duminică, 30 martie 2014

Spectacolul "In vremea aceea..." sustinut de Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Constanta JOI 3 APRILIE, ORELE 18,00 - Intrarea la spectacol este gratuită



Fresca muzicală, numită “În vremea aceea...”, pentru solişti, cor şi orchestră, compusă de preotul Ion Popescu Runcu, orchestrată şi revăzută de conf. univ. dr. Horaţiu Alexandrescu, este o transpunere muzicală a Patimilor lui Iisus (începând cu momentul aducerii în faţa lui Pilat) ce se finalizează cu Învierea Mântuitorului. 



Corala barbateasca ortodoxa „ARMONIA” ,dublu medaliata cu aur la Olimpiada Internationala "World Choir Games" din S.U.A. poate interpreta orice gen muzical
Biografie
Corala bărbătească „Armonia” a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea la iniţiativa Pr. Arhid. Asist. Univ. Iulian Dumitru .
În această perioadă, de după 2001, corala „Armonia” a avut o activitate muzicală foarte bogată:

- mai 2002 grupul coral susţine alături de corala „Te Deum Laudamus” un concert extraordinar la Sala Radiodifuziunii Române;

După 2003 , aflându-se sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, corala "Armonia", alături de Înalt Prea Sfinţitul dr. Teodosie, susţine nenumărate concerte în ţară şi străinătate:
- Festivalul „I.D.Chirescu” susţinut la Cernavodă (2004-2012);
- Festivalul de Muzică Sacră susţinut în Palatul Patriarhal-Bucuresti (2004);
- Concerte religioase,clasice, folclorice susţinute în diferite oraşe: Ploieşti, Vatra- Dornei, Fălticeni, Tulcea, Mangalia, Bucureşti, Constanţa;
- Festivalul Internaţional al Artei Corale Bisericeşti găzduit de oraşul Constanţa;
- Concert de colinde sustinut la inceputul fiecarui an(1 Ianuarie)

2005
- Martie 2005 grupul coral concertează la Patriarhia Ecumenică Constantinopol;
- Septembrie 2005 grupul coral participă la „Convegno internazionale. II monachiesimo ortodosso in Finlandia e nei paesi baltic” Grotta Ferrata-Roma (Italia);
- Octombrie 2005 corala este invitată să concerteze în cadrul festivalului „Kairo's 2005. La luce che viene da oriente” Bari, Conversano (Italia);
- Decembrie 2005 - concert extraordinar susţinut în catedrala catolică San Gines din Madrid;
- tot in luna decembrie, grupul coral concertează în Israel, la Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim.

2006
- Ianuarie 2006 - grupul coral concertează la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir cu ocazia acordării titlului de „Doctor Honoris Causa” doamnei baronese Emma Nicholson.
- Aprilie 2006 - corala susţine un turneu de muzică sacră specifică perioadei pascale în Elveţia, concertând în biserici protestante dintre care menţionăm, biserica din Maur, catedrala protestantă Grossmunster-Zurich ce datează din vremea reformatorului protestant Ulrich Zwingle, grupul coral bucurându-se de prezenţa a peste 1000 de persoane;
- Aprilie 2006 (20-28) grupul coral vizitează pentru a ll-a oară Ţara Sfântă, participând la slujbe religioase specifice perioadei la Biserica română din Ierusalim şi Ierihon, totodată corala susţine concerte în Ierusalim, la sala Beit Ariela din Tel Aviv. În cadrul turneului din Ţara Sfântă, grupul coral trăieşte un moment unic, având, la invitaţia Pr. Patriarh Teofil binecuvântarea de a participa la slujba pogorârii sfintei lumini de la Sfântul Mormânt alături de corul Patriarhiei Ierusalimului, fiind singurul cor românesc ce se bucură de o astfel de apreciere din partea Patriarhiei Ierusalimului;
- Decembrie 2006 - corala susţine mai multe concerte de muzica sacră în cadrul unui turneu organizat de Institutul Cultural Român în oraşele Londra şi Dublin.

2007
Pe 1 decembrie 2007 corala susţine la Strasbourg un concert extraordinar de ziua naţională a României în prezenţa a numeroase oficialităţi ale Consiliului European. In acest cadru festiv concertul a fost transmis de binecunoscuta televiziune Mezzo.

2009
- Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română din Lisabona cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” şi cu Arhiepiscopia Tomisului din Constanţa, organizează la Lisabona două concerte de muzică sacră, la Sé Catedral, pe data de 4 aprilie 2009 şi la Basilica da Estrela, pe data de 5 aprilie 2009.
-mai 2009 grupul coral participa alaturi de comunitatea romaneasca din Bari, Italia, la sarbatoarea Sf. Nicolae. Sărbătoarea marchează aducerea la Bari în anul 1087 de către cruciaţi a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae, un sfânt important atât pentru catolici, cât şi pentru ortodocşi.Corala "Armonia" sustine un concert la Bari, Italia .
2010
-31 mai 2010 "Armonia" sustine un concert in fata membrilor Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania( U.C.M.R) la Palatul Cantacuzino din Bucuresti.
-30 noiembrie 2010 Corala "Armonia" sustine un concert de colinde cu prilejul sarbatorii Sfantului Andrei, la Casa de Cultura din Constanta.
- Invitată de preotul profesor doctor Nicolae Ioniţă, actualul paroh al Parohiei Ortodoxe Române din Castellon, corala „Armonia” va fi prezentă în Spania între 1 şi 8 decembrie 2010, timp în care va susţine câteva concerte şi va participa atât la Sfânta Liturghie, cât şi la sărbătorirea hramului bisericii „Sfântul Nicolae” din Castellon.
- 14 dec.2010 Corala "Armonia sustine un concert intitulat " Colinde colinde" la Ateneul Roman.

2011
-aprilie 2011 Melomanii bucureşteni au avut bucuria de a participa la o transpunere pe note a Pătimirilor şi a Învierii Domnului, o frescă muzicală pentru solişti, cor şi orchestră, în interpretarea coralelor "Armonia" şi "Cuvânt Bun" ale Arhiepiscopiei Tomisului, a grupului coral al Liceului Pedagogic "Constantin Brătescu" şi a Orchestrei Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa. Evenimentul muzical a avut loc în Sala "Mihail Jora" a Societăţii Naţionale de Radiodifuziune. Aceste concerte fac parte din proiectul muzical "În vremea aceea...", derulat pentru al treilea an de Arhiepiscopia Tomisului, prin Sectorul cultural.
-30 noiembrie 2010 Corala "Armonia" sustine un concert de colinde cu prilejul sarbatorii Sfantului Andrei, la Casa de Cultura din Constanta.
- 1 decembrie 2011, la Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski” din Constanta are loc premiera nationala a spectacolului de opera „De la Betsaida la Patras prin anticul Tomis”, spactacol in care joaca si membrii coralei "Armonia".
-2-8 dec. 2011 ,Corala „Armonia” este prezentă în Spania unde sustine cateva concerte comunitatii romanesti si participa la Sf. Liturghie, cât şi la sărbătorirea hramului bisericii „Sfântul Nicolae” din Castellon.
-21 dec. 2011 se rejoaca spectacolul de opera „De la Betsaida la Patras prin anticul Tomis”.

2012
-aprilie 2012 Corala "Armonia " participa la proiectul muzical-religios "In vremea aceea..."

-16 aprilie 2012 Corala" Armonia" participa la sarbatoarea" Traditii si flori de sarbatori" in Parcul Cismigiu din Bucuresti.

-iunie 2012 Corala "Armonia" a primit "Grand Prix" la concursul "FOLKLORE WITHOUT BORDERS" in Bulgaria, Dobrich.

- În perioada 4-14 iulie 2012, Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de Arhid. Drd. Iulian Dumitru, a participat la cea de-a 7-a ediție a Olimpiadei Corale Mondiale (7th World Choir Games), desfășurată la Cincinnati, Ohio, în Statele Unite ale Americii.
După ce pe 7 iulie a câștigat aur la secțiunea Folclor, pe 12 iulie a obținut cea de-a doua medalie de aur la secțiunea Muzica religiilor. La 7th World Choir Games s-au înscris peste 350 de ansambluri corale, din 64 de țări și 27 de state americane, România a fost reprezentată de două ansambluri corale, „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului și „Cantate Domino” a Seminarului teologic ortodox din București.

- Joi, 18 octombrie 2012 a avut loc la sala de cultură Municipală din Slobozia spectacolul intitulat „Dor de România” organizat de Asociaţia Culturală „Musica Magna” din Constanţa al cărei fondator şi preşedinte este Baritonul Cătălin Ţoropoc în colaborare cu Centru Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Protopopiatul Slobozia.Spectacolul „Dor de România” şi-a propus să readucă în sufletele spectatorilor farmecul cantecului autohton şi puritatea nativă a românului, exprimată prin folclor.La acest eveniment au participat si o parte din membrii Coralei "Armonia".
- Luni, 26 noiembrie, la Casa de Cultură din Constanța, Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Ap. Andrei” a Universității „Ovidius” – Constanța, pune în scenă spectacolul de operă "Sfântul Apostol Andrei, din Betsaida la Patras prin anticul Tomis". Opera, în trei acte, beneficiază de participarea Orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța și a corurilor reunite ale Arhiepiscopiei Tomisului. Muzica spectacolului este compusă de Horațiu Alexandrescu, libretul de Cristina Tamaș, iar la bagheta dirijorală se va afla Bogdan-Ioan Alexiuc.
-1 decembrie 2012 Corala "Armonia" este invitata in emisiunea"Ne vedem la TVR de 1 Decembrie!", unde interpreteaza un colaj de colinde in lb engleza.
-2-8 decembrie 2012 Corala"Armonia"este prezentă în Spania unde sustine cateva concerte comunitatii romanesti si participa la Sf. Liturghie, cât şi la sărbătorirea hramului bisericii „Sfântul Nicolae” din Castellon.
-Corala "Armonia" a fost propusa la categoria Cultura si Arta din cadrul celei de-a III-a editii " 10 OAMENI DE VALOARE PENTRU CONSTANTA".

2013

8-13 aprilie 2013-Devenit deja o tradiție în Postul Mare, proiectul muzical În vremea aceea... a ajuns la cea de-a IV-a ediție, reprezentațiile de anul acesta ținându-se pe scenele din Deva, Petroșani, Reșița, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin și Constanța.

14-21 iulie 2013 Corala "Armonia" a participat la prima editie a Olimpiadei Europeane de Muzica Corala, ce a avut loc la Graz, in Austria.
Corala Arhiepiscopiei Tomisului s-a inscris la 3 secțiuni: cor bărbătesc, muzică sacră și folclor. La secțiunea de folclor, corala a fost acompaniată de Muzica Divertis din Constanta si Orchestra Naţională "Lăutarii" din Chişinău.
Corala Armonia s-a intors acasa cu 3 premii:

- la sectiunea cor barbatesc, s-a cantat imnul Romaniei, iar Armonia a primit trofeul si titlul de campioana europeana la cor barbatesc.
-la sectiunea folclor, Armonia a primit locul I si medalia de aur si declarata vicecampioana europeana la folclor, cu o diferenta de 2 puncte fata de marele premiu.
- la sectiunea muzica religioasa, Armonia a castigat locul II si medalia de argint.

2014

7 martie 2014-Corala Armonia a fost desemnata castigatoare la sectiunea Cultura si Arta in cadrul Galei " 10 Oameni de valoare pentru Constanta", primind trofeul si diploma.




În prezent ,Corala „Armonia” numără 20 de membri: Preoti, Diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie, abordând un repertoriu diversificat, fiind compus din piese religioase polifonice şi monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.



Descriere
Corala barbateasca ortodoxa „ARMONIA” abordeaza un repertoriu diversificat, fiind compus din piese religioase polifonice şi monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.
Corala Armonia a fost dublu medaliata cu aur, in vara anului 2012, la Olimpiada Internationala "World Choir Games" din S.U.A.

Niciun comentariu: