joi, 7 aprilie 2011

STIATI CA...

Finic

Finicul sau curmalul este un arbore care creşte numai în ţările calde.

Epistola

Epistolă înseamnă scriere ocazională, scrisoare.

Pilda

Pilda este o povestire ce poate servi cuiva de învăţătură, ca model de urmat.

Biblia

Biblia ortodoxă (Sfânta Scriptură) este cartea sfântă fundamentală, care cuprinde Vechiul şi Noul Testament.

Sfânta Scriptură

Sfânta Scriptură sau Biblia ortodoxă cuprinde cele mai importante scrieri religioase, scrise sub inspiraţia Duhului Sfânt.

Noul Testament

Noul Testament sau Legea Nouă prezintă viaţa lui Hristos şi învăţăturile date de El oamenilor.
Este a doua parte a Bibliei.

Vechiul Testament

Vechiul Testament sau Legea Veche este prima parte a Bibliei.
Este format din 39 de Cărţi.
Se referă la crearea lumii de către Dumnezeu şi purtarea Sa de grijă.
Conţine şi învăţăturile şi profeţiile descoperite oamenilor prin Moise şi prin prooroci, până la naşterea lui Hristos.
Este prezentată şi istoria poporului Israel.

Psalm

Psalmul este format din mai multe versuri. Cei mai cunoscuţi sunt cei 150 de psalmi compuşi de regele David. Aceştia se află în Biblie. Cartea care cuprinde psalmii este Psaltirea.

Psaltirea

Psaltirea este cartea bisericească care conţine Psalmii lui David.
Psalmii regelui David se află în Vechiul Testament din Biblie. Aceştia sunt în număr de 150 şi sunt grupaţi în 20 de catisme.
Psalmii, ca rugăciuni, se citesc în cadrul multor slujbe din biserică. Se pot citi şi individual (cu binecuvântarea duhovnicului), fiind de mult folos.

Levi

1. Levi este Apostolul şi Evanghelistul Matei.

Samarineanul milostiv

Samarineanul milostiv este Iisus Hristos.


Urie

Urie este un personaj biblic.

Facerea

Facerea (sau Geneza) este primul capitol din Biblie (din Vechiul Testament). Facerea înseamnă crearea lumii de către Dumnezeu.

Geneza

Geneza înseamnă crearea lumii de către Dumnezeu.

Evanghelii apocrife

Evanghelii apocrife sunt cărţi care prezintă într-un mod denaturat Evangeheliile adevărate.
Autorii lor încearcă să prezinte evenimentele într-o formă misterioasă şi ascunsă, ajungând chiar la erori grave.
Evangheliile apocrife nu sunt recunoscute de Biserica ortodoxă.

Dogmatica

Dogmatica este o parte a teologiei, care se ocupă cu studiul dogmelor.

A doua Inviere

A doua Inviere este denumirea slujbei Vecerniei pentru a doua zi de Paşti, care se face în prima zi de Paşti, la ora 12 ziua. În cadrul slujbei, Evanghelia se citeşte în mai multe limbi.

Vinerea Mare

Vinerea Mare este în săptămâna Patimilor. Este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. El s-a jertfit pentru iertarea păcatelor oamenilor.
Seara, în biserici se face denia Prohodului Domnului Hristos.

Sambata lui Lazar

Sâmbăta lui Lazăr este cu o zi înainte de Florii. Este zi de pomenire a morţilor (ultima zi de pomenire din Postul Paştelui).
Hristos l-a înviat din morţi pe Lazăr (cu câteva zile înainte de Răstignire), arătând astfel oamenilor că există înviere.
Însuşi Hristos a înviat!
Toţi morţii vor învia la Judecata Universală.

Legea iubirii

Legea iubirii este legea adusă în lume de Hristos. El ne cere să ne iubim unii pe alţii cu o dragoste sfântă, să-i iubim chiar şi pe vrăjmaşii noştri. Ne îndeamnă să răsplătim răul cu bine, să fim îngăduitori faţă de semenii noştri, să iertăm mereu pe cei care ne-au greşit.
Hristos a iertat chiar pe cei care l-au chinuit şi l-au răstignit, deşi avea putere să-i înfrunte şi să-i pedepsească, fiind însuşi Dumnezeu.
Chiar dacă uneori pare greu de îndeplinit această lege, dacă noi vrem şi vom încerca,  Dumnezeu ne va ajuta mai departe. Iubind pe cei din jurul nostru, vom afla pace şi bucurie în suflet.

Înmulţirea pâinilor

Înmulţirea pâinilor este o minune pe care a făcut-o Hristos, în faţa a mii de oameni, cu scopul de a le întări credinţa că El este Fiul lui Dumnezeu. Prin rugăciune către Dumnezeu-Tatăl, a înmulţit cele cinci pâini în mii de pâini. Astfel a săturat pe toţi acei oameni care erau înfometaţi.

David

Regele David este autorul Psalmilor din vechiul Testament.

Iuda Iscarioteanul

Iuda Iscarioteanul la început a fost unul dintre Cei 12 Apostoli ai lui Hristos. Însă l-a trădat pe Hristos, pentru un preţ de 30 de arginţi. A înlesnit prinderea lui Lui de către cei care urmăreau să-L omoare. Când şi-a dat seama de cumplita faptă ce o făcuse, a avut groaznice mustrări de conştiinţă. Dar în loc să ceară iertare Domnului, s-a spânzurat. Hristos l-ar fi iertat, aşa cum i-a iertat chiar şi pe cei care l-au răstignit în chinuri cumplite.

Sfinţii Apostoli Petru si Pavel

Sfinţii Apostoli Petru si Pavel sunt cei mai apropiaţi apostoli ai lui Hristos. Ei se serbează în biserică, pe data de 29 august, în fiecare an. Sfântul Apostol Petru este unul dintre Cei 12 Apostoli ai lui Hristos. Sfântul Apostol Pavel este Apostolul Neamurilor.

Succesiune apostolică

Succesiune apostolică este şirul neîntrerupt de hirotonii, care se fac în continuare, de-a lungul vremii şi care a început de la Apostoli. Apostolii au transmis Episcopilor şi preoţilor Harul cel Sfânt ce l-au primit de la Dumnezeu la Cincizecime. Aceştia la rândul lor l-au transmis altor episcopi şi preoţi. Fără succesiunea Apostolică nu ar avea nici un temei biserica noastră. Ar fi ca un pom uscat, care nu are seva venită din rădăcini.

Biserică apostolică

Biserica creştină este biserică apostolică pentru că harul sfinţitor şi învăţăturile ei sunt primite direct de la Apostoli. S-a păstrat, de-a lungul veacurilor o continuitate. Apostolii au hirotonit episcopi şi preoţi, care la rândul lor au transmis Harul cel Sfânt la alţi Episcopi şi preoţi.

Cei 70 de Apostoli

Cei 70 de Apostoli sunt ucenici aleşi de Hristos şi trimişi să predice în lume Evanghelia lui.
Numărul acestor apostoli este aproximativ 70, dar de fapt ei sunt mai mulţi.
Ei sunt alţii decât cei 12 Apostoli.

Apostol

Apostol înseamnă trimis, mesager. Apostolii lui Hristos sunt ucenicii Lui cei mai apropiaţi. Ei au fost trimişi de Hristos ca să transmită învăţătura Sa şi Harul cel Sfânt la toată lumea. Prin pogorârea Sfântului Duh peste ei, la Cincizecime, au primit şi darul vorbirii în limbi. Astfel au putut să propovăduiască Evanghelia lui Hristos în toată lumea, vorbind în diferitele limbi ale popoarelor.
Sfînţii Apostoli au hirotonit mulţi preoţi şi episcopi. Aceştia, la rândul lor au transmis Harul cel Sfânt şi de viaţă dătător la toţi oamenii, care vor să îl primească.
Apostolii s-au jertfit pentru credinţa în Hristos. Au avut de suferit multe împotriviri în timpul persecuţiilor făcute asupra creştinilor.  Având o credinţă puternică în Hristos, multă râvnă şi o dragoste jertfelnică pentru El, au reuşit să aducă la credinţă mulţi oameni. Prin puterea dată lor de la Dumnezeu, au vindecat mulţi bolnavi, au înviat oameni, au făcut şi alte multe minuni. Scopul minunilor era în primul rând întoarcerea oamenilor la credinţa în Hristos.

Evanghelişti

Evangheliştii sunt autorii celor patru evanghelii din Biblie. Aceştia sunt: Matei, Marcu, Luca şi Ioan.

Acoperamantul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului înseamnă ocrotirea pe care o dă Maica Domnului, oamenilor care o cinstesc.
Acoperământul Maicii Domnului înseamnă şi acoperământul luminos cu care Sfânta Fecioara Maria a acoperit poporul care se ruga în biserica din Vlaherne.

Niciun comentariu: