miercuri, 16 martie 2011

CIORBA DE FASOLE USCATA

Ingrediente:

1/2 kg fasole boabe                  
1-2 buc. morcov
o albitura
2-3 felii de telina
o ceapa uscata
o legatura ceapa verde
2 catei de usturoi
1 - 2 buc ardei gras
3-4 rosii
bors dupa gust
leustean verde,tarhon verde
sare
piper si cimbru macinat
o crenguta de cimbru,o crenguta busuioc
2-3 linguri ulei

Daca nu doriti sa acriti ciorba de fasole cu bors puteti prepara un sos mai concentrat din rosii,suc de rosii,bulion sau pasta de tomate.Va iesi o ciorba acrisoara,gustoasa si frumos colorata.

Mod de preparare:

Fasolea se alege,se spala,se lasa de seara sau macar cateva ore la inmuiat, dupa care se va opari schimbandu-se de doua-trei ori apa pentru eliminarea toxinelor.
In ultima apa alaturi de fasole se adauga la fiert legumele taiate fideluta sau tocate marunt.Se poate folosi si oala sub presiune.

Se adauga crengutele de cimbru si busuioc si se lasa sa fiarba la foc mic.
Cand sunt fierte se adauga rosiile taiate feliute, usturoiul tocat marunt,ardeiul taiat cubulete,se sareaza si condimenteaza dupa gust.Se vor scoate crengutele de cimbru si busuioc,iar dupa cca 10-15 min se toarna borsul fiert in prealabil sau sosul preparat din rosii,suc de rosii,bulion sau pasta de tomate,se mai potriveste la gust de sare, condimente , se adauga 2-3 linguri de ulei si se mai dau in cateva clocote.

La sfarsit se adauga verdeata tocata marunt si se opreste focul.

Niciun comentariu: