luni, 11 aprilie 2011

Sfanta Casiana





Viata Sfintei Casiana


Sfanta Casiana s-a nascut intre anii 805-810 in Constantinopol intr-o familie de aristocrati. Trei cronicari bizantini - Pseudo-Grigorie Logothethul, Gheorghe Monahul (Gheorghe Pacatosul) si Leo Gramaticul, amintesc faptul ca ea a participat la o "infatisare a mireselor” organizata pentru tanarul Teofil Iconoclastul de mama lui vitrega, Eufrosina.
Captivat de frumusetea Casianei, tanarul imparat s-a apropiat de ea si i-a zis: "Prin femeie [au intrat in lume] cele josnice", facand aluzie la pacat si la suferinta care la care a dus pacatul Evei. Casiana a raspuns prompt: "Si prin femeie [au venit si] cele mai alese", trimitand astfel la nadejdea de mantuire adusa in lume de intruparea lui Hristos prin Nascatoarea de Dumnezeu. Ranit in orgoliul sau de replica severa a Casianei, Teofil s-a razgandit si a ales-o drept sotie pe Teodora.
Casia a intemeiat un asezamant monahal in 843 in vestul Constantinopolului, langa zidurile Imparatului Constantin, devenind totodata stareta a acestuia. Chiar daca multi cercetatori atribuie aceasta decizie insuccesului cu privire la relatia cu imparatul Teofil, o scrisoare a Sfantului Teodor Studitul indica faptul ca ea avea alte motivatii pentru a alege viata monahala. Sfanta Casiana Avea o relatie apropiata cu manastirea vecina a studitilor, ce conata intr-un rol central in re-editarea cartilor litrugice bizantine in sec. IX-X.

Astfel, ea a avut relatii stranse cu apropiata Manastire Studion care avea sa joace un rol crucial in reeditarea cartilor liturgice bizantine in secolele IX-X si care a permis astfel supravietuirea operei Casianei. 

Se crede ca a trecut la cele vesnice inainte de 865 i.Hr.

sursa:crestinortodox

Niciun comentariu: