luni, 31 martie 2014

Chilia Sfantul Ipatie - Sfantul Munte Athos - Sfantul Ipatie din Gangra este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 31 martie.



Chilia Sfantul Ipatie este una dintre cele mai vechi chilii romanesti din Sfantul Munte Athos. Multi calugari vietuitori in aceasta chilie au venit de prin partile Sibiului. Astfel, vreme de peste un secol, mai toti staretii chiliei au venit aici din Salistea Sibiului.
Sfantul Ipatie a fost episcop al Gangrelor din Paflagonia, Asia Mica. El este unul dintre cei 318 parinti de la Sinodul I de la Niceea, cel care l-a salutat pe episcopul Teofil al Tomisului din Dacia, azi Constanta. Chilia isi praznuieste ocrotitorul pe data de 31 martie.
Chilia romaneasca Sfantul Ipatie se afla pe teritoriul detinut de Manastirea Vatoped, la numai o jumatate de ora de mers pe jos fata de manastire. A doua, ca marime, in Sfantul Munte Athos, manastirea Vatoped a fost intemeiata, potrivit traditiei locului, undeva pe la sfarsitul secolului al IV-lea, de catre imparatul Teodosie I cel Mare.
Chilia Sfantul Ipatie - Sfantul Munte Athos
Chilia Sfantul Ipatie din Sfantul Munte Athos - scurt istoric
Inceputurile vietii monahale in Chilia Sfantul Ipatie pot fi localizate undeva la granita dintre secolele XIV-XV. Primul nevoitor de aici a fost un roman. Fiind rapus de o boala trupeasca, calugarul roman s-a indreptat spre izvorul din vale, spre a se intari cu putina apa. Pe cale, el nu a mai avut insa puterea de a merge pana la apa. Dupa ce se ruga cu lacrimi, Maica Domnului ii spuse sa caute apa acolo unde este si sa bea. Pe loc, parintele bau apa si se intari. In acel loc, el zidi o bisericuta, peste izvorul numit pana astazi "Izvorul Sfantului Ipatie". In jurul acestui izvor va lua nastere comunitatea monahala de la actuala Chilie a Sfantului Ipatie.
Parintele Orest Baldovin, ucenic al Sfantului Calinic de la Cernica, este cel care a pus bazele noii obsti de la Chilia Sfantul Ipatie. Ajuns in Sfantul Munte Athos in anul 1860, impreuna cu monahii Teodosie si Ilie, parintele Orest va duce viata de mare nevointa si rugaciune.
Chilia Sfantul Ipatie - Sfantul Munte Athos
O insemnare pe carte, scrisa in anul 1868, spune: "Cu ajutorul lui Dumnezeu, aceasta sfanta carte, Mineiul pe Septembrie, a fost platita de Ioan Rodeanul, dimpreuna cu sotia lui si s-au dat Parintilor Orest ieroschimonahul, Ilie monahul si Teodosie schimonahul, pentru Biserica Sfantului Ipatie, de la Sfantul Munte."
In anul 1868, parintele va cumpara Chilia cu hramul "Sfantul Ierarh si Mucenic Ipatie", platind Manastirii Vatoped suma de 7.000 de lei. Odata cumparat locul, parintele Orest a inceput sa curate locul si sa zideasca toate cele de trebuinta. Astfel, pe ruinele vechii biserice de secol XV, care era pe jumatate sapata in pamant, el zidi o noua bisericuta. Noul locas, lung de 10 metri si lat de 5 metri, va fi terminat in anul 1873.
Nemaiavand fondurile necesare impodobirii interiorului, parintele Orest a mers in Ardeal, insotit de Teodosie, pentru a strange fonduri. Aducandu-si aminte de Chilia Sfantul Ipatie, crestinii ortodocsi din Salistea Sibiului vor oferi cel mai mare ajutor parintilor Orest si Teodosie. Cu ajutoarele primite, parintii au terminat de impodobit si interiorul bisericii.
Chilia Sfantul Ipatie - Sfantul Munte Athos
Parintele Orest a adormit in Domnul in anul 1878, lasand in urma lui o minunata chilie, cu biserica si gradini, dimpreuna cu toate cele de trebuinta vietii in ea. Urmatorii lui au fost, in mare parte, tot romani de prin Ardeal.
La conducerea chiliei a venit apoi parintele Teodosie, tot din Salistea Sibiului. Acesta a fost un mare carturar si luptator pentru apararea dreptei credinte in Transilvania. El este cel care a cerut Manastirii Vatoped binecuvantarea ca aceasta Chilie a Sfantului Ipatie sa nu poate fi instrainata niciodata vreunei alte natiuni, ci vesnic sa ramana a romanilor. Parintele Teodosie a adormit in Domnul in anul 1886.
Diomid din Tara Fagarasului este urmatorul staret al Chiliei Sfantului Ipatie. Si acesta a fost un mare iubitor de tara, el trimitand neincetat pe meleagurile natala Sfinte Moaste, vesminte, carti, tamaie, etc. Parintele Diomid a adormit in Domnul in anul 1899.
Chilia Sfantul Ipatie - Sfantul Munte Athos
Acestuia i-a urmat parintele Filaret Serban, in vremea caruia Chilia Sfantul Ipatie se bucura de o deosebita prosperitate. Astfel, un document din vremea sa (1907) spune despre aceasta chilie ca avea "biserica mare si case incapatoare, mult pamant, vie multa, alunis, livede de fan, copaci de maslini si doua izvoare de apa pentru trebuinta casei si udatul grădinii. Are si un izvor de aghiasma, apa facatoare de minuni, biblioteca de carti bisericesti si alte odoare sfinte." Schimonahul Filaret Serban a adormit in Domnul in anul 1918.
Incepand cu anul 1911, conducerea chiliei a fost primita de catre ieromonahul Teodosie Domnariu, nepot al parintelui Teodosie. In vremea lui, Chilia Sfantul Ipatie a fost in intregime reparata si innoita. Astfel, bisericii i s-a pus acoperis de tabla, iar in interior icoane noi, doua policandre, sfesnice de bronz si candele de argint, etc. Intre anii 1929-1930, el a adus in Chilie apa, pe tevi de plumb, de la o distanta de aproape trei kilometri.
Vreme de aproape patru decenii, Chilia Sfantul Ipatie a fost condusa de marele parinte Dometie Trihenea (1909-1985), staret la Manastirea Zografu, intre anii 1965-1975. Acesta este singurul roman care a fost vreodata staret la una dintre cele 20 de mari manastiri athonite. Vreme de alti 15 ani, arhimandritul Dometie a fost duhovnic la Manastirea Costamonitu. Parintele Dometie Trihenea a adormit in Domnul in ziua de 20 noiembrie 1985.

Chilia Sfantul Ipatie - Sfantul Munte Athos




sursa crestinortodox

Niciun comentariu: