti voi povesti acum despre cel mai ocupat om din intreaga lume.Poate nu o sa-ti vina sa crezi prin cvate trece si cate are de facut in fiecare zi,dar ai rabdare pana la sfarsitul povestii,cand te vei dumiri si imi vei da dreptate.

  In primul rand,omul acesta este inzestrat cu puteri cum nu s-au mai pomenit:poate vedea cu  ochii inchisi,poate vorbi fara sa deschida gura si se poate deplasa dintr-un loc in altul stand nemiscat.
E incredibil nu-i asa? Mai mult,in fiecare dimineata pleaca la lupta,pe viata si pe moarte,cu o puzderie de dusmani.Si nu e insotit decat de un singur tovaras,ce-l apara si il ajuta la tot pasul.Si ce razboi se mai incinge!Iti vine sa crezi ca merge la lupta toata viata,fara sa aiba macar o zi ragaz?
 Apoi,mai are parte si de alte grozavii si mai si: nu e zi in care sa nu fie pradat de un hot.Si orice ar face,nu-l poate opri pe talhar,care-i fura zilnic acelasi lucru.
  Tot nu ti-ai dat seama cine este omul,nu-i asa? Fara indoiala ca-l stii,caci in fiecare zi auzi despre el vrute si nevrute.Stai sa-ti mai spun cate ceva si poate il vei recunoaste.
  Are o multime de animale care ii ocupa tot timpul:imblanzeste doi soimi,incarca un magar,are grija de un sarpe,pazeste doi iepuri,ingrijeste doua albine si tine in frau o herghelie de cai albi.
  Dar asta nu e tot: omul acesta este foarte bogat si tare puternic. Este un un  minunat, extraordinar, cu un suflet mare! Ei, dragul meu,hai sa iti spun cine este omul acesta: esti chiar TU! Nu-ti vine sa crezi, pai stai sa-ti explic si vei vedea ca asa este
  Mai  intai am spus ca esti inzestrat cu puteri cum nu s-au mai vazut. Si intr-adevar, omul este cea mai  minunata si mai  puternica creatura facuta de Dumnezeu, caci prin intelepciune si vointa se ridica deasupra tuturor celorlalte vietati, pe care le stapaneste.
  Spuneam ca poti vedea chiar si cu ochii inchisi. Pai, nu-i asa? Cea mai  mare putere este cea a mintii. Chiar daca inchizi ochii, poti vedea in mintea ta tot ce doresti. De aceea amintirile sunt o comoara nepretuita si un izvor de putere
pentru tine,caci poti sa revezi in ele tot ce ti s-a intamplat,bun sau rau,stiind astfel cum sa te pregatesti pentru viitor.
   Am mai spus ca poti vorbi fara sa deschizi gura. Atunci cand te rogi in liniste, cand stai de vorba cu  Dumnezeu in adancul inimii tale, vorbele si gandurile iti sunt auzite si ascultate in cer.
  Apoi sa nu uitam ca scrisul este una dintre cele mai  mari si mai folositoare descoperiri ale omului. Atatea minti luminate, care au trait cu secole in urma, ne vorbesc si astazi prin cartile pe care ni le-au lasat. Tot astfel "vorbesti" si tu cand scrii o scrisoare sau un bilet, o notita sau orice altceva.
  Pe urma am spus ca te poti deplasa dintr-un loc in altul chiar daca stai nemiscat. Asa este: sigur ai mers cu masina , cu trenul sau cu liftul .Vezi tu,dragul meu,tot mintea omului este cea care a nascocit si inventat minunatii fara numar,tot mai grozave si mai folositoare.
  Iti poti imagina cum ar fi viata ta,daca nu ai avea toate aceste puteri miraculoase,de care te folosesti in fiecare zi?Puterea mintii iscoditoare,a vorbirii si a comunicarii fara de care nu ai putea realiza nimic,dar si puterea pe care ti-o dau lucrurile din jurul tau,de care te ajuti si te folosesti spre binele tau,pentru o viata mai buna si mai frumoasa.
  Asa ca, vezi tu,copile, ce puternic esti si cat de multe lucruri poti realiza?
 
 Spuneam apoi ca pleci la razboi in fiecare zi.Desigur,caci in fiecare dimineata,dupa ce te trezesti,incepi o noua zi plina de capcane,ispite si tentatii.Sunt atat de multi dusmani la tot pasul:rautatea,invidia,lenea,minciuna,lasitatea,si cate si mai cate.Diavolul iti intinde intruna curse,iar tu poti face mult rau sau mult bine.

 Acesta este razboiul pe care il porti zi de zi,lupta cu raul si cu pacatele, ferindu-te de toate cursele vrajmasului.
 Este intr-adevar o lupta pe viata si pe moarte ,dupa cum am spus, caci poti castiga mantuirea, viata vesnica sau o poti pierde; depinde de tine,de tot ce faci in fiecare zi,in fiecare ceas.
 Iar ajutorul de nadejde,care iti este mereu alaturi,aparandu-te,e sfantul tau inger,ce nu te paraseste niciodata,care te fereste si te ocroteste neincetat.

 Am mai spus ca mereu esti pradat de hoti. Cel mai mare hot este timpul. Nu te-ai gandit niciodata la cate ai  mai  vrut sa faci, dar nu ti-a ajuns timpul? Orice ai face, timpul iti curge printre deget,se duce si nu-l mai poti intoarce.De aceea
trebuie sa fii cu foarte mare bagare de seama.
 Maine e o noua zi, dar care se va duce si ea fara sa se mai  intoarca; asadar, ce vei face cu ea, cum o poti folosi mai  bine ? Vremea e nepretuita:nici toate bogatiile din lumenu pot cumpara macar un ceas din timpul care a trecut.

  Am ajuns si la animalele de care trebuie sa ai mereu grija.Cei doi soimi sunt ochii tai, care se reped cu privirea la tot pasul, ca niste pasari de prada,lacome si periculoase. Trebuie sa imblanzesti acesti soimi, caci ochii sunt poarta sufletului,si pe aici pot intra cel mai usor in inima binele sau raul.Pe de o parte iti poti bucura ochii si sufletul cu atatea lucruri bune,frumoase si folositoare: sa-i privesti pe cei dragi,sa admiri un peisaj,sa citesti o carte si multe altele.Pe de alta parte,daca nu-i imblanzesti ,cei doi soimi se vor arunca orbeste spre tot ce vor intalni;sunt atatea lucruri rele si daunatoare care fac deliciul multor ochi ce nu se mai satura sa le priveasca...
Asa ca,pazeste-te !
 Apoi trebuie sa incarci in fiecare zi un magar: acesta este trupul tau, pe care il supui la efort si la munca. Daca stii sa ai grija de el, te va uimi cat de multe  poate sa duca;dar daca il vei neglija si nu-l vei ingriji cum se cuvine,atunci va
deveni incapatanat si geoi,la fel ca un catar de care ai vrea sa te folosesti mai mult,dar nu poti,ca nu te lasa.
 Iata ca am ajuns si la sarpe: acesta este cel mai  periculos Cine este? Evident, limba ta. La fel ca un sarpe veninos, ea poate aduce mult rau celor din jur,prin insulte,barfe si minciuni.Se spune ca cine isi pazeste limba isi pazeste sufletul.
 Cei doi iepuri sunt picioarele tale, care iute ar alerga si dupa ce nu trebuie. Asa ca atentie pe unde te poarta pasii!
 Cele doua albine de care trebuie sa te ingrijesti sunt cele doua maini ale tale. Ele pot fi harnice si iscusite, la fel ca albinele.Cei rai,care se lasa prada pacatelor,au in loc de doua albine harnice,doua viespi periculoase,care nu stiu decat sa intepe si sa faca rau. Mai sunt si cei lenesi,ale caror maini sunt ca niste trantori,de nici un folos pentru nimeni.
Vai de ei!
In sfarsit,herghelia de cai albi pe care trebuie sa o tii in frau sunt dintii tai:n-ar fi oare placut sa te indopi cu tot ceea ce iti place,cu toate bunatatile,cu felurile tale preferate? Cred ca ti-ar placea,dar in toate trebuie sa existe o masura,altfel vei sfarsi tare rau. Cel mai bun si mai simplu mod de a invata sa fii chibzuit si cu masura este sa tii postul si sa nu exagerezi cu nimic,niciodata.Altfel vei avea mari neplaceri sau chiar te vei imbolnavi.Asa ca fii cu mare bagare de seama!
 Si mai spuneam ca esti foarte bogat si puternic: Dumnezeu ti-a daruit viata, minte, sanatate, speranta si putere de munca. E tot ce iti trebuie sa sa realizezi tot ce iti propui. Acestea sunt cele mai mari bogatii pe care banii nu le pot cumpara.
Vezi ca am avut dreptate? !

Tu esti omul minunat, extraordinar si cu suflet mare despre care vorbeam.Tu esti cel mai ocupat om  din lume.Faci atatea lucruri in fiecare zi...

Iti doresc di suflet sa le faci mereu bine, cu folos si cu multumire!

Niciun comentariu: